Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Να πάρουν υπεύθυνη και καθολική απόφαση οι εκκλησιαστικοί ηγέτες.

 

Για εκατό πενήντα χρόνια ταλάνισε την Εκκλησία του Χριστού η εικονομαχία.
Σήμερα την ταλανίζει η χρήση της ιατρικής μάσκας «μασκομαχία».
Όσο είναι καιρός πρέπει να σταματήσουν οι Ιεράρχες και το ιερατείο να παίζουν «τον ποντικό με την γάτα», οι Χριστιανοί καλούνται να αποκτήσουν σταθερές αντιλήψεις. Ας διαπιστώσουν επιτέλους ότι το εκκλησίασμα μειώθηκε από την διγλωσσία τους.
Οι διαπληκτισμοί κατά την Θεία λειτουργία καλά κρατούν. Σήμερα, το μόνο ότι δεν έπεσε ήταν το ξύλο κατά την Θεία Λειτουργία, από κυρία που έβηχε χωρίς ιατρική μάσκα, και ενοχλούσε τις διπλανές, που δεν κρατούσαν αποστάσεις, και ήταν χωρίς μάσκες και εκείνες.
Να πάρουν υπεύθυνη και καθολική απόφαση οι εκκλησιαστικοί ηγέτες.
Βγάζουν απανταχούσες οι Αρχιερείς και συνιστούν τις ιατρικές μάσκες όπως τους το επιβάλει η ιερά Σύνοδος δια της Πολιτείας, και μετά παίζουν τον ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου».
Κατάντησαν χειρότεροι από τους πολιτικούς. Η διγλωσσία τους δεν έχει όρια. Βάζουν την υπογραφή τους σε εγκυκλίους που οι ίδιοι όταν ιερουργούν δεν τις τηρούν. Να μάθουν ότι δεν θα ανεχθούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη μας. Καταφθάνει η ημέρα που με την συναίνεσή τους θα κλείσουν τους Ναούς. Αλλά δεν τους ενδιαφέρει, γιατί αυτοί με τις βαρύτιμες στολές και τα φον μπιζού αξεσουάρ τους θα λειτουργούν με τον κόσμο έξω.  
Ας μην εκπλαγούν, όταν θα δουν να υπάρχουν καταλήψεις στους ναούς, που θα τους απαγορεύει την είσοδο, όπως κάνουν οι μαθητές σε ορισμένα σχολεία.
Αναστάσιος Κωστόπουλος

36 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Μητροπολίτες πάντα τα είχαν καλά με τον χωροφύλακα και τον αστυφύλακα. Το ίδιο κάνουν και οι εφημέριοι. Κλεισμένοι στο καβούκι τους στο ιερό δεν τους ενδιαφέρουν οι πιστοί. Τους αρέσει ο υπέροχος εκείνος θορύβους της συλλογής κερμάτων στο παγκάρι.

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις λάθος υπολογισμούς Κωστόπουλε. Κανένας δεν θα κάνει κατάληψή ή θα κλειδώσει ναό για τον απλό λόγο. Θα συνεχίσουν να κάνουν οι θερμόαιμοι κληρικοί Λειτουργίες με τους εκλεκτούς τους. Και αυτοί θα παρανομούν και θα λένε μετά ότι μάταια φυλάς τον ναό κουστωδία. Οι πρώτοι της κομπίνας και της παρανομίας είναι αυτοί που κάνουν ότι τους κατεβάσει στον όνομα του Θεού. Τον κοσμάκη που πάει στην λαϊκή αγορά χωρίς μάσκα ή μπαίνει στο λεωφορείο τον γράφουν τα κλιμάκια της έννομης τάξης. Να σου πω και αυτό και θα κλείσω το σχόλιο. Χάρηκα τα μάλα που μαλλιοτραβήχτηκαν οι κυρίες σήμερα. Εύχομαι να γίνει και σε άλλους ναούς και πολλές φορές για να ξεκαθαρίσουν την θέση τους οι αρμόδιοι.

Ανώνυμος είπε...

Καμιά απόφαση δεν πρέπει να πάρουν. Στην εκκλησία χώρο ελευθερίας δεν φοράμε μάσκα και δεν θα τολμήσουν να τις κλείσουν ξανά. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να βάλουν πλαφόν ατόμων. Όσοι θέλουν μπαίνουν χωρία δεσμεύσεις. Το έχουν διακηρύξει δια μέσου των αιώνων οι Θεοφόροι Πατέρες καμιά μολυσματική ασθένεια δεν περνά στον Ναό.

Ανώνυμος είπε...

Η μόνη απόφαση που πρέπει να λάβουν είναι ότι για τον Εκκλησιασμό δεν υπάρχει απαγόρευση σε όσους πάσχουν από κορωνοιό. Μπορούν άφοβα να μπαίνουν να εκκλησιασθούν χωρίς να ισχύει απομόνωση στους ασθενείς αυτούς για να κοινωνήσουνε για να πάρουν δύναμη. Παρακαλώ τον Άγιο Εδέσσης κ.κ. Ιωήλ να βγάλει εγκύκλιο για να παραδειγματιστούνε και όσοι συνάδελφοί του δειλιάζουν.

Ανώνυμος είπε...

Χαιρέκακο σχόλιο το 5:23 μμ!
Χαίρεται με το μαλλιοτράβηγμα!!
Μόνο ο εξαποδώ χαίρεται με τέτοια.
Ο εξαποδώ έβαλε τον ανώνυμο να γράψει τέτοιο χαιρέκακο σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτη ανάρτηση και αχρείαστη.
Μεγαλοποιεί τα προβλήματα που δημιουργούν οι κυβερνώντες με τις φασιστικές αποφάσεις του.

Φιλομακεδόνας

Ανώνυμος είπε...

Μην χαλάς την ζαχαρένια σου κ. Κωστόπουλε. Επαγγελματίες είναι πολιτικοί και κληρικοί. Τα λένε για τους άλλους και ΠΟΤΕ για τους ίδιους. Δεν έχεις ακούσει το περίφημο «για τον κόσμο το ΄έλεγα παπαδιά και όχι για μας».

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί νά μας πει κάποιος πόσα κρούσματα είχαμε στους ναούς;

Ανώνυμος είπε...

Οι Κυβερνόντες φιλομακεδόνα έχουν εκλεγεί δημοκρατικά και αντιπροσωπεύουν τους πολίτες.
Οι κληρικοί αντιπροσωπεύουν τον εαυτούλη τους.
Μακάρι το άρθρο αυτό να ξύπναγε τους εκκλησιαστικούς ηγέτες αλλά τα ληγμένα δεν τους βοηθούν. Κρίμα!!

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσε να σου πουν αν καλούσαν να περάσει σε τεστ το εκκλησίασμα σε ναό που δεν φοράνε μάσκα. Όμως κανένας δεν τόλμησε να ζητήσει να πάνε στο ναό να κάνουν τεστ. Μήπως έφτασε η ώρα να γίνουν μετρήσεις σε εκκλησίες. Θα παρακαλούσα κάποιον από αυτούς τους ιερείς που είναι κατά της μάσκας να καλέσει την επόμενη Κυριακή για τεστ. Το ίδιο να γίνει και σε ναό που φορούν μάσκα. Για να υπάρξουν στατιστικά στοιχεία.

Ανώνυμος είπε...

Με εξιτάρει η ιδέα την επόμενη Κυριακή σε κάποιους ναούς των Αθηνών να κάνουν έλεγχο όπως και στα αεροδρόμια για τον ιό..
Εμπρός να ανοίξουν επιτέλους οι έρευνες και για ναούς που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν.

Ανώνυμος είπε...

Θα διαφωνήσω αν και Μακεδόνας με τον Φιλομακεδόνα. Απαραίτητη η ανάρτηση. Χρειαζόταν για να μην πω επιβαλλόταν.

Ανώνυμος είπε...

Παρόμοιο περιστατικό συνέβη σήμερα σε ναό μετόχι της Αγίας Λαύρας με γυναίκες που αναγκάστηκε να παρέμβει ο ιερέας. Σε λίγο θα είναι κάτι το συνηθισμένο. Έχεις δίκιο που μιλάς για «μασκομαχία».
Μαρία Α.

Ανώνυμος είπε...

Να γίνουν δειγματοληπτικές έρευνες σε ναούς. Γιατί να γράφουν μόνο σε όσους πάνε σε λαϊκές, σε λεωφορεία ή σε καταστήματα. Να γράφουν και σε αμετανόητους που δεν χρησιμοποιούν μάσκα. Να δικάσουν όλους τους κληρικούς όπως αυτόν στην Κρήτη που μιλάνε κατά της μάσκας. Δεν θα κινδυνεύσουμε όλοι εμείς για μερικούς ιδιόρρυθμους. Δεν έχουν το δικαίωμα να μας στερήσουν τον εκκλησιασμό μας οι ψεκασμένοι.

Ανώνυμος είπε...

Φθάσαμε στο σημείο να ζητούμε τεστ και στατιστικά στοιχεία, για να πάμε μία φορά την εβδομάδα να εκκλησιαστούμε, για μία ώρα.
Τί κοινό έχουμε εμείς με τους Χριστιανούς - Μαρτυρες, που τούς έτρωγαν τα λιοντάρια, τους έψηναν σε πυρακτωμένα σίδερα, τους έκοβαν κομμάτια, τους έγδερναν ζωντανούς, κλπ., κλπ. ?
Είμαστε άξιοι εμείς να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, συμμετέχοντας στις Θείες Λειτουργίες των Εορτών τους ?

Ανώνυμος είπε...

Εκλέχθηκαν οι κυβερνώντες ανώνυμε 10:18 μμ για να κάνουν αυτά που θέλει ο λαός και όχι να του στερούν τις ελευθερίες του και να καταστρέφουν την οικονομία με τα lockdown!!
Ούτε για να επεμβαίνουν στη θεία λατρεία!!

Ανώνυμος είπε...

Όσο έγκυρο ήταν όλο αυτό που έγινε παγκοσμίως,να πεθαίνουν από κορωνοιο κατά χιλιάδες,ενώ είχαν κ αλλά νοσήματα,άλλο τόσο έγκυρο θα είναι και τα τεστ10.23,διότι το τεστ μπορεί την ίδια στιγμή να είναι θετικό και αλλού αρνητικό!
Τι ωραία ε?σου αρέσει αυτή η κατάσταση?

Ο τρομοκράτης ιός,κατάφερε,την ώρα που θα πας στο καφέ να μην σε αναστατώνει,αλλά στην εκκλησία να σου βάζει ιδέες.Τα στατιστικά στοιχεία μας πείραξαν,το καμπανάκι της μετάνοιας τι να μας μέλλει εμάς?
Με ποια διάθεση στέκεσαι στο Δεσπότη Χριστό,κείνη την ώρα,έτσι και αναφέρεται στον Θεό....
Και πολλοί,δεν πηγαίνουν,όχι επειδή δεν πιστεύουν,αλλά επειδή αδυνατούν να φορέσουν την μάσκα,αφού αυτή,τους φέρει δυσανεξία και δύσπνοια ενώ δεν έχουν προβλήματα αναπνευστικά.Γιατι η Εκκλησία είναι ιατρείο και λιμάνι και αν καταλαμβάνεται από τρικυμία,πότε θα ησυχάσεις τέλος πάντων!Και αν αρρωστήσεις,υπάρχει περίπτωση να μην είσαι και άξιος να μεταλαμβάνεις κατά τις γραφες.Και δεν είναι πρέπον να συντάσσεσαιμε Τον Χριστό και να υποτάσσεσαι στον διαβολο.

Και το ερώτημα μας εάν ο κορωνοιος είναι εγκαταλειψις Θεού που σημαίνει τιμωρία η πειρασμός Διαβόλου που σημαίνει δοκιμασιΑ κατά παραχώρηση Θεού?
Γιατί και στον Μωυσή Ο Κύριος είπε εάν ακούσεις την φωνή Του Κυρίου και Θεού σου(!!!!)και κάνεις όσα αρεστά είναι σε Αυτόν και εφαρμόσεις όλα,όλα τα δικαιώματα Μου,από όλες τις αρρώστιες που έστειλα στους Αιγυπτίους,δεν θα τις στείλω σε σένα,διότι εγώ είμαι Ο Κύριος που σε θεραπεύω.Εξοδ,15:26 και εκεί τον δοκιμασε...
Οι μετρήσεις στην εκκλησία μας απασχόλησαν και τα στατιστικά στοιχεία....αλλά όχι ότι ανάλογα με τις αμαρτίες μας παραδόθηκαμε στους τυραννους....
,,,,

Ανώνυμος είπε...

Να γίνουν έλεγχοι. Ο Χριστός είπε το περίφημο «έρχου και ίδε» (Ιωάν. 1, 47) γιατί σας φοβίζει στο να γίνει εξονυχιστική έρευνα σε κλήρο και λαό για να σταματήσουν οι διάφορες γλώσσες μα μιλάνε. Η Εκκλησία πρέπει μετά επιτάσεως να το ζητήσει.

Ανώνυμος είπε...

Οι ανώνυμοι που ζητάνε να γίνονται έλεγχοι στις εκκλησίες και να δημιουργούν προβλήματα στην Εκκλησία, φαίνεται είναι εκκλησιομάχοι και άνθρωποι χωρίς πίστη και ήρθαν εδώ για να περάσουν την εκκλησιομαχική γραμμή τους, να κάνουν την Εκκλησία δούλη του Κράτους.

Εκκλησιαζόμενος

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω μεγάλο τρέμουλο για το να μην έλθουν κλιμάκια για έλεγχο σε ναούς. Γιατί άραγε. Φόβο έχουν μόνο όσοι έχουν λερώσει την φωλιά τους ή όσοι έχουν αμφιβολίες. Ο Αναστημένος Κύριος προσκάλεσε προς έλεγχο τον Θωμά. Εσείς γιατί τέτοιο φόβο. Αν υπάρχει πίστη ως ένας κόκκος του σιναπιού καλέστε σε ναούς για έλεγχο. Αλλά μετά από τα κρούσματα σε μοναχούς Αγιορείτες και κληρικούς τα χάσατε τα αυγά και τα πασχάλια. Είστε τουλάχιστον ολιγόπιστοι για να μην πω την τρομακτικότερη λέξη ΑΠΙΣΤΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Οκτώ κρούσματα κορονοϊού στην Ι. Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος
https://arxon.gr/2020/09/okto-kroysmata-koronoioy-stin-i-moni-agioy-payloy-sto-agion-oros/
κανένα σχόλιο από εμένα. περιμένω να μου πουν μόνο στον ναό δεν κολλάνε κορονοϊό και στο μοναστήρι κολλάνε. Αν έτσι συμβαίνει γιατί στα πνευματικά Κέντρα των Ναό να μην φορούν μάσκα ή να κλείσουν για την προστασία των πιστών;

Ανώνυμος είπε...

"Αλλά δεν τους ενδιαφέρει, γιατί αυτοί με τις βαρύτιμες στολές και τα φον μπιζού αξεσουάρ τους..." πες τα Αρχηγέ μου... πες τα επιτελους!!! Όλο φανφάρες...Όλοι τους!!!

Ανώνυμος είπε...

Εχω την άποψη ότι χρειάζεται να σταματήσουν οι ανώνυμοι φανατικοί του καισαροπαπισμού να σπέρνουν ζιζάνια και να ερμηνεύουν την Γραφή ανάποδα σαν τον σημερινό ανώνυμο 10:01 π.μ.!

Χριστιανός

Ανώνυμος είπε...

Κανένα κρούσμα κορονοϊού στην Ι. Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος δεν υπάρχει είναι όλα ψέματα. Δεν μπορεί στο Περιβόλι της Παναγίας να δράση ο κορονοιός. Τα λένε αυτά γιατί η Μονή αυτή κρατά καλά την Ορθοδοξία και κτυπάει αλύπητα τους οικουμενιστές. Μην τους ακούτε σας λένε παραμύθια οι πουλημένοι χριστιανοί στον Πάπα. Αν γινόταν αυτό μάταια η πίστη μας. Ο Πνευματικός μας το έχει πει ποτέ και κανένας δεν θα κολλήσει μέσα στον Ναό και το Μοναστήρι είναι Ναός.

Ανώνυμος είπε...

Αθεόφοβοι ψεύτες που λέτε ενάντια στην Μονή Αγίου Παύλου ρίξτε μια ματιά στην φωτογραφία 7 που τελεί την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος κανένας δεν φοράει μάσκα στην Λειτουργία.
http://i-n-ag-nektariou-patron.blogspot.com/2020/09/blog-post_21.html#more
Αύτη η πίστη μας που νίκησε και νικά τους κορονοϊούς. Το έχει διαλαλήσει ο Θεοφιλέστατος ότι δεν διατρέχει κίνδυνο κανένας μέσα στον Ναό. Αφήστε πλέον τα Γκεμπελικά σας ψέματα που οι σιωνιστές διαλαλούν για να κλείσουν τους ναούς μας.
Η Ορθοδοξία νικάει.

Χριστιανός Ορθόδοξος
Φιλοαγιορείτης

Ανώνυμος είπε...

Κανένα εκκλησιαστικό συμβούλιο δεν θα τολμήσει να ζητήσει να γίνει έλεγχος. Ο φόβος είναι πάνω από αυτά που λένε ότι πιστεύουν.
Παύλος Μαυρ.

Ανώνυμος είπε...

Και ποιός σου είπε ανώνυμε είρωνα 7:44 μμ ότι κόλλησαν στον Ναό οι μοναχοί και όχι σε εξωτερικούς χώρους;;;

Ανώνυμος είπε...

Ο αναιδής ανώνυμος 7:44 μ.μ. χρησιμοποιεί ξένες υπογραφές σχολιαστών για να κοροϊδέψει τους Χριστιανούς μιας και δεν έχει τί να πει εναντίον τους...

Χριστιανός Ορθόδοξος

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερα να κατέβει η ανάρτηση.
Οι ιεράρχες δεν έχουν την σύνεση να κρίνουν με διάκριση;

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι όλοι τους και μην μιλάτε με αυτόν τον απαίσιο τρόπο για όλους τους ιεράρχες. Είναι ντροπή.

Ανώνυμος είπε...

Είναι αλήθεια 7.36 για τον ιό στην Αγίου Παύλου. Έτρεξες να γράψεις και να παραπλανήσεις ανθρώπους. Ο ιός δεν κοιτάζει πατρίδες και θρησκεύματα πάει παντού.

Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιο 22 Σεπτ.2020 - 8:42 μ.μ. είναι απάντηση στο πρώτο σχόλιο
21 Σεπτ. 2020 - 6:09 μ.μ.
Για να μην γίνει παρεξήγηση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβες 3:02 μ.μ. Ο 7:36 ειρωνεύεται και φαίνεται ομοϊδεάτης σου.

Ανώνυμος είπε...

Να αγιάσει το στόμα σου καλά τους τα γράφεις. Τώρα κοιτάζουν πώς να ξεφύγουνε για μα μην γίνει η Ιεραρχία. Τους αρέσει να είναι στο φλου για να παίζουν σε όλα τα τερέν.

Χ. Α. είπε...

Ελπίδα μας είναι να διαψευστούν οι Κασσάνδρες αν και δεν το πιστεύω. Προφητική ίσος αποδειχθεί η παρέμβαση του Ιστολόγου καθώς και η πολύτιμη γραφίδα του έμπειρου κ. Πολυγένη σήμερα.
https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/39574-fainetai-na-exoun-jexasei-pos-ola-ta-blepei-o-theos
Χ. Α.

Φαίνεται να έχουν ξεχάσει πως όλα τα βλέπει ο Θεός
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Στις 7 Ιουλίου 2020 η Ιερά Σύνοδος απέστειλε προς όλους τους Μητροπολίτες την σχετική πράξη, με τα θέματα της ημερησίας διατάξεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αργότερα ακολούθησε νεότερη ενημέρωση πως η σύγκληση της Ιεραρχίας λόγω κορωνοϊού, θα πραγματοποιηθεί στο Διορθόδοξο Κέντρο στη Μονή Πεντέλης.
Όπως αναφέραμε χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με νέα επίστολή του, επανήλθε στο θέμα της συγκλήσεως της Ιεραρχίας.
Συγκεκριμένα ο Μακαριώτατος, στην επιστολή αναφέρει ότι έγινε αποδέκτης πολλών τηλεφωνημάτων από Αρχιερείς οι οποίοι ζητούν την ματαίωση της Ιεραρχίας λόγω Covid-19.
Όπως πληροφορούμε η Ιεραρχία τελικά θα ματαιωθεί, όπως είχαμε γράψει, παρόλο αυτά παραθέτω τους εισηγητές και τα θέματα τους.
Την πρώτη εισήγηση προς το Σώμα της Ιεραρχίας θα κάνει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος θα αναπτύξει ομιλία πάνω στις αποφάσεις της 163ης ΔΙΣ για την πανδημία του Covid-19.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας θα δώσει απαντήσεις για την περίοδο, που για πρώτη φορά είδαμε να κλείνουν οι ναοί και να προτείνεται η κατ΄οίκον προσευχή.
Δεύτερος εισηγητής είναι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος θα μιλήσει για την εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στα ΜΜΕ κατά την περίοδο της εξάρσεως της πανδημίας.
Στην ουσία ο Μητροπολίτης Ιερόθεος θα αναφερθεί στο ρόλο που του είχε αναθέσει η ΔΙΣ κατά την περίοδο του lockdown, αφού ήταν ο μοναδικός Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τρίτος εισηγήτης είναι ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος θα μιλήσει για τα θεολογικά και εκκλησιολογικά θέματα με αφορμή την πανδημία.
Ενώ ο τέταρτος εισηγήτης, Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος θα αναπτύξει εισήγηση για τις συνέπεις της πανδημίας ως ποιμαντικό πρόβλημα.
Διαβάζοντας τις εισηγήσεις της ημερησίας διατάξεως, διαπιστώνει κανείς ότι λησμονείται το πως το Ευαγγέλιο θα βρει θέση στο κόσμο, που είναι το βασικό συστατικό στοιχείο της αποστολής της Εκκλησίας.
Πραγματικά σε ποιούς απευθύνονται; Για ποια θέματα μιλάνε που ακουμπάνε την ζωή του κόσμου;
Έχουν καταλάβει τι σημαίνει "Ανέστη Χριστός, και ζωή πολιτεύεται;''
Ακούσατε κάποια Εκκλησία αυτή την περίοδο να μιλάει για την υπέρβαση του θανάτου και την Ανάσταση;
Τελικά ποιος είναι ο ρόλος τους στον κόσμο; Να εξαντλούνται σε ανούσιες δηλώσεις;
Μάλλον δεν έχουν κατανοήσει ότι με την στάση, την συμπεριφορά και την νοοτροπία τους, διαλέγονται με ένα κακέκτυπο της εξουσίας της φαντασίας τους.
Φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει οι Άγιοι Αρχιερείς, πως όλα τα βλέπει ο Θεός...
«Λάβε την παρακαταθήκην ταύτην, και φύλαξον αυτήν, έως της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ότε παρ’ αυτού μέλλεις απαιτείσθαι αυτήν».

Ανώνυμος είπε...

Ποια θέση να πάρουν. Αποφάσισαν να μην γίνει η ιεραρχία. Δεν τολμούν να πάρουν θέση. Τα έχουν κάνει θάλασσα και δεν μπορούν να τα μαζέψουν. Προτιμούνε τις επαρχίες του και τις φιλικές επισκέψεις για εορτές σε άλλες μητροπόλεις. Εκεί νιώθουν ασφάλεια.