Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

ὁ ποιμὴν ὁ καλός - Ιωάννης Σαλογιάννης


 
ὁ ποιμὴν ὁ καλός
 
Με αφορμή τις  φωτογραφίες  (Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέου 29/11/2020), τις δηλώσεις του Υπουργού Χρυσοχοϊδη «Φέτος ο Αγιος Ανδρέας θα έρθει στα σπίτια. Η Πάτρα θα τιμήσει τον πολιούχο με την ίδια ευλάβεια, αλλά ο καθένας στο δικό του σπίτι. Χωρίς επισκέψεις, χωρίς συναναστροφές»,  καθώς και τις δηλώσεις  του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Πατρών να εορτάσουμε από τα σπίτια μας καθώς ο Άγιος Ανδρέας θα μας επισκεφθεί εκεί, θα ήθελα να εκφράσω ελέω Θεού κάποιες προσωπικές μου σκέψεις. Θα μπορούσε να ήταν μια επιστολή διαμαρτυρίας στον Ποιμενάρχη μας, όμως μετά την απάντηση που έλαβα στην πρώτη μου επιστολή (11 Μαϊου 2020) η οποία αφορούσε το κλείσιμο των Ιερών Ναών και τον διωγμό των Ιερέων, (https://drive.google.com/file/d/1Lzhw0pmH_KVAw8oRVK60_im3lKkTcCqF/view?usp=sharing ) η οποία … ήταν ανύπαρκτη…σκέφτηκα να δημοσιοποιήσω αυτήν την επιστολή ελπίζοντας σε μιά , κάποια αντίδραση.


Ο Κύριος, διακρίνοντας τον αληθινό ποιμένα από τους ψευδοποιμένες, που τους ονομάζει κλέφτες και ληστές, ονομάζει τον Εαυτό Του Καλόν Ποιμένα, που θυσιάζει τη ζωή Του για τη σωτηρία των προβάτων. Υποδεικνύει έτσι ο Κύριος, με το ίδιο το παράδειγμά Του, ποιος πρέπει να είναι ο αληθινός πνευματικός ποιμένας της Εκκλησίας Του. Αυτός που θα ποιμάνει όσους πιστεύουν σ’ Αυτόν, τους οποίους ονομάζει πρόβατα. Υποδεικνύει ακόμη, με το ίδιο Του το παράδειγμα, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία, που πρέπει να έχει ο πνευματικός ποιμένας για τη σωτηρία του ποιμνίου του, θυσιάζοντας και την ίδια τη ζωή του. Ιδού και τα λόγια του Κυρίου: “Πάντες ὅσοι ἦλθον πρὸ ἐμοῦ κλέπται εἰσὶν καὶ λῃσταί… Εγώ εἰμι ὁ ποιμὴν ὁ καλός. Ο ποιμὴν ὁ καλὸς τὴν ψυχὴν αὐτοῦ τίθησιν ὑπὲρ τῶν προβάτων” (Ιω. ι’ 8, 11). Σε άλλο μέρος ο Χριστός, δείχνοντας την τέλεια χριστιανική ζωή και την τέλεια αρετή, στην οποία πρέπει να υπερέχουν κυρίως οι ποιμένες -διδάσκαλοι της Εκκλησίας- λέει: “Οὕτως λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσιν τὸν πατέρα ὑμῶν τὸν ἐν τοῖς οὐρανοῖς” (Ματθ. ε’ 16).
Ο δε θείος Παύλος υποδεικνύει τα καθήκοντα των ποιμένων στις επιστολές Α’ και Β’ προς Τιμόθεον, καθώς και στην επιστολή του προς Τίτον, οι οποίες και γι’ αυτό λέγονται ποιμαντικές. Υποδεικνύονται ακόμη με σαφήνεια, καθαρά, τα καθήκοντα των ποιμένων και στην ομιλία που έκανε ο ίδιος ο θείος Απόστολος στους πρεσβύτερους της Εφέσου, τους οποίους κάλεσε στη Μίλητο. Η ομιλία αυτή περιλαμβάνεται στο εικοστό κεφάλαιο των Πράξεων των Αποστόλων (κ’ 17-36). Στην ομιλία αυτή, καθώς και στις τρεις  ποιμαντικές επιστολές του, βλέπουμε ποιος πρέπει να είναι ο επίσκοπος και ο πρεσβύτερος. Πόσο πρέπει να επαγρυπνεί. Ποια έργα και καθήκοντα πρέπει να εκτελεί και πόσο μεγάλη και βαριά ευθύνη φέρει απέναντι στο Θεό, αν αμελήσει τα καθήκοντά του.
 Πρέπει να είναι επίσης κατάλληλος να διδάσκει, διδάσκοντας ακούραστα το ποίμνιό του. Αλλά, για να φέρει αποτελέσματα και καρπούς η διδασκαλία του, πρέπει αυτά που διδάσκει να τα τηρεί με ακρίβεια πρώτος αυτός. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, αντί να ωφελούνται οι Χριστιανοί από τη διδασκαλία του, θα βλάπτονται πνευματικά, σκανδαλιζόμενοι από αυτόν.
Πρέπει να είναι άγρυπνος φύλακας των Χριστιανών του ποιμνίου του, ώστε να μην τους παρασύρει η αμαρτία και τους εξαπατήσει ο πονηρός. Να επαγρυπνεί ώστε να μην παρασύρουν τους  Χριστιανούς εκείνοι που διδάσκουν ή δημοσιεύουν στον τύπο εναντίον της πίστεως και της αλήθειας, ούτε εκείνοι που έχουν ζωή παράνομη και αντιχριστιανική, οπότε μπορεί παραδειγματιζόμενοι από αυτούς να βλαφθούν.
Μεγάλη και βαριά θα είναι η ευθύνη του ποιμένα για κάθε ψυχή, που θα χαθεί εξαιτίας της δικής του αμέλειας. Μαρτυρεί γι’ αυτό ο Ίδιος ο Θεός με το μεγάλο προφήτη Ιεζεκιήλ, λέγοντας ότι θα ζητήσει την ψυχή που χάθηκε από αμέλεια του πνευματικού ποιμένα, από τον ίδιο τον ποιμένα: “και το αἷμα αυτού, λέει (δηλαδή την ψυχή που πέθανε πνευματικά από αμέλειά σου) ἐκ της χειρὸς σου ἐκζητήσω” (Ιεζ. γ’ 18).
Πρέπει να είναι ανώτερος χρημάτων. Αφιλοκερδής και ελεήμονας. Πρέπει όχι μόνο να μη λυπάται κόπους και μόχθους και σωματικές κακουχίες, αλλά ούτε αυτή τη ζωή του, όπως είπε ο Κύριος και να είναι έτοιμος να τη θυσιάσει για τους Χριστιανούς.
Τέτοιον γενικά θέλει ο Κύριος τον πνευματικό ποιμένα. Διότι, αν δεν είναι τέτοιος, πώς είναι δυνατό να σώσει ψυχές; Πώς είναι δυνατό να καθοδηγήσει και να καταρτίσει πνευματικά και να οδηγήσει στην αιώνια ζωή τους Χριστιανούς, που του εμπιστεύθηκε ο Θεός;
Σεβασμιότατε , θα σας θέλαμε στην κορυφή αυτού του αγώνος , αντιθέτως σας έχουμε απέναντι. Καταλάβετε επιτέλους ότι συντελείται  Διωγμός!!Η Ορθοδοξία  διώκεται και πάλι! Όμως όσο και εάν πολεμούν την πίστη του Χριστού τόσο αυτή  θα γιγαντώνεται! Το μόνο που μπορεί να ρίξει το ‘’κάστρο’’ είναι η εν το έσω προδοσία! Είναι απαράδεκτες οι εικόνες  με αστυνομικούς, κόκκινες κορδέλες, περιπολικά και μηχανές της ομάδας Ζήτα έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου. Κόπηκαν πρόστιμα σε πολίτες επειδή ήθελαν να εκπληρώσουν ένα τάμα προς τον Άγιο , να ανάψουν ένα κεράκι. Μιλάμε για 300ευρώ Σεβασμιότατε σε τόσο δύσκολους καιρούς, και η Μητρόπολη δεν πήρε καμία θέση επ’ αυτού. Γιατί ανέχεστε να προσβάλλεται ο Άγιος; Θα ανεχόσασταν περιπολικά και μηχανές και κόκκινες κορδέλες έξω από την οικία σας; Για τι τα επιτρέψατε έξω από την δική μας πνευματική οικία; Δεν θα μπορούσαμε δηλαδή να προσέλθουμε να προσκυνήσουμε , με την σειρά που έχουμε σε μια τράπεζα; Δηλαδή με αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ μας και με την χρήση μάσκας στον προαύλιο χώρο του Ναού; Και με τους αστυνομικούς να ελέγχουν μόνο αν τηρείται η τάξη και οι αποστάσεις; Αν νομίζετε ότι ερχόμενοι στον Άγιο θα μολυνθούμε ποιος ο λόγος να προσέλθουμε όταν ανοίξουν οι Ναοί; Αφού ο πειρασμός του Κορονοϊού θα είναι ακόμη εδώ. Με αυτή την λογική γιατί δεν κλείνεται λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ που δημιουργούν χειρότερο και πιο ανεξέλεγκτο συνωστισμό;  Είναι πολλά τα ‘’γιατί’’ όμως έχει ο Θεός το σχέδιό του και εκεί ελπίζουμε όλοι.
Θα μου πείτε «Επιτρέπεται οι Λαϊκοί να αναμειγνύονται στα θέματα της Πίστεως;»
Ό,τι είναι απαραίτητο για τη σωτηρία μας, έχει παραδοθεί στην Εκκλησία από τους  Αγίους Προφήτες, Πατριάρχες, Αποστόλους και Πατέρες και ευρίσκεται στην Αγία Γραφή, στις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων περί των δογμάτων («Όροι») και περί του βίου («ιεροί Κανόνες»). Τα δογματικά και θεολογικά έργα των Αγίων Πατέρων σε μεγάλο βαθμό απευθύνονται σε λαϊκούς, στους απλούς πιστούς, με σκοπό να τους μυήσουν βαθύτερα στην πίστη και πράξη της Εκκλησίας και να τους προφυλάξουν από τις αιρέσεις. Αυτό δεν το υπενθυμίζει σχεδόν κανείς σήμερα, διότι το θεολογικό - δογματικό κήρυγμα έχει εν πολλοίς εκλείψει.
Είναι αλήθεια, ότι οι Άγιοι Πατέρες θεωρούν τη Θεολογία ως κάτι πολύ βαθύ και συνάμα υψηλό και τονίζουν ότι η ενασχολήση με αυτήν αρμόζει μόνον σε όσους έχουν προοδεύσει στην κατά Θεόν ζωή,  και ευρίσκονται σε κατάσταση τουλάχιστον «καθάρσεως» από τα πάθη, αν όχι στα ανώτερα στάδια του «φωτισμού» και της «θεώσεως», όπως λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: «Δεν είναι για τον καθένα, αγαπητοί, το να φιλοσοφεί  περί Θεού, δεν είναι για τον καθένα, δεν είναι το πράγμα αυτό τόσο φθηνό και όσων πορεύονται στα χαμηλά» αλλά είναι για όσους «έχουν εξετασθεί και περάσει στη θεωρία (δηλ. στη θέα του Θεού) και είναι κεκαθαρμένοι στην ψυχή και το σώμα ή τουλάχιστον καθαίρονται» .
       Η ενασχόληση κατ' εξοχήν των Επισκόπων και λοιπών Κληρικών με τη Θεολογία, νοείται υπό την έννοια, ότι οι Κληρικοί πληρούν περισσότερο τις προϋποθέσεις για να φθάσουν στο στάδιο του φωτισμού και της θεώσεως, επειδή είναι επίλεκτοι, χάρις στην καθαρή τους ζωή.
Ενώ, λοιπόν, η κατ' εξοχήν Θεολογία ανήκει σε όσους ενώθηκαν με τον Θεό δια της θεώσεως και της ελλάμψεως του ακτίστου φωτός, ωστόσο, σύμφωνα με την διδασκαλία των  Αγίων Πατέρων «μπορούμε και οι άλλοι να θεολογούμε, αλλά σε άλλα, κατώτερα στάδια, κυρίως όμως με το να ακολουθούμε τους αληθείς θεολόγους». Ασφαλής οδός είναι η εμπιστοσύνη σε όσα μας απεκάλυψε το Άγιον Πνεύμα δια των Αγίων. Γράφει γι ‘αυτό  ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ότι μπορούν να θεολογούν και αυτοί που δεν είναι Άγιοι, και μάλιστα μπορούν να θεολογούν με βεβαιότητα, «όχι ακολουθώντας στοχασμούς, αλλά θεόλεκτα λόγια (δηλ. τα λόγια που ελέχθησαν από το Θεό) ».
Συγχωρήστε με για τον εγωισμό μου και την αγανάκτησή μου , όμως τέτοιες εικόνες , με κλειστούς Ναούς , περιφρουρούμενους  από 60 και πλέον αστυνομικούς (κατά τον Υπουργό) , με προσβάλουν σαν άνθρωπο, σαν Χριστιανό και σαν προσωπικότητα.
Ας προσέξουμε καλά διότι στόχος τους είναι να καταργήσουν την Ορθοδοξία. Δημιούργησαν έναν τεράστιο φόβο και πανικό, που φτάσαμε στο σημείο να αμφισβητούμε την Θεία Χάρη. Όταν λες ότι οι Άγιες Εικόνες , η Θεία Κοινωνία και γενικά το περιβάλλον του Ναού μεταδίδει μικρόβια, τότε τι άλλο κάνεις πέρα απ’ το να βλασφημείς το Άγιο Πνεύμα; Και για όποιον βλασφημεί το Πνεύμα το Άγιο, ας μην ξεχνά:  «Διά τούτο λέγω ύμίν, πάσα αμαρτία και βλασφημία άφεθήσεται τοις άνθρώποις, ή δέ του Πνεύματος βλασφημία ούκ άφεθήσεται τοις άνθρώποις... ούτε έν τω νύν αίώνι ούτε έν τω μέλλοντι» . Λέμε στο Σύμβολο της Πίστεώς μας: Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων. Τα αόρατα που τα πάτε Ιερείς και Αρχιερείς; Τα καταργήσατε; Χάθηκαν;
Θα κλείσω με ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αυτό της Θείας Κοινωνίας. Κανείς σας πλην λίγων εξαιρέσεων δεν υπερασπίστηκε την Θεία Κοινωνία. Έμεινε κόσμος ακοινώνητος , ανεξομολόγητος. Άρρωστοι και κατάκοιτοι ‘’έφυγαν’’ δίχως εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία. Ο Θεός είναι φως και πυρ καταναλίσκον κάθε τι αρνητικό, κάθε τι μολυσματικό, κάθε τι κακό. Άκουγα  τις  Κυριακές  πολύ όμορφα κηρύγματα υψηλής Θεολογικής σημασίας…όμως στην πράξη τί; Ξεχάσαμε ότι η Θεία Χάρις σκηνώνει τα πάντα εντός του Ιερού Ναού και είπαμε να βοηθήσουμε κι εμείς, με τα αντισηπτικά , τις μάσκες και τα γάντια!!!
Ότι δεν τόλμησαν να κάνουν οι Τούρκοι σε 400 χρόνια σκλαβιάς το έκαναν οι Ορθόδοξοι Ιεράρχες με μια εγκύκλιο…Ο Άγιος Τριαδικός Θεός, είθε να είναι πάντοτε μαζί μας, εις τους αιώνες των αιώνων. Αμήν.
Ιωάννης Σαλογιάννης








44 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι εκτός πραγματικότητας η διαμαρτυρία αυτή. Ένας οικογενειάρχης όταν τα παιδιά του κινδυνεύουν θα τα προστατεύσει ακόμα και αν φανεί σε αυτά κακός. Πρέπει όμως ως Πατέρας να κάνει το σωστό για την οικογένειά του. Σωστά τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση και πιστεύω ότι αυτός που περισσότερο από όλους μας έκλαψε και πόνεσε ήταν ο Μητροπολίτης βλέποντας τον ναό άδειο. Δεν είναι καιρός για κτυπήματα αλλά για συνετή συμπαράσταση ώστε ο κίνδυνος να φύγει.

Ανώνυμος είπε...

Και τι ήθελες ρε φίλε να ξεσηκώσει τον κόσμο σε επανάσταση. Νομίζεις ότι γνωρίζεις περισσότερα εσύ από τον Επίσκοπο; Ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης Μητροπολίτης Φλωρίνης πολέμησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον Α΄. Προτού πεθάνει ο Ιερώνυμος πήγε και στην Φλώρινα και τα είπανε με τον π. Αυγουστίνο. Το αποτέλεσμα ήταν ο π. Αυγουστίνος να γράψει μια Σπίθα με την επικεφαλίδα Συγγνώμην δηλώνοντας ότι αν του είχε πει τότε το τι περνούσε θα ήταν Κυρηναίος και όχι αντίθετος. Αυτά ας τα βάλεις στο μυαλό σου για να ζητήσεις συγνώμη άμεσα.

Ανώνυμος είπε...

Είναι λάθος σου όλο το πρώτο μέρος κ. Ιωάννη με τα μαθήματα που κάνεις. Δεν είναι σωστό. Μπορείς να έχεις την γνώμη σου και να την εκφράζεις είναι κάτι το δημοκρατικό. Δεν είσαι σωστό να κάνεις τον διδάσκαλο σε αυτόν που έχει λάβει το χάρισμα να διδάσκει. Όσο για την με τάξη προσκύνηση είναι αποδεδειγμένο ότι οι χριστιανοί δεν μπαίνουνε σε καλούπια. Σκέψου τις υποδείξεις για την με τάξη προσέλευση στην Θεία Κοινωνία στις μεγάλες γιορτές που ο διαγωνισμός δίνει και παίρνει. Πονάω που δεν πήγα να προσκυνήσω αλλά το θεωρώ σωστό.
Γιώργος Ζαχαρόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά. Αντί να προσευχόμαστε ο Άγιος να κάνει το θαύμα και να μας θεραπεύσει από την πανδημία…. σηκωθήκαν τα πόδια να κτυπήσουν το κεφάλι.
Όσο για την παρουσία της αστυνομίας τι να γίνει… είμαστε λαός απειθάρχητος. Την παρανομία την έχουμε στο αίμα μας. Αυτοί είμαστε ως Έλληνες.
Και μην είσαι άδικος εγώ και χθες εκκλησιάστηκα και σήμερα. Κοινό μυστικό ότι και σε αυτό είμαστε παράνομοι. Μην ζητάς και ρέστα.
Έλεος!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα μέτρα είναι φωτισμός του Αγίου Ανδρέα, γιατί μας έχει αδειάσει τόσα χρόνια τους περισσότερους, από την μια να τρέχουμε στα καρναβάλια, και σε άλλες ασωτίες, και μετά να πηγαίνουμε στην μνήμη του. Να μετανοήσουμε μας ζητά ο Άγιος Ανδρέας για να μας δεχθεί στον Ναό του. Ας είναι δοξασμένο το όνομά του και ας κάνουμε αρχή. Ο δεσπότης μας είναι ευγενικός και δεν μας λέει τέτοιοι που είστε τέτοια σας πρέπουν. Μην κλαψουρίζεις και αμαρτάνεις μετανόησε.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον κύριο Σαλογιαννη!!!!Ο Θεός να σε φωτίζει άνθρωπε του Θεού να γράφεις πάντα τέτοια μήπως ξυπνήσει κανένας, γιατί απ' ο,τι βλέπω κοιμούνται όλοι!!!

Ανώνυμος είπε...

Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα και τις ευθύνες που φέρουν, είτε είναι Μητροπολίτης είτε είναι Αρχιεπίσκοπος είτε είναι Σύνοδος, οι φωτογραφίες αυτές δεν θυμίζουν βέβαια δημοκρατική Ευρωπαική χώρα, αλλά χώρες του Ανατολικού Παραπετάσματος πρό του 1990.
Και αυτό είναι καθαρά ευθύνη της Κυβέρνησης, για την οποία πρέπει να δώση λόγο όταν έλθουν οι επόμενες εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 10:30 σε πληροφορω ότι ο κίνδυνος δε θα φύγει, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα.Τηλεργασια, τηλεκπαίδευση, τηλεδιάσκεψη, όλα τα σατανικά και αντιθεα τηλε-ηρθαν για να μείνουν.Ηδη οι περισσότεροι ιεροί ναοί έχουν κανάλι στο YouTube και ζητάνε να γραφτούμε συνδρομητές.Ετσι παίρνουν κάποια λιγοστά χρήματα από το YouTube.Το νέο παγκάρι είναι το χεράκι κάτω από το βίντεο που μεταδίδεται η Λειτουργία για να κάνουμε like.Οσα πιο πολλά, τόσο πιο πολλά χρήματα από το YouTube.Το φυσικό παγκάρι δε θα μαζεύει πια χρήματα,άρα οι ιεροί ναοί θα κλείσουν.Εν τέλει δε θα ακούγεται λόγος Θεού.Οι κύριοι της Νέας Τάξης πραγμάτων κάνουν επανεκκίνηση της οικονομίας,δε το βλέπετε? Σιγά σιγά θα χαθεί το φυσικό χρήμα, όλα θα είναι ηλεκτρονικάΑν ποτέ δεχτούν ξανά κόσμο οι ιεροί ναοί, αυτοί θα πρέπει να πληρώνουν για το κεράκι με κάρτα,για αρχή τουλάχιστον, και να είναι εμβολιασμενοι, ίσως και χαραγμένοι.Μελετηστε τις προφητείες των Αγίων και θα τα καταλάβετε.Εγω ένας απλός άνθρωπος τα καταλαβαίνω,για σας που έχετε και σχετική μόρφωση γιατί σας είναι δύσκολο να το καταλάβετε?

Ανώνυμος είπε...

Εξυπνάδες...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον γράφοντα. Την ημέρα του Πολυτεχνείου, ο Κουτσούμπας έλεγε όλοι στους δρόμους. Την ημέρα του Αγίου Ανδρέου, ο Μητροπολίτης μας λέει όλοι στο σπίτι. Τελικά οι ηγέτες των κομμουνιστών έχουν μεγαλύτερη και πιο αυθεντική πίστη από τους ηγουμένους των χριστιανών

Ανώνυμος είπε...

Λυπηρό θέαμα η αστυνόμευση τού Ίερού Ναού.Στην Κύπρο επιτρέπεται η προσέλευση στους Ναούς, έστω με όρους,στην Γαλλία δικαστήριο προβλέπει να προσέρχονται όχι μόνο 30 άτομα στούς ναούς αλλά περισσότεροι.Εχει δίκιο ο κ. Σαλογιάννης.Οι Μητροπολίτες δεν φέρανε πουθενά αντίρρηση καί μετά θα παρακαλάνε τους πιστούς να επιστρέψουν στούς ναούς.....

Ανώνυμος είπε...

Άγιε Ανδρέα λυπήσου μας καί μην μας καταλογισεις την αποστροφή μας στον Ναό σού καί στον τόπο του μαρτυρίου σου.....

Ανώνυμος είπε...

Οι ανεύθυνοι πιστοί καλό θα κάνουν να σιωπήσουν. Ευτυχώς που η αστυνομία μας προστάτευσε γιατί θα γινόντουσαν τα άσχημα της Θεσσαλονίκης και σε μας. Σε κάποιους αρέσουν να γεμίζουν τα κοιμητήρια. Καλύτερα να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις.

Ανώνυμος είπε...

Υπερβολές... εφάρματες τα όσα γράφεις σε αυτό το γράμμα σου. Να το αποσύρεις.

Ανώνυμος είπε...

Άρρητα ρήματα.... από τον συντάκτη
Σωστές είναι οι αποφάσεις των κυβερνώντων.
Για την σωτηρία μας έπρεπε να γίνουν

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Σαλογιαννης εκφράζει τον ορθοτομουντα πιστό αλλά καί τόν πικραμένο χθές καί σήμερα κυρίως Πατρινό...

Ανώνυμος είπε...

Άς έκλεινε τον Ναό με αξιοπρέπια, όχι λες και περιμένουν να γίνει τρομοκρατική ενέργεια. Τι εικόνες είναι αυτές; Αξίζουν αυτές οι εικόνες στον Άγιο μας; Παντού περιπολικά - αστυνομικοί - μηχανές; Για ηρεμήστε λίγο ...

Ανώνυμος είπε...

Πικρές αλήθειες...

Ανώνυμος είπε...

Δέσποτα είναι πικρή η αλήθεια αλλά θα πρέπει να βγείτε μπροστά. Αποτελούν προσβολή του Αγίου μας αυτές οι εικόνες. Είπαμε ιός αλλά μην τα διαλύσουμε όλα.

Ανώνυμος είπε...

Σε παλαιότερες εποχές λοιμών, άνοιγαν οι Ναοί και γινότουσαν λειτανίες με Άγια Λείψανα και Παρακλήσεις. Αυτό ξέρω εγω, τώρα τι καινούρια σκηνικά ειναι αυτά δεν τα καταλαβαίνω...

Ανώνυμος είπε...

Προς 10:43: Να ζητήσει συγνώμη επειδή εκφράζει την γνώμη του δημόσια; Σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους όχι. Τι να κάνουμε τώρα;

Ανώνυμος είπε...

Και κάνει προσευχή με δάκρυα μπροστά στην Κάρα του Αποστόλου και τα ακούει «ους έθρεψε το μάννα εκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου».

Ανώνυμος είπε...

"Η μεν φωνή, φωνή Ιακώβ, αι δε χείρες, χείρες Ησαύ ...’’
Ο υποβολέας να υπογράφει και όχι να βάζει άλλους.

Ανώνυμος είπε...

Την απάντηση σε σας και προς άπαντα τον λαό (οι πιστοί δεν την είχαν ανάγκη διότι συμπορεύονται με τον επίσκοπο) την έδωσε ο Σεπτός Ποιμενάρχης της των Πατρέων Πόλεως κ.κ. Χρυσόστομος εις την ομιλία του «Είμαστε όλοι εδώ, βρισκόμαστε εδώ στον τόπο όπου μαρτύρησε ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας, όπου βρίσκεται ο τάφος του. Κλείνουμε τα μάτια μας και βλέπουμε με της ψυχής τα όμματα όλους εσάς. Είναι όλοι εδώ μαζί με τον Επίσκοπο και προσκυνούν. Είναι πνευματική η προσκύνηση σήμερα, είναι ουσιαστική. Καθώς θα έχουμε μπροστά μας και κατακλεισμένους στην καρδιά μας σας ασπαζόμαστε και σας απευθύνουμε το κήρυγμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου μέσα σε δύο λέξεις «Αδερφοί μου, ευρήκαμε τον Μεσσία».
Σε αυτές τις μέρες οι άδικες διαμαρτυρίες ας γίνουν ολόθερμες δεήσεις.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Από τότε που γεννήθηκα 12.02 (α) ακούω για προφητείες. Αλλά οι αμόρφωτοι σαν και μένα λένε ότι μετά τον Χριστό οι προφήτες είναι....
ΟΙ μπαρούφες των αλαφροΐσκιωτων συνομωσιολόγων όχι να υπολογισθούν και σαν προφητείες. Θα έχει δουλειά εύκολη ο Σεφερλής στο Περοκέ όταν ανοίξουν τα θέατρα. Τότε μην σας φταίνε οι σατυρικοί ηθοποιοί ούτε εγώ που θα γελάω ακούγοντάς τον.

Ανώνυμος είπε...

Τα μέτρα του Υπουργού Χρυσοχοϊδη μας έσωσαν. Να τον έχει ο Άγιος καλά. Τον ευχαριστούμε.

Ανώνυμος είπε...

Ελευθερους σκοπευτες εβαλαν; τι ειναι αυτα τα πραγματα ρεεεεε...

Ανώνυμος είπε...

Όλα καλά και ευλογημένα. Πέρασε και αυτή η μέρα. Εορτάσαμε τον Πρωτόκλητο με άλλο τρόπο εσωτερικό. Τον νιώσαμε κοντά μας. ο Απόστολος το επέτρεψε να εορτασθεί με αυτό τον τρόπο. Αν επιθυμούσε διαφορετικά θα μπορούσε να το φροντίσει Αυτός. Ας νιώσουμε και λίγο την έλλειψη για να νιώσουμε τα όσα απολαμβάναμε επί δεκαετίες. Ο Μητροπολίτης είναι συνετός και με την φώτιση του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα έλαβε την επίπονη για αυτόν απόφαση αλλά σωστή για όλους εμάς. Να μας ζήσει ο δεσπότης και του χρόνου θα πανηγυρίσουμε με άλλη διάθεση πιο θερμή όλοι μας.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Γιατί να έρθει ο αγ.Ανδρεας στα σπίτια? Τι να βρει? Την πίστη? Το ήθος?τη σωφροσύνη?
Τον αδιάφορο λαό? Το συζείν? Να δει λέει την ταπείνωση!Και από την πολλή ταπείνωση,σκύβω και πάλι το κεφάλι,μου είπαν,γιατί έχω μάθει να το σκύβω!
Έτσι!Και από την πολλή ταπείνωση,μας άλλαξαν θρησκεία.
Που είναι ο πατήρ Γεώργιος των Αγίων Αναργύρων,όπου έλεγε "Ένα ψέμμα να πεις,Θάσου βάλω κανόνα".Και που είναι οι παλαιοί,που μας νουθετουσαν,όπως ο μακαριστός πατήρ Αυγουστίνος και μας έλεγαν,πως στην τιμή και στη πίστη ,δεν υπάρχει ταπείνωση!

Αν ακούσεις μπαμ,θα έχεις πιάσει πάτο μέσα στον Άδη! Αυγουστινος Καντιώτης!
Ας αναλογιστούμε εάν Το Άγιον Πνεύμα,στέκεται σε μολυσμένο έδαφος!

Ανώνυμος είπε...

«Σκληρόν σοι προς κέντρα (τον Επίσκοπό σου) λακτίζειν»

Ανώνυμος είπε...

Ο κ.Σαλογιάννης λέει αλήθειες.... πρωτοφανές η εκκλησία να συμπράττει με την πολιτεία στο κλείσιμο των Ιερών Ναών.Ο πολιτικός να συμβουλεύει τον επίσκοπο πώς θα εορτασθεί ο Άγιος!!! Τέλεια παράδοση στον Καίσαρα!!!.,.. πέρασε καί πέρασε δυσκολίες καί πανούκλα καί γρίπες ο τόπος μας... αυτό το κιοτεμα δεν ξανά έγινε......

Ανώνυμος είπε...

Τι άλλο να κάνει ο Μητροπολίτης. Διάβασα: Την Πάτρα και τους Πατρινούς που δεν μπόρεσαν σήμερα να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα του Αγίου Ανδρέα, όπως γίνεται κάθε χρόνο σήμερα, ανήμερα της εορτής του Πολιούχου, ευλόγησε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος.
Ο Μητροπολίτης Πατρών, πήρε την Τιμία Κάρα και τη μετέφερε στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Γεωργίου όπου ξάφνιασε ευχάριστα τους λίγους Πατρινούς που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης.
Άκαιρη και άστοχη η επιστολή σας

Ανώνυμος είπε...

Μόνο η αριστερά στην Ελλάδα είναι δύναμη δεν της μιλάει κανείς! Ας μιλούσαν στον Κουτσούμπα ή μήπως έφαγε 300 ευρώ πρόστιμο και δεν το ξέρω ή κάποιος από αυτούς;Το κεράκι από δω και στο εξής θα είναι πολύ ακριβό..... δυστυχώς.....

Ανώνυμος είπε...

Τέτοιες εικόνες δεν τιμούν κανέναν. Θα μπορούσαν να τις αποφύγουν. Έχουμε πλιάδα παραδειγμάτων με περιπτώσεις συνωστισμού που δεν έγινε τίποτα. Δεσποτάδες βγείτε μπροστα και μιλήστε διότι χανόμαστε. Χρειαζόμαστε και τους Ιερείς μας τώρα; Που είστε κρυμμένοι;

Ανώνυμος είπε...

Διώκεται στυγνά η εκκλησία καί θά φανεί σε λίγο εντονότερα.... αρχιερείς εξέλθετε, εξέλθετε αρχιερείς.....

Ανώνυμος είπε...

Τα κόμματα κυβερνούν την Ελλάδα, 8 -14.
Η Εκκλησία είναι στο περιθώριο.
Και οι λαικοί πιστοί είναι ακόμη πιό πέρα από το περιθώριο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΚΗΣ είπε...

Ελπίζω ο Άγιος Ανδρέας να μην πάρει τοις μετρητοίς τα λεγόμενα εκείνων που επικροτούν το σφράγισμα του Οίκου του,αλλά να τα αποδώσει σε μειωμένο,λόγω περιστάσεων,καταλογισμό.

Ανώνυμος είπε...

Τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν
Για τον Θεό όλα είναι δυνατά.

Οι Έλληνες κράτησαν ζωστανη την πίστη τους 400 χρόνια κάτω από την απειλή τηςτουρκικης σκλαβιάς. Οι Έλληνες της Βόρειου Ηπείρου κράτησαν την χρηστιανοσηνη του μέσα στην καρδιά τους 60 χρόνια επί χοντζα. Με λίγο καιρό κλειστές τις εκκλησίες οποίος χάσει την πίστη του μάλλον δεν ήταν αληθινή η πίστη του

Ανώνυμος είπε...

Αμήν

Ανώνυμος είπε...

Στίς τράπεζες ουρά μέτρων, εδώ δεν θα μπορούσε η αστυνομία να επιτρέπει δέκα δέκα να εισέρχονται στο ναό;..... γράψτε αλοιμονό μας κληρικών καί λαϊκών....

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που ο Μητροπολίτης της Πάτρας γνωρίζει τους κινδύνους και συνήνεσε στην απόφαση της Κυβέρνησης. Μπορεί να μην εορτάσθηκε με κόσμο ο Άγιος Ανδρέας αλλά δεν έθεσε σε κίνδυνο έως θανάτου πολλούς από τους προσκυνητές και προστάτεψε εκατοντάδες από την νόσο και τις ΜΕΘ. Προσωπικά τον ευγνωμονώ διότι τοιούτος έπρεπε για μας Αρχιερέας που μας πονά και μας αγαπά.
Αγγελική Θεοδωρακοπούλου

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά απορώ τι έχει γίνει με το πνεύμα σας βρε ραγιάδες!! (ραγιάδες για το 80% των σχολείων που δυστυχώς διάβασα). Ακόμα δεν έχετε πάρει χαμπάρει ότι αυτή η μπαρούφα του θανατηφόρου ιού είναι απλώς πρόσχημα να μας πάρουν τις ελευθερίες με το έτσι θέλω και σεις βρε (μη πω τι) τους ευχαριστείτε κιόλας;;;
Τι έγινε, τα παραδώσαμε όλα για μια ΑΘΛΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΠΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗ ΙΔΙΑ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ;;; ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!! Η ώρα μηδέν έχει φτάσει, και αν δεν έχετε σκοπό να κάνετε κάτι, τουλάχιστον κλείστε το ραγιάδικο στόμα σας και αφήστε αυτούς που βλέπουν τι γίνεται και θέλουν να κάνουν αυτό που πρέπει, να το κάνουν χωρίς την δειλή και άχρηστη αποψή σας. Κύριε Σαλογιάννη, εύγε για αυτά που κάνατε το κόπο να γράψετε και αφήστε τις κότες να κακαρίζουν. Καλύτερα μια ώρα ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιάς, υποδούλευσης, ταπείνωσης, ευνουχισμού και εξευτελισμού. Δ.Χ.

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στον γράφοντα!!!!Ας ελπίσουμε να εγερθούν εκ του βαθέος ύπνου των Αρχιερείς, Ιερείς και το πιστό εκκλησίασμα!!!!Πριν είναι πολύ αργά για την Ορθοδοξία.... Πάνε να επιβάλλουν παγκόσμιο έλεγχο και να φέρουν τον Αντίχριστο και η Ορθόδοξη εκκλησία τους χαλάει τα σχέδια,η Θεία Χάρις επεμβαίνει όταν τελούνται Θείες λειτουργίες με τη συμμετοχή πιστών και τους τα φέρνει όλα πίσω, γι'αυτο και έκλεισαν τις εκκλησίες Μέσα στην εκκλησία δεν μεταδίδονται ασθένειες, εκεί βρίσκεσαι στην αγκαλιά του Αγίου Τριαδικού Θεού,δεν κινδυνεύεις.

Ανώνυμος είπε...

Καλή δύναμη εύχομαι στον καλό αρθρογράφο κ. Ιωάννη Σαλογιάννη!

Χριστιανός Ορθόδοξος