Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Μνημόσυνο για τον Τάκη Δόξα σήμερα στον Πύργο


 Ο ποιητής της Επαρχίας και του «Φωτός της Ολυμπίας»
Μνημόσυνο για τον Τάκη Δόξα σήμερα στον Πύργο
Συμπληρώνονται στις 30 Οκτωβρίου 44 χρόνια από τον θάνατο ενός από τους μεγαλύτερους μεταπολεμικούς ποιητές της Ελλάδος, του Τάκη Δόξα. Το όνομά του συνδέθηκε με την πνευματική κίνηση της Ηλείας και θα συνδέεται διαχρονικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς το ξεχωριστό του δημιούργημα «Το Φως της Ολυμπίας» απαγγέλλεται στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στην έναρξη κάθε διοργανώσεως των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι ένα ποίημα που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του Κόσμου. Στο Α΄ Κοιμητήριο των Αγίων Πάντων Πύργου, όπου αναπαύεται ο «Ποιητής της Επαρχίας» μαζί με την αγαπημένη σύζυγό του Ειρήνη, θα τελεστεί Μνημόσυνο την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2020, στις 17.00. Διοργανωτές είναι και φέτος η Εταιρεία Ηλειακών Μελετών και η  Αγωνιστική Κίνηση για το «Φως της Ολυμπίας» και καλούνται να συμμετάσχουν οι πολίτες της Ηλείας που τιμούν την Μνήμη και το Έργο του Τάκη Δόξα.
Το έργο και η παρουσία του Τάκη Δόξα
Ο Τάκης Δόξας (1913-1976) διακόνησε την Τέχνη και τα Γράμματα σχεδόν μισό αιώνα. Καλύπτει τα χρόνια από το 1932 μέχρι την ημέρα του θανάτου του, στις 30 Οκτωβρίου 1976. Στο έργο του- πεζογραφικό, ποιητικό, δοκιμιακό, ιστοριοδιφικό- έχει διοχετευθεί η Παράδοση, ο Πολιτισμός της Ηλείας, το Ελληνικό ήθος και κάλλος, η Ελληνική σκέψη. Απαύγασμα της πνευματικής του αλκής είναι το «Φως της Ολυμπίας», το μεγάλο αυτό οικουμενικό σάλπισμα ανθρωπισμού, αλληλεγγύης, συναδέλφωσης και συνύπαρξης των λαών.
Ο λόγος του μεστός, λυρικός, πειθαρχημένος, πνευματοφόρος, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Πνευματικό κόσμο της Ελλάδος, άγγιζε και μεταρσίωνε. Ο στοχασμός του υψηλόφρων, πυρίκαυστος, γόνιμος και προσέφερε έμπνευση. Η αγάπη του για τον τόπο και τους ανθρώπους του τον κράτησαν αμετακίνητο στον Πύργο της Παράδοσης και του Πολιτισμού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: