Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

« Γερβάσιος Παρασκευόπουλος Ὁ πνευματικός πατήρ καί φωστήρ τῶν Πατρῶν»

« Γερβάσιος Παρασκευόπουλος
Ὁ πνευματικός πατήρ καί φωστήρ τῶν Πατρῶν»

          Πλῆθος εὐσεβῶν Χριστιανῶν κατέκλυσε κατά τό διήμερο 29 καί 30 Ἰουνίου, τόν χῶρο τῶν Κατασκηνώσεων στά Συχαινά τῶν Πατρῶν, ὃπου εὑρίσκεται ὁ Ἱερός Ναός τῆς Ἁγίας Ὁσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευῆς, προκειμένου νά τιμήσῃ τούς ἁγίους Ἀποστόλους, ἀλλά καί τήν μνήμη τοῦ ἀοιδίμου πνευματικοῦ πατρός καί διδασκάλου τῶν Πατρῶν, Γερβασίου τοῦ Παρασκευοπούλου, ὁ ὁποῖος σάν αὐτήν τήν ἡμέρα ἒφυγε γιά τόν οὐρανό τό ἒτος 1964.



          Ἡ παρουσία του ὁλοζώντανη στήν Πάτρα, στίς καρδιές τῶν ἀνθρώπων, ὂχι μόνο ἐκείνων πού ζοῦν, μαθητῶν καί μαθητριῶν του, πνευματικῶν του τέκνων, ἀλλά καί τῶν νεωτέρων, τῶν σημερινῶν Πατρινῶν.

          Τά σημεῖα τῆς ἁγιότητος τοῦ «Παππούλη» τῶν Πατρῶν, πλεῖστα ὃσα, ἡ παρρησία του μεγάλη πρός Θεόν ἐν ὃσῳ ἀκόμη ζοῦσε στόν κόσμο αὐτό, περισσότερα ὃμως μετά τήν κοίμησή του.
          Τό ἒτος 2014, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ἒκαμε τήν ἀνακομιδή τῶν Λειψάνων του, παρουσίᾳ πολλῶν Ἀρχιερέων, πλήθους Ἱερέων, Διακόνων καί Μοναχῶν καί χιλιάδων εὐσεβῶν Χριστιανῶν, οἱ ὁποῖοι ἐν ἱερῷ πνευματικῷ συγκλονισμῷ ἐκραύγαζαν «Ἃγιος, Ἃγιος, Ἃγιος».
          Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη ἐστάλη ὁ Φάκελλος συμπεπληρωμένος στήν Ἱερά Σύνοδο πρός ἁγιοκατάξη τοῦ ἡγιασμένου Ἱερέως καί ἐκεῖθεν ἀπεστάλη εὐλαβῶς στό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο διά τήν τελική ἀπόφαση.
          Ἐφέτος ἡ συμμετοχή τοῦ Λαοῦ στίς ἱερές ἐκδηλώσεις, ἦτο ἀθρόα καί συγκινητική.
          Τήν παραμονή 29.6.2020, ἐτελέσθη ὁ πανηγυρικός Ἑσπερινός στόν ὁποῖο ὡμίλησε ὁ πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμ. π. Ἱερόθεος Ἀνδρουτσόπουλος, προϊστάμενος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Πατρῶν. Ἀνήμερα στόν Ὂρθρο, στήν Θεία Λειτουργία καί στόν Μεθέορτο Ἑσπερινό, προέστη ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ὁ ὁποῖος ἐκήρυξε τόν θεῖο λόγο, ἀναφερθείς στήν κλήση τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων ἀπό τόν Κύριο καί στά σωτήρια ἀποτελέσματα αὐτῆς τῆς κλήσεως.
          Στή συνέχεια ἀνεφέρθη μέ λόγια συγκινητικά στήν ζωή καί στήν κλήση ἀπό τόν Θεό γιά διακονία στόν ἱερό Ἀμπελῶνα τοῦ Κυρίου, τοῦ ἀοιδίμου π. Γερβασίου, σημειώσας ἰδιαιτέρως ὃτι ἡ Ἀποστολική πόλις τῶν Πατρῶν, ἒχει ἐξαιρέτως εὐλογηθῆ ἀπό τόν Θεό, ἐν προκειμένῳ καί μέ τήν παρουσίᾳ, τίς εὐχές καί τίς πρεσβεῖες τοῦ ἡγιασμένου Γέροντος π. Γερβασίου. Ἂς κρατήσωμε αὐτή τήν ἱερά παρακαταθήκη πού παρελάβαμε ἀκεραία καί τήν λαμπάδα ἀναμμένη, πρός δόξαν Θεοῦ καί σωτηρίαν ψυχῶν, ἐτόνισε ὁ Σεβασμιώτατος.
          Ἀνήμερα τῆς ἑορτῆς τό βράδυ στό αἲθριο τῶν κατασκηνώσεων τῆς Ἀναπλαστικῆς Σχολῆς Πατρῶν, παρουσίᾳ πλήθους Λαοῦ, μίλησε ὁ Πρωτ. π. Στέφανος Ἀναγνωστόπουλος, μέ θέμα: «Περί τῆς Θείας Λειτουργίας».

















14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Γερβάσιος ήταν αυστηρός και σωστός Ορθόδοξος κληρικός.

Δεν είχε με τους αιρετικούς οικουμενιστές και τους δυσσεβείς νεωτεριστές!

Τέτοιους κληρικούς θέλουμε!!

Οχι στον οικουμενισμό!!!! είπε...

Αχ άγιε Πάτερ Γερβάσιε!!
Πόσο θα θέλαμε να σε είχαμε κοντά μας να έβλεπες τα χάλια στο πνευματικό και ηθικό τομέα και να τα περιποιόσουν κατάλληλα!!!

Ανώνυμος είπε...

Πού είσαι πάτερ Γερβάσιε;;;;

Ανώνυμος είπε...

νεος γερβασιος θα γεννηθει μετα απο 200 χρονια διοτι η εκκλησια δεν ειναι φαμπρικα να γεννα και να δημιουργει γερβασιους τιμη και δοξα σε ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΣΒΕΣΤΟ ΦΑΡΟ της αποστολικης εκκλησιας των πατρων

Ανώνυμος είπε...

Ποιός δεν θα πει ΜΠΡΑΒΟ στον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο που τιμά τον οσιακής ζωής Γέροντα Γερβάσιο;
ΜΠΡΑΒΟ και ΠΆΛΙ ΜΠΡΑΒΟ!

Ανώνυμος είπε...

Ο τίτλος της ανάρτησης τα λέει όλα!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μερικοί οικουμενιστές της Πάτρας, άνθρωποι κοσμικοί με ελευθεριάζουσες απόψες για τα ζητήματα της ηθικής θα στεναχωρήθηκαν διότι ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος είναι ευλαβής και με σεβασμό στην Πάράδοση και τιμά ασκητικούς εκκλησιαστικούς άνδρες, χωρίς χαλαρές αντιλήψεις και νερουλιάσματα στα ζητήματα της αγίας πίστης μας όπως ήταν ο π. ΓΕΡΒΑΣΙΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ!
Αυτοί θα τον ήθελαν να βραβεύει και να τιμά τους παρδαλούς και άλλους με νεωτεριστικές μη ηθικές απόψεις, του τύπου "όλα επιτρέπονται"...

Δεν πειράζει. Όλα αυτά είναι προς τιμή του μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου.

Εκκλησιαστικός Αντινεωτεριστής

Ανώνυμος είπε...

Ο μόνος που εντρύφησε στην διδασκαλία του π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου και πρόσφερε υπηρεσίες στην μνήμη του είναι ο αείμνηστος Παναγιώτης Λόης ο οποίος στο βιβλίο του «ΓΕΡΒΑΣΙΟΣ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ» γράφει όλα όσα σήμερα πολλοί από αυτοί που μιλάνε για τον π. Γερβάσιο δεν έχουν διαβάσει.
Συγκέντρωσε με κόπο στο βιβλίο του «Ομιλεί ένας σύγχρονος άγιος - Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Χαρ. Παρασκευόπουλος» όλες τις δημοσιευμένες ομιλίες του π. Γερβασίου στον τύπο της Πάτρας, της Αθήνας κλπ.
Πιστεύοντας στην αγιότητα του π. Γερβασίου τύπωσε και την ασματική ακολουθία του π. Γερνασίου «ΙΕΡΑ ΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΦΟΡΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΓΕΡΒΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ» υπό του μοναχού Συμεών Δοχειαρείτη.
Τον Παναγιώτη Λόη τον ξεχνούν στην Αναπλαστική. Δεν τον ξεχνά ο π. Γερβάσιος που τώρα μαζί είναι στον Παράδεισο.
Ο Λόης δεν ζήτησε επίγειες δόξες αλλά το ότι τον αγνοούν τα «τέκνα» του Γέροντα είναι ντροπή. Δεν ήταν αυτού του ήθους ο π. Γερβάσιος ας το σκεφθούνε γιατί ο π. Γερβάσιος γνώριζε να τιμά και να είναι δίκαιος.
Γεράσιμος.

Ανώνυμος είπε...

Αγιος άνθρωπος. Φώτισε όλη την Πάτρα!

Ανώνυμος είπε...

Η αχαριστία και η αγνωμοσύνη προς ανθρώπους που πρόσφεραν είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που θρησκεύουν. Ο Λόης το γνώριζε αυτό και δεν περίμενε τίποτα από κάποιους με μακριούς σταυρούς. Τα έκανε για την αγάπη του προς τον Παπούλη.

Ανώνυμος είπε...

Για 4:29μμ
Αντί να κατακρίνεις κοίτα τον εαυτό που μπορεί να είναι σε πολλά χειρότερος.
Δεν ξέρω την υπόθεση αλλά ο τρόπος που μιλάς με κατάκριση για ευλαβείς ανθρώπους δεν είναι χριστιανικός. Φαίνεσαι κοσμικός με αδικαιολόγητο μένος για τους ανθρώπους της Εκκλησίας.

Εκκλησιαζόμενος

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Δεν έχω μελετήσει βιβλία του,Είμαι πίσω από τους παλαιότερους Αγίους Πατέρες,χωρίς αυτό να σημαίνει πως απορρίπτω τους νεότερους!
Αν λοιπόν είναι έτσι όπως λέγονται,ας είναι αιώνια η μνήμη αυτού!
Χρήσιμο και θεάρεστο,είναι να ασπρίσουν 0λοι την Μάνδρα ,η οποία είναι πολύ υψηλή και ομιλώ για την επίγεια εκκλησία Μας και έτσι όπως είναι καθαρή και τα λουλούδια κρέμονται,θα την αγαπήσουν όλοι!
Δεν θα ήθελα να ισχυει
....το γραφικό "Εγώ τιμώ τον Πατέρα μου και εσείς με ατιμαζετε.Ιωαν8_49)
Αλλά να ισχύει το του Αγ.Νεκταριου για τους αναγεννηθεντες .....δια της Θείας Χάριτος,της ενεργούς,της ενεργούς εν μόνη τη Μια,Αγία,Καθολική και Αποστολική Εκκλησία,καθώς αυτή ουδέποτε γηρα,επειδή είναι θεοιδρυτη.
Να μάθουμε τα ποίμνια την πίστη μας.θεαρεστη εργασία !
Να θυμόμαστε τα λόγια των αγίων Πατέρων,τους βίους των αγίων μαρτύρων!
Να θυμηθούμε το άγιο ήθος τους,να μελετήσουμε καλά το Ευαγγέλιο,τους αγίους Πατέρες.
Να θυμηθούμε αυτό που είπε ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης,πως αν η προσευχή προηγηθεί από την ανθρώπινη προσπάθεια,η αμαρτία δεν θα βρει είσοδο εναντίον της ψυχής!
Και αν μελετήσαμε και τον γερ.Χερβασιο,θυμήθητε ο,τι δυνατό έχει πει και κρατήστε το στην καρδιά σας!
Ας είναι αιώνια η μνήμη του και Ο Θεός ας τον αγιασει με όποιον τρόπο!

Ανώνυμος είπε...

Τους μόνους που έχω φοβηθεί 7.53 είναι οι ευλαβείς. Διότι η ευλάβεια είναι για τον κόσμο. Τους καλύτερους και περισσότερο ντόμπρους τους έχω συναντήσει σε αυτούς που σέβονται την Εκκλησία αλλά δεν το παίζουν όπως οι φαρισαίοι. Πολλοί από σας τους ευσεβείς είστε τέκνα «γεννήματα» των φαρισαίων. Συνεχίστε το θέατρο αλλά λόγω μέτρων κορωνοιού θα υπάρχει περιορισμένο το ακροατήριό σας!!!

Ανώνυμος είπε...

Φαρισαίε Υποκριτή ανών. 1:33 μμ πού ξέρεις με ποιόν μιλάς και τον κατακρίνεις;;

Αν υπάρχουν και κάποιοι ευλαβείς με μεγάλα αμαρτήματα, δεν μπορείς να κατακρίνεις όλους τους ευλαβείς επειδή εσύ είσαι ανευλαβής ψευτοχριστιανός και σου ξενίζει η ευλάβεια και οι ευλαβείς!!!

Τον φαρισαϊσμό θα τον δεις στον εαυτό σου και στις άδικες κατακρίσεις που κάνεις!!

Χριστιανός μη κοσμικά σκεπτόμενος