Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Ἂρχισαν οἱ ἑορτασμοί τῆς ἑορτῆς τῆς Τιμίας Κάρας τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου στήν Πάτρα.


 Συμπληρώνονται ἐφέτος 56 χρόνια ἀπό τήν ἐπανακομιδή τῆς Κάρας τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου, ἀπό τήν Ρώμη στήν Πάτρα (26 Σεπτεμβρίου 1964- 26 Σεπτεμβρίου 2020).
          Ὃπως κάθε χρόνο ἒτσι καί ἐφέτος θά ἑορτασθῇ λαμπρῶς καί πανευφροσύνως ἡ ἱερά αὐτή ἐπέτειος.


Σήμερα. 26.9.2020 τό πρωί στίς 11:00 ἐλιτανεύθη ἐντός τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου ἡ τιμία Κάρα του καί ἐτοποθετήθη σέ εἰδικό βάθρο στό κέντρο τοῦ μεγαλοπρεποῦς Ἱεροῦ Ναοῦ, γιά νά ἀρχίσῃ τό προσκύνημα ὑπό τῶν εὐσεβῶν χριστιανῶν.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, στήν σύντομη ὁμιλία του ἐδόξασε τόν Θεό γιά τίς μεγάλες πρός τήν πόλη τῶν Πατρῶν εὐεργεσίες Του, ἡ μεγαλυτέρα τῶν ὁποίων εῑναι ὁ Ἀπόστολος Ἀνδρέας καί ἀνεφέρθη στή σημασία τοῦ ἑορτασμοῦ τῆς ἐπανακομιδῆς τῆς τιμίας Κάρας τοῦ Πρωτοκλήτου.
Τό ἀπόγευμα θά τελεσθῇ ὁ μέγας Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός καί αὒριο ἡ πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.






9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με μεγάλη χαρά διάβασα και άκουσα ότι ο Μητροπολίτης της Πάτρας κ. Χρυσόστομος στα ειρηνικά αιτήματα έχει προσθέσει και το ««Υπέρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και της Βασιλίδος των Πόλεων Κωνσταντινουπόλεως, του Κυρίου δεηθώμεν». Στις δύσκολες στιγμές που περνά η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και με την μετατροπή της Αγίας του Θεού Σοφίας από Μουσείο σε Τζαμί μια προσευχή σαν αυτή ήταν αναγκαία. Στα ζητήματα της προσευχής δεν υπάρχουν Τυπικά το Τυπικό είναι για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Πατρών και σε αυτό το θέμα πρωτοπορεί. Άξιος!!!

ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ είπε...

Θα μπορούσε να γινόταν λιτανεία νομίμως και προστατεύοντας την υγεία. Θα ήταν δυνατό η λιτανεία να γινόταν πέριξ του ναού του Αγίου Ανδρέου, που είναι ιδιωτικός χώρος, μόνο από το ιερατείο και οι πιστοί να παρέμεναν στις θέσεις τους.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα βρίσκεται σε ανάγκη η Πόλη;
Καλή η πρόθεση αλλά δεν παύει να είναι εκτός τυπικού.

Ανώνυμος είπε...

Πάνω από το Τυπικό είναι οι σημερινές ανάγκες. Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος πρόσθεσε σωστά μια ικεσία υπέρ της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και του αξίζει όχι μόνο το μπράβο αλλά πρέπει και άλλοι Μητροπολίτες να τον ακολουθήσουν. Οι τολμηροί ανοίγουν τους δρόμους και ο Πατρών είναι τολμηρός και αφουγκράζεται την αγωνία του πιστού κόσμου υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αγίας Σοφίας.

Ανώνυμος είπε...

.Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι κλείετε τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων· ὑμεῖς γὰρ οὐκ εἰσέρχεσθε, οὐδὲ τοὺς εἰσερχομένους ἀφίετε εἰσελθεῖν.Έτσι ακριβώς συμβαίνει με αυτούς που φωνάζουν για το Τυπικό με μοναδικό σκοπό να κτυπήσουνε την προσευχή της εκκλησιαστικής κοινότητας. Καθώς τους απορροφά το σύστημα και ο θρησκευτικός τύπος, μετατρέπουν τελικά τον σκοπό της λατρευτικής ζωής των πιστών από οδό επικοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό, σε δουλικό σύστημα εθελοθρησκείας που τον απομακρύνει από τα άνω. Ο Μητροπολίτης Πατρών ακολουθεί τον Πατερικό δρόμο και προσθέτει στο Τυπικό (που δεν είναι Δόγμα και ποικίλη από Εκκλησία σε Εκκλησία) κάτι που είναι ουσιαστικό για σήμερα. Αδελφοί, τοιούτος γαρ ημίν έπρεπεν αρχιερεύς. Να τον χαίρεται η Πάτρα και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΕΝΟΡΚΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΡΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ. .

Ανώνυμος είπε...

Να μην ακούσει κανενός την γνώμη ο Πατρών Χρυσόστομος. Μην τον επηρεάζουν οι απόψεις των διαφόρων. Ως Μητροπολίτης γνωρίζει και αποφασίζει.

Ανώνυμος είπε...

Λάθος η προσθήκη τώρα που είναι ο Βαρθολομαίος που πρέπει ν' απολογηθεί για πολλούς ξέφρενους οικουμενισμούς!

Αντιαιρετικός και Αντιοικουμενιστής

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά καί τού χρόνου.Ο Άγιος βοηθειά μας.