Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Ο αλυσοδεμένος Ναός της του Θεού Σοφίας και η Αγία Υπομονή.


 Στον Ιερό ναό Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδος Πατρών στην δεξιά κόγχη υπάρχει καθαγιασμένη Αγία Τράπεζα αφιερωμένη στην Αγία Υπομονή η οποία προτού γίνει μοναχή (ονομαζόταν Ελένη) με τον σύζυγό της Αυτοκράτορα Μανουήλ απέκτησαν οκτώ παιδιά. Από τα οποία τα δύο ανέβηκαν στον αυτοκρατορικό θρόνο, ο Ιωάννης Η' (1425 - 1448 μ.Χ.) και ο Κωνσταντίνος ΙΑ', ο τελευταίος αυτοκράτορας (1448 - 29 Μαΐου 1453 μ.Χ.).
Κάθε χρόνο την 29 Μαΐου, ο εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, πραγματοποιεί εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Ναού ή στο μικρό αμφιθέατρο πίσω από τον ναό, την οποία αφιερώνει στην Βασιλεύουσα Πόλη.
Προσέχοντας την αγιογράφηση της δεξιάς κόγχης όπου και η καθαγιασμένη Αγία Τράπεζα της Αγίας Υπομονής βλέπεις τον Ναό της του Θεού Σοφίας να δεσπόζει μέσα στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως η οποία είναι αλυσοδεμένη από το 1453.


 Ορθά το τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα την Παρασκευή 24.7.20 «Ἡ Ἁγια Σοφιά, ἒστω καί ἂν τῆς ἂλλαξαν τό ὂνομα της οἱ βάρβαροι στίς πινακίδες, λέγοντάς την «μεγάλο τζαμί», θά εἶναι γιά μᾶς «ἡ Μεγάλη Ἐκκλησιά, ἡ Ἁγια Σοφιά μας».
Ἡ κλειστή πύλη γι’ αὐτούς θά εἶναι ὁ τρόμος τους, γιατί κάποτε θά ἀνοίξῃ. Ἡ Ἁγια Σοφιά εἶναι τό κέντρο τοῦ κόσμου, εἶναι ὁ ὀμφαλός τῆς γῆς. Δέν εἶναι δική τους. Τήν ἒκλεψαν καί τήν κατέχουν μέ τό σπαθί καί τή βία. Ὁ Μαρμαρωμένος Βασιληᾶς εἶναι ὁ ἐφιάλτης πού δέν τούς ἀφήνει νά ἡσυχάσουν ἡμέρα καί νύκτα, γιατί γνωρίζουν ὃτι θά ξυπνήσῃ καί θά προβάλλῃ μέ τό σπαθί του, γιά νά ἐλευθερώσῃ τήν Μεγάλη Ἐκκλησιά ἀπό τά βέβηλα χέρια τους...»
Η Αγία Σοφία, παραμένει για να υπενθυμίζει στην υφήλιο, αν και αλυσοδεμένη από βάρβαρο κατακτητή, ότι επί 1500 χρόνια είναι σύμβολο πνευματικό και πολιτικό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ένα θαύμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, που επιβίωσε ως τις ημέρες μας παρά τις αντιξοότητες και αποτελεί ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπομονή και ο ναός θα γίνει ξανά η Μητρόπολη της απανταχού ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Ξεχωριστή για να μην πω μοναδική αυτή η απεικόνιση της Αγιάς Σοφιά. Τα δεσμά θα σπάσουν και η λευτεριά θα έλθει. Η βεβήλωση του Ναού από τους Οθωμανούς δεν θα κρατήσει πολύ. Οι προσευχές μας στην Προστάτιδα της Κωνσταντινουπόλεως την Παναγία μας θα κάνουν το θαύμα.

Ανώνυμος είπε...

Πότε θα σπάσουμε τις αλυσίδες;

Ανώνυμος είπε...

Ενορία η Εγκυκάδα όλα ζωντάνια και ο π. Κωνσταντίνος δραστήριος. Καλά έκανες και μας έδειξες την αγιογράφηση αυτή που επειδή είναι στο ιερό όσες φορές πήγα στον ναό δεν την είχα δει.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί έχουμε αυτό το αλυτρωτικό πνεύμα; Η Ιστορία δεν γυρνάει πίσω. Όταν το 1919 θα την παίρναμε, ο Βενιζέλος, αντί για την Ανατολική Θράκη έως τα προάστεια της Πόλης, διάλεξε την Σμύρνη. Άρα λοιπόν, δικιά μας υπαιτιότητα.
Άσε που για να το δούμε λογικά, εθνοφυλετικά το Βυζάντιο, όπως και η Αρβελέρ λέει, δεν η΄ταν ελληνικο. Πολιτιστικά είναι ελληνικό.
Και τι θα τι κάνουμε τώρα την Πόλη, με 10.000.000 Τούρκους. Εμείς φταίμε που την χάσαμε το 1919, τέρμα

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗ.Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΗ.ΡΙΓΟΣ,ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ,ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ.ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΠΕΡΙΛΑΜΠΡΗ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΜΠΟΣ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ ΓΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Η Αγία Σοφία πρέπει να επανέλθει στη Εκκλησία της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να γίνει παγκόσμιο προσκύνημα. Πάνω σε αυτό τον στόχο πρέπει ο όπου γης Ορθόδοξος πιστός λαός να αγωνισθεί.

Ανώνυμος είπε...

9.39
Εχεις λαθος.Μελετησε καλα την Βυζαντινη Αυτοκρατορια κ θα δεις ποσο ελληνικη ηταν.
Μονο να σου θυμισω ελληνικα ονοματα,που υποδηλωνουν βυζαντινη καταγωγη.
Π.χ Κομνηνος,της γνωστης δυναστειας,Λασκαρης,Παλαιολογος, κλπ,απογωνοι οικογενειων βυζαντιου,οπως λεμε ,γενεαλογικα δενδρα...
Ελληνες ηταν οι περισσοτεροι αυτοκρατορες αλλα κ αυτοι που δεν ηταν εξελληνιστηκαν.
Ελληνες ηταν οι Πατριαρχες και η πλειοψηφια του κληρου.
Ελληνες οι νομοθετες,οι αυτοκρατορικοι συμβουλοι,οι ναυαρχοι,οι στρατιωτικοι.
Ελληνες οι διανοουμενοι,οι ιστορικοι,οι γλυπτες,οι τεχνιτες ψηφιδωτων,οι καλλιτεχνες.
Ο Μ.Κωνσταντινος,δεν νομιζω πως τυχαια, μετεφερε την πρωτευουσα στην Ανατολη...
Τα κεντρα πολιτισμου ηταν ελληνικα.
Αλεξανδρεια,Αντιοχεια,Δαμασκος,Περγαμος,Εφεσσος,Σμυρνη,Θεσσαλονικη,Αθηνα,Κορινθος...ελλην.πολεις.
Η βυζαντινη Αυτοκρατορια μαζι με την ιστορια του ελλην.εθνους,δεν αποτελουν ενα ενιαιο συνολο;
Αςμην πουμε αλλα.
###

Ανώνυμος είπε...

11:40
Ως φιλόλογος έχω διαβάσει πλείστα όσα ιστορικά βιβλία. Αν έχεις την καλοσύνη διάβασε και εσύ, και θα δεις ότι εθνοφυλετικά, δεν ήταν.Ούτε οι μεγάλες πόλεις, Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια κτλ, ήταν ελληνικές. ελληνικό πολιτισμό είχαν, ελληνικές κοινότητες ανθηρές είχαν, αλλά δεν ήταν ελληνικές. Ήταν πολυεθνικές.
Όσο για τους αυτοκρατόρες. Αρχής γενομένης από τον Μέγα Κωνσταντίνο που δεν ήταν Έλληνας και οι διάδοχοι φυσικά απο την δυναστεία του
Ο Μέγας Θεοδόσιος ήταν Ισπανός και οι διάδοχοι από την δυναστεία του.
Ο Ιουστινιανός ήταν από την Σερβία και συν αυτώ
Έχουμε τον Λέοντα τον Ίσαυρο και την δυναστεία του για έναν αιώνα
Έχουμε τον Λέοντα τον Αρμένιο
Έως τον 9ο αιώνα, οι αυτοκράτορες σχέδον όλοι ήταν ξένοι.
Από τον 9ο αιώνα εμφανίζεται η μακεδονική δυναστεία. Οι δε δυναστείες των Παλαιολόγων και Κομνηνών που τόσο περήφανα αναφέρεις, εμφανίζονται και συνδέονται με την παρακμή του Βυζαντίου και με τις δύο αλώσεις του και όχι με την ακμή του.

Άλλο ελληνικός πολιτισμός, άλλο εθνοφυλετικά. Πρέπει να το ξεχωρισούμε κάποια στιγμή, γιατί αλλιώς θα κυνηγάμε χίμαιρες

Ανώνυμος είπε...

@9.39
Μάθε γράμματα ψυχή μου και μετά κρίνε το σύμπαν! Όσοι ξέρουμε λίγα γράμματα έχουμε ξελιγωθεί στα γέλια με όσα γράφεις!
W

Ανώνυμος είπε...

@ 9.39
Πες μας τους τίτλους από 3 βιβλία που έχεις διαβάσει για το βυζάντιο! Τρία, όχι παραπάνω!

Ανώνυμος είπε...

" Η βυζαντινη Αυτοκρατορια μαζι με την ιστορια του ελλην.εθνους,δεν αποτελουν ενα ενιαιο συνολο;
Αςμην πουμε αλλα."
Μην πεις άλλα βρε! Εκτίθεσαι!

Ανώνυμος είπε...

Π.χ Κομνηνος,της γνωστης δυναστειας,Λασκαρης,Παλαιολογος, κλπ,απογωνοι οικογενειων βυζαντιου,οπως λεμε ,γενεαλογικα δενδρα...


και εσύ ξύλον απελέκητον!

Ανώνυμος είπε...

Η Αγία Σοφία πρέπει να επανέλθει στη Εκκλησία της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Μας το κάνεις λιανά;

Ανώνυμος είπε...

@ 11:40

πες τα ρε αδερφέ!