Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Μνήμη της Αγίας Βρυαίνης (30 Αυγούστου)


Η Αγία Βρυαίνη ή αλλιώς Βρυώνη είναι μια Κύπρια Αγία, η οποία τιμάται ξεχωριστά στο χωριό Μανδριά της Πάφου.
Εκεί υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Βρυαίνη, η οποία φαίνεται να είναι η μοναδική σε όλο τον κόσμο που είναι αφιερωμένη στην Αγία. Το χωριό είχε πολλές κατεστραμμένες εκκλησίες, μεταξύ αυτών και αυτή της Αγίας Βρυαίνης.
Στα Μανδριά μέχρι το 1975 ζούσαν οθωμανοί και από το 1963 ήταν τουρκοκυπριακός θύλακας.  Μετά την  τουρκική εισβολή στα Μανδριά κατοίκησαν πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών και η οικογένεια της κας Σταυρούλας από την Άσσεια της Μεσαορίας, η οποία είδε σε όραμα την Αγία να την οδηγεί στα θεμέλια του παλαιού Ναού της.

Εκεί, με τη συνεργασία των πιστών εγκαινιάστηκε το 1986 εκκλησία της Αγίας, επί Μητροπολίτου Πάφου και νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄.
Υπάρχει η μαρτυρία, μεταξύ πολλών θεοσημειών, κι ενός καπετάνιου που σε ώρα ταραχής και κινδύνου, επικαλέστηκε την Αγία Βρυαίνη και έσωσε το καράβι και τους ανθρώπους του από τη θαλασσοταραχή.
Σήμερα πολλοί πιστοί προστρέχουν στη χάρη της Αγίας Βρυαίνης, δοξολογώντας τον Τριαδικό Θεό και θεωρώντας την ευεργέτιδα των καρκινοπαθών αδελφών μας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: