Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Η των Εγκαινίων ημέρα


 «Εγκαινίζεσθε αδελφοί 
και τον παλαιόν άνθρωπον αποθέμενοι, 
εν καινότητι ζωής πολιτεύεσθε... 
Ούτως εγκαινίζεται ο άνθρωπος·
ούτω τιμάται η των Εγκαινίων ημέρα»
(Ιδιόμελον Εσπερινού)


 Αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τον Άγιο Θεό, αλλά και εσωτερικής χαράς και ικανοποιήσεως, πλημμυρίζουν την καρδιά μου κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, εορτή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, ενθυμούμενος τα εγκαίνια του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στην Κατασκήνωση της ΓΕΧΑ Πατρών, υπό του Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου Βαλληνδρά το Σάββατο 14 Ιουλίου 2001. 




Έργο χειρών ανθρώπων ευσεβών και φιλοχρίστων.
Έμπνευση και καθοδήγηση του π. Σωτηρίου Τσάφου, 
με ακούραστο βοηθό τον π. Χαρίτωνα Αθανασόπουλο.

Αυτό όμως το οποίο πρέπει να υπογραμμιστεί προς δόξα Θεού, είναι το ότι κάθε λιθαράκι αυτού του Ναού, από τα θεμέλια έως και το σταυρό της σκεπής, και του καμπαναριού, αναγράφει το όνομα ευσεβών ψυχών που αγάπησαν τον χώρο της κατασκηνώσεως.
 Το αποτέλεσμα των εγκαινίων, ήταν μια χαρακτηριστική περίπτωση κοινής εργασίας, κοινών κόπων και μόχθων. Ήταν ο καρπός των προσευχών, των οραμάτων και των προσδοκιών πολλών ευσεβών ανθρώπων.

«Τούτον τον οίκον ο Πατήρ ωκοδόμησε·
τούτον τον οίκον ο Υιός εστερέωσε·
τούτον τον οίκον το Πνεύμα το Άγιον ανεκαίνισε».

Εύχομαι  ολόψυχα προς τους επιγόνους, όπως το φως της «ακοίμητης κανδήλας», το οποίο τιμητικά μου πρόσφερε ο Μητροπολίτης μας κυρός Νικόδημος να τοποθετήσω έμπροσθεν του Εσταυρωμένου, να είναι φάρος φωτεινός, και να οδηγεί τα βήματά των κατασκηνωτών στο αληθινό Φως, στον Κύριο της δόξης Ιησού Χριστό, δια των θερμών πρεσβειών των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων των εν Σεβαστεία.

Εύχομαι να  αποτελέσουν, στους συμμετέχοντας εκείνη την ευλογημένη ημέρα στα Εγκαίνια, αφορμή για καθαρότερη ψυχή, για αγιότερο σώμα, για καθαρότερη καρδιά, για φωτεινότερο νου, ώστε να είμαστε δεκτικότεροι της χάριτος του Αγίου Πνεύματος.
Αναστάσιος Κωστόπουλος


Τάς ἀλγηδόνας τῶν Ἁγίων, 
ἃς ὑπέρ σοῦ ἔπαθον, 
δυσωπήθητι, Κύριε· 
καί πάσας ἡμῶν τάς ὀδύνας ἴασαι, 
φιλάνθρωπε δεόμεθα.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν άνοιξαν με περιοριστικούς όρους οι ναοί μετά το λοκ –ντάουν μας έριξαν το σύνθημα: Όλοι από «την Κυριακή 17 Μαΐου στην Κατασκήνωση ΑΓΚΥΡΑ με ανοιχτές πόρτες και τα προβλεπόμενα μέτρα να τελεσθεί Θεία Λειτουργία στελεχών και στη συνέχεια να έχουμε μια πνευματική επικοινωνία». Στις Λειτουργίες εκείνες που με απαίτησή μας συνεχίστηκαν πήγαινα διανύοντας 25 χιλ. και άλλα 25 χιλ. στο έλα δηλαδή 50 χιλ. από τα Ζαρουχλείικα. Τώρα που άρχισε η κατασκήνωση υπήρξε απαγορευτικό για την Λειτουργία σε μας. Θυμάμαι τα πύρινα λόγια που ακούστηκαν στην 1η Λειτουργία για την Κυβέρνηση για την Εκκλησία που παραδόθηκε στα τεχνάσματα των άθεων κλπ.κλπ. δεν θέλω να γράψω άλλα θα παραπέμψω σε δύο κείμενα που δίνουν απάντηση σε αυτούς που έβαλαν το απαγορευτικό συντασσόμενοι στα σχέδια των εχθρών της Εκκλησίας.
Στο άρθρο του Σωτήρα «Οι Χριστιανοί στα λιοντάρια!»
http://aktines.blogspot.com/2020/04/blog-post_53.html
Και την εγκύκλιο του Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ: “Αδύνατο να μολυνθούμε στους Ιερούς Ναούς” που αναφέρεται στο θέμα του κορονοϊού και αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στην Εκκλησία, από τη Θεία Μετάληψη ή τον ασπασμό Εικόνων και του χεριού του Ιερέα.
https://www.vimaorthodoxias.gr/eipan/edessis-ioil-adynato-na-molynthoume-stous-ierous-naous/
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Ένας δυσαρεστημένος οικογενειάρχης.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θυμάμαι την πρώτη λειτουργία που έγινε. Το σαββάτο με τον ομαδάρχη μας κ. Φρούντα μαζεύτηκε ο ναός για να γίνει την Κυριακή η θεία Λειτουργία με εικόνες στο τσιμεντένιο τότε τέμπλο φωτογραφίες σε φελιζόλ.

Ανώνυμος είπε...

Δυσαρεστημένε οικογενειάρχη μήπως άκουσες τι έγινε στις λαυρες της Ουκρανίας όπου κάποιοι χριστιανοί λαύροι όπως και εσύ απαιτούσαν να γίνονται κανονικά οι θείες λειτουργίες;

Ανώνυμος είπε...

Δεν άκουσα για τις λαύρες της Ουκρανίας. Διάβασα το κείμενο που παρέθεσα στο περιοδικό της Αδελφότητος ο Σωτήρ και άκουσα και υπάκουσα σε όσα μου είπαν την περίοδο του λοκ –ντάουν στους ναούς της παραπάνω αδελφότητας καθώς και το κείμενο του Εδέσσης Ιωήλ το οποίο μέλος της Αδελφότητος απέστειλε και σε κήρυγμα εξήγησε. Για όλα τα παραπάνω "απαιτώ να γίνονται κανονικά οι θείες λειτουργίες."
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Ένας δυσαρεστημένος οικογενειάρχης

Ανώνυμος είπε...

Μη δυσαρεστεισαι τοσο ευκολα οικογενειαρχα μου.
Συ γνωριζεις τι σημαινει ευθυνη παιδιων-αθανατων ψυχων.
Το μετρο συνδεεται με την απαγορευση του επισκεπτηριου και οχι αν κολλαμε ή δεν κολλαμε ιο στο ναο.
Αναλογισου την αντιδραση σου αν το παιδι σου κολλουσε ιο απο επισκεψη τριτου στην κατασκηνωση...
Ευκολα τα λογια και τα σχολια!

Ανώνυμος είπε...

Αθάνατε μοναδικέ κ. Κωστόπουλε. Σαν και σας δεν θα υπάρξει άλλος αρχηγός τόσο καλός, δυναμικός και με στοργή για όλους μας. Ευχαριστώ τον Θεό που στα παιδικά μου χρόνια σας είχα πνευματικό καθοδηγητή. Από τα μαύρα χαράματα ως αργά την νύχτα τρέχατε για όλους μας. Σας ευγνωμονώ.
Πέτρος Χαλ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι βλασφημία το να κρατούν τον ναό κλειστό από τον ευσεβή λαό. Όταν ο κορωνοιος ήταν στα πάνω του μας μάζευαν σαν σαρδέλες στους ναούς. Τώρα το παίζουν υπάκουα παιδιά στον Ιερώνυμο και στον Μητσοτάκη. Να γνωρίζουν όλοι τους σε όποια χριστιανική κατασκήνωση και αν το κάνουν ότι είναι βλασφημία κατά του Θεού. Στον Παρνασσό οι Πρόσκοποι έκαναν Λειτουργία και πήγε κόσμος την Κυριακή. Τελικά σου έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις.

Υ Γ. αφήστε τα γλειψίματα περί αθανάτων κλπ ο Θεός θα κάνει εμετό τους χλιαρούς που κρατούν κλειστούς τους Ναού.