Επί μήνες προσέχω, να πειθαρχώ στην Πολιτεία και να υπακούω στην Διοικούσα Εκκλησία. Μάρτυς μου ο Θεός.
Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021
Η αναρχία σε όλη της την δόξα.... και στην Εκκλησία
Επί μήνες προσέχω, να πειθαρχώ στην Πολιτεία και να υπακούω στην Διοικούσα Εκκλησία. Μάρτυς μου ο Θεός.
ΔΥΟ ΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΜΑΣ ΝΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ - Γιάννης Πεγειώτης
ΔΥΟ ΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΜΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
Ο δάσκαλός μου ο δεύτερος μου πατέρας Ι
Ο δάσκαλός μου ο δεύτερος μου πατέρας κυριολεκτικά. Δεν έπαψε ποτέ να μας έχει στην έγνοια του. Από τους κορυφαίους της αγαπητικής διδαχής. Με χάρισμά στην διδασκαλία. Άνθρωπός του στοχασμού και του καθήκοντος. Της εις βάθος μελέτης. Ο Νίκος Έλληνας ο τελευταίος που εξήλθε από την Ομορφίτα. Βασανίστηκε για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του τόπου μας. Ύστερα βάλθηκε να φωτίσει τα παιδιά της υπαίθρου και των πόλεων. Έγραψε ιστορία η θυσιαστικότητα και ο ζήλος του στις φτωχογειτονιές της Λεμεσού. Στον Άην Γιάννην της Λεμεσού στου Χαράκη μας στήριξε για χρόνια πολλά. Δάσκαλός μας στο Ζ Δημοτικό. Αυτός μας πήρε στη Λέσχη Νέων του Ιδρύματος Παναγίδη ανοίγοντας μας ορίζοντές. Αγωνίστηκε να αγαπήσουμε το βιβλίο τη μελέτη την αλήθεια. Μας γνώρισε πως μπορεί να είναι ένας χριστιανός ηλιόφωτος.
«Κύριε, δίδαξον ἡμᾶς προσεύχεσθαι»
Φίλος αγαπητός κληρικός, μου έστειλε το πρωί το παρακάτω, του Μητροπολίτη Καναδά Σωτήριου (24/1/2021) με τίτλο «ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!»
«Ἔχετε ἀκούσει πολλὲς φορὲς ποὺ λένε ὅτι
πρέπει νὰ προσευχώμαστε συνεχῶς μὲ τὴν προσευχὴ «Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ, ἐλέησόν με
τὸν ἁμαρτωλό». Ἀλλὰ αὐτὴ ἡ προσευχὴ, ὅταν τὴν κάνωμε, δὲν εἶναι ἡ σωστὴ
προσευχή. ... Μία σωστὴ προσευχὴ πρέπει νὰ περιέχει τρία πράγματα. Εὐχαριστία,
δοξολογία καὶ αἴτησι. ... Ἡ σωστὴ προσευχὴ εἶναι τὸ Πάτερ Ἡμῶν. ... Ἡ σωστότερη
προσευχὴ θὰ ἤτανε, ἐκτὸς βέβαια ἀπὸ τὸ Πάτερ Ἡμῶν, «Εὑχαριστῶ, δοξάζω Σε
Χριστέ, ἐλέησόν με»!!!!!!!!!!!!!
Δεν παραλείπει να με παραπέμψει να δω «Αναλυτικότερα» σε κάποιο ιστολόγιο με άρθρο στο θέμα αυτό.
Καλέ και σεβαστέ πάτερ και φίλε, οι μαθητές, ζήτησαν από τον Κύριο και Διδάσκαλο να τους διδάξει πως πρέπει νὰ προσεύχονται. «Κύριε, δίδαξον ἡμᾶς προσεύχεσθαι» (Λουκ. 11,1). Κι εκείνος τους απάντησε: «Ὅταν προσεύχησθε λέγετε· Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς…» κ.τ.λ. Το «Πάτερ ἡμῶν» αποτελεί επιτομή της όλης διδασκαλίας του Χριστού περί προσευχής. Γι΄ αυτό και ο ιδρυτής του Χριστιανικού Έργου και της ιεραποστολικής κινήσεως, που πολλά του οφείλει η Ορθόδοξη Εκκλησία, Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Ματθόπουλος στο περισπούδαστο βιβλίο του Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ που πρέπει να είναι εγκόλπιο κάθε χριστιανού γράφει:
Οι αναζητητές του Θεού - π. Γερασιμάγγελος Στανίτσας
ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΕ΄ ΛΟΥΚΑ (Ζακχαίου)
(Λ κ. 19, 1-10)
Ο Ιησούς μπαίνοντας στην Ιεριχώ έρχεται και φέρνει την ευλογία στην πόλη αυτή που τη βάραινε η κατάρα του Ιησού του Ναυή, και την οποία πρώτος γεύτηκε ο τυφλός στην είσοδο τη πόλης και τώρα ο αρχιτελώνης Ζακχαίος, ο οποίος είχε μεγάλο πόθο να γνωρίσει από κοντά τον Θεό. Ο άδικος πλούτος του, καρπός συκοφαντίας και αρπαγής, τον έκανε μισητό στο λαό.
ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ – ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ Ο ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΤΩΣΗ - του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου
Από την αρχή της ιστορίας του ανθρώπινου γένους, όπως περιγράφεται στο βιβλίο της Γενέσεως, το δένδρο ως έννοια και πραγματικότητα διεδραμάτιζε σημαντικό ρόλο. Υπενθυμίζω ότι, ο Θεός μετά τη δημιουργία των πρωτόπλαστων Αδάμ και Εύας, και σύμφωνα με τη διήγηση του βιβλίου της Γενέσεως, ο Θεός «φύτεψε τον παράδεισο» στην Ανατολή, όπως καθορίζεται γεωγραφικά και με πολλή σημασία και συμβολισμούς η αναφορά στην Ανατολή. Στο μέσο του Παραδείσου «φύτεψε» το δένδρο της ζωής και το δένδρο της γνώσεως του καλού και του κακού.
Σε απόκρυφα κείμενα γίνεται εκτενής αναφορά και περιγραφή των δύο αυτών δένδρων που καθόρισαν την περαιτέρω πορεία του ανθρώπου στην ιστορία και στη θρησκεία. Οι πρωτόπλαστοι έλαβαν οδηγίες από τον Θεό σύμφωνα με τις οποίες, μπορούσαν να τρέφονται από τους καρπούς όλων των δένδρων του Παραδείσου, εκτός από τους καρπούς του δένδρου της γνώσεως του καλού και του κακού.
Ρίξε τήν ἄγκυρα - π. Γρηγόριος Μουσουρούλης
Ἔχουμε στηρίξει τίς ἐλπίδες μας στό ζωντανό Θεό. Μ' αὐτό τό πανίσχυρο ὅπλο τῆς ἐλπίδας στό ζωντανό Θεό ὁ μεγάλος Ἀπόστολος, ἀντιμετώπισε γιά τριάντα καί πλέον χρόνια τούς διωγμούς, τούς κινδύνους, τούς κόπους καί τούς ὀνειδισμούς, μέ τούς ὁποίους ἦταν ζυμωμένο τό ἀποστολικό ἔργο του. Ἡ ἐλπίδα στό ζωντανό Θεό ἦταν ἡ μυστική πηγή ἀπό τήν ὁποία ἀντλοῦσε τήν ὑπεράνθρωπη δύναμη τῆς ἀντίστασης, τή δύναμη ἡ ὁποία τόν ὁδηγοῦσε πάντοτε στόν θρίαμβο καί τή δόξα.
Ἀσθενεῖς καί μικροί ἄνθρωποι κι ἐμεῖς, βρισκόμαστε συχνά μπροστά σέ δυσκολίες, ἀγωνίες καί θλίψεις. Καταπτοούμεθα καί λιποψυχοῦμε. Ὅμως ἡ πείρα τοῦ μεγάλου Ἀποστόλου θά πρέπει νά γίνεται στήριγμα καί ὁδηγός μας. Στό ζήτημα αὐτό λοιπόν θά ἀφιερώσουμε σήμερα τό λόγο. Θά δείξουμε ὅτι μόνο ἡ ἐλπίδα στόν ζῶντα Θεό ἀποτελεῖ τό ἀσφαλές καταφύγιο, τήν ἄγκυρα καί τό σωσίβιο στίς δυσκολίες τῆς ζωῆς.
Μυρίζει Ανάσταση! - π. Βαρθολομαίος Καθηγούμενος Ι. Μ. του Εσφιγμένου
Μυρίζει Ανάσταση!
«Τι έχεις;», σε ρωτώ.
«Δεν είμαι καλά, πνίγομαι, απελπίστηκα», μου απαντάς.
Γιατί έχασες το θάρρος σου; Άφησες την παγωνιά του χειμώνα να κυριεύσει την
ψυχή σου.
Μα τόσα προβλήματα έχουν πέσει επάνω μου. Τα οικονομικά χάλια, ασθένειες
πολλές, σύγχυση παντού. Δεν μπορείς να μιλήσεις με άνθρωπο. Παρηγοριά πουθενά.
Όταν απελπίζεσαι, σε πιάνει πανικός και απόγνωση, ρίξε το βλέμμα σου στο
Σταυρό. Ενώ σου σταύρωσαν την Ελπίδα, μυρίζει Ανάσταση!
Γοητεία και απελπισία - π.Θεοδόσιος Μαρτζούχος
Κυριακή του Ζακχαίου
Όταν πλησίασαν εκεί, ο Χριστός στράφηκε προς αυτόν και του είπε: «Ζακχαίε κατέβα. Θα έρθω να μείνω σπίτι σου σήμερα». Φυσικά όλοι εξεπλάγησαν, ακόμη και ο ίδιος. Οι «καθώς πρέπει» σκεφτόντουσαν, πώς πάει να μείνει στο σπίτι αυτού του «καθάρματος»; Γιατί εκείνη την εποχή το να συλλέγει κάποιος τους φόρους σήμαινε ότι ήταν τα χέρια του γεμάτα αίμα. Εισέπραττε με όποιο τρόπο μπορούσε και ήθελε. Απλώς πλήρωνε το ποσοστό στο κράτος, στο ρωμαϊκό δημόσιο, και στην πράξη, κυριολεκτικώς έπινε το αίμα των ανθρώπων κατακλέβοντάς τους.
Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚΧΑΙΟΥ - ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ
Το χαμένο κλειδί
Είναι γνωστή η ιστορία. Ένας άνθρωπος γύριζε νύχτα στο σπίτι του. Κάποια στιγμή κατάλαβε ότι είχε χάσει τα κλειδιά του και άρχισε να βασανίζει το μυαλό του: «πού τα έχασα; πού θα τα βρω;». Τελικά πήγε κάτω από ένα φανάρι του Δήμου έσκυψε και έψαχνε. Σταματά δίπλα του ένας περαστικός και τον ρωτά:
-Γιατί ψάχνεις; Τι έχασες;
-Έχασα το κλειδί μου.
Κοιτάζει και αυτός και του λέει:
-Δεν φαίνεται τίποτε. Είσαι σίγουρος ότι το έχασες εδώ;
-Δεν είμαι σίγουρος, απαντά.
-Τότε γιατί ψάχνεις εδώ;
-Γιατί εδώ βλέπω!
Τον πρόσεξε καλύτερα ο περαστικός και είδε ήταν μεθυσμένος. Έκανε τον σταυρό του, τον άφησε να ψάχνει εκεί που τον βόλευε και έφυγε λέγοντάς του:
-Εγώ δεν το βλέπω πουθενά. Αλλού το έχασες.
Κήρυγμα Κυριακής ΙΕ' Λουκά (Ζακχαίου), - Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημος
(Ζακχαίου), 28-01-1996,
Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημος
Μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Ηλία του Αρδούνη (31 Ιανουαρίου)
Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Νεομάρτυρα Ηλία του Αρδούνη και του Οσίου Αρσενίου της Πάρου.
Η περίπτωση του Νεομάρτυρα Ηλία είναι μια απόδειξη ότι η Εκκλησία, ως η ζωντανή κιβωτός της σωτηρίας, δεν έπαυσε και δε θα παύσει ποτέ να γεννά Αγίους. Λανθασμένα πιστεύουν όσοι θεωρούν ενδεχομένως ότι η αγιότητα είναι φαινόμενο αποκλειστικά των πρώτων αιώνων της χριστιανοσύνης. Ζωντανά παραδείγματα η πρόσφατη αγιοκατάταξη του Οσίων Πατέρων ημών Παϊσίου του Αγιορείτου, Προρφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Ιακώβου Τσαλίκη, Εφραίμ του Κατουνακιώτη, Ιωσήφ του Ησυχαστού, Σωφρονίου του Έσσεξ και Αμφιλοχίου Μακρή στην Πάτμο.
Ο Όσιος Ηλίας καταγόταν από την Καλαμάτα και έζησε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ασχολείτο με το επάγγελμα του κουρέα και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους συμπολίτες του.
Μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου (31 Ιανουαρίου)
Σήμερα Κυριακή του Ζακχαίου (ένεκα της ευαγγελικής περικοπής) και η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου, οι οποίοι προσέφεραν τα πάντα αφιλοκερδώς, με αγάπη και θεία φώτιση και ασφαλώς επιστημοσύνη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Οι Άγιοι Μάρτυρες Κύρος και Ιωάννης άθλησαν κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 – 305 μ.Χ.). Ο Άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, ενώ ο Άγιος Ιωάννης καταγόταν από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας.
Όταν ξέσπασε ο διωγμός του Διοκλητιανού, ο Άγιος Κύρος πήγε σε ένα παραθαλάσσιο τόπο της Αραβίας και, αφού περιεβλήθηκε το μοναχικό σχήμα, κατοίκησε στον τόπο αυτό.
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021
Ο Μέγας Βασίλειος προς τις φαρμακευτικές εταιρείες του 2021 -- Θανάσης Παπαθανασίου
Παραθέτω απόσπασμα από τον Μέγα Βασίλειο, μιας και είναι των τριών Ιεραρχών. Σαν γράμμα προς φαρμακευτικές εταιρίες του 2021 και τα τσαλίμια τους για την μεγιστοποίηση του κέρδους σε καιρό λοιμού. Τσαλίμια, όχι ως κάτι τάχα αδιανόητο που αίφνης το σκαρφίστηκαν κάποιοι κακοί, αλλά ως κανονικότατα σκέρτσα στον κανονικότατο χορό του αδηφάγου καπιταλισμού.
«Μην αυξάνεις τις τιμές ανεβάζοντάς τες μόλις ο κόσμος πέσει σε ανάγκη. Μην περιμένεις να λείψει το σιτάρι για να ανοίξεις τις σιταποθήκες σου. Όποιος ακριβαίνει το σιτάρι, έχει την κατάρα του κόσμου. Μην περνάς τον λιμό για χρυσάφι, και τις στερήσεις της κοινωνίας για δική σου καλοπέραση. Μην καπηλεύεσαι τις συμφορές των ανθρώπων, μην κάνεις την οργή του Θεού ευκαιρία να πλουτίσεις.
Οι Τρεις Ιεράρχες στα σκουπίδια - Παναγιώτης Ασημακόπουλο
Σχολική Γιορτή Τριων Ιεραρχών 2021 στο Ελληνικό Σχολείο της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Νέα Υόρκη
Το βίντεο αυτό μας παρουσιάζει
την γιορτή των «Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων» που
πραγματοποιήθηκε φέτος το 2021 από το Ελληνικό Σχολείο της Ιεράς Μονής Αγίας
Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Νέα Υόρκη. Στην Μονή αυτή Ηγούμενος είναι ο
συντοπίτης μας Επίσκοπος Ευκαρπίας Ιεροθεος
(Ζαχαρής).
Η αποστολή του σχολείου στο
εξωτερικό -ακόμα και σήμερα- είναι να προάγει τους μαθητές ως Ορθοδόξους
Χριστιανούς και ενεργούς πολίτες, με έμφαση στη διαμόρφωση του πνεύματος, καλλιεργώντας παράλληλα την Ελληνική γλώσσα, τη γλώσσα των Ευαγγελίων και όλων
των σύγχρονων επιστημών. Παρακολουθώντας αυτό το βίντεο αυτό θαμάζει ο θεατής τα πολλά υποσχόμενα Ελληνόπουλα της Αμερικής με την εξαιρετική γνώση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και την καλή εργασία του εκπαιδευτικού π.
Νικόλαου Καλαφάτη και των συνεργατών του.
Προτρέπω τους επισκέπτες του ιστολογίου να δουν το βίντεο για να θαυμάσουν την άρτια εργασία των εκπαιδευτικών του εξωτερικού και να νιώσουν ιερή καύχηση για την προσφορά της Εκκλησίας στο Εθνος.
O Mητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθεί "νανοσφαιρίδιο" το οποίο θα μπορούσε να περάσει με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό στο σώμα. - 3η Ιερατική Διαδικτυακή Σύναξη- Πανδημία Covid-19 και εμβόλια Ι.Μ.Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
O Mητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθεί "νανοσφαιρίδιο" το οποίο θα μπορούσε να περάσει με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό στο σώμα.
Μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής
Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος σε διαδικτυακή σύναξη με θέμα
"πανδημία covid-19" που διοργάνωσε η μητρόπολη Νεαπόλεως και
Σταυρουπόλεως ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει αντίστοιχη τέτοια τεχνολογία που να
γίνεται έλεγχος, απάντησε για το περίφημο "τσιπάκι".
Ο Μητροπολιτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος σε διαδικτυακή συνάντηση για το θέμα των εμβολίων, συμπλήρωσε ωστόσο, πως το "μεγαλύτερο "τσιπάκι" είναι το κινητό μας και όλα γίνονται καλύτερα μέσω των εφαρμογών παρά πως θα μπορούσε να γίνει με ένα νανοσφαιρίδιο το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να μπει μέσα με το εμβόλιο στο σώμα μου".
«Τὸ γονιδίωμα… Ματθ. 25, 14-15, Ματθ. 10, 34-37» - Στυλιανοῦ Ε. Ἀντωναράκη
Τὸ ἀναμνηστικὸ φυλλάδιο τῆς εκδηλώσεως μπορείτε νὰ δεῖτε ἐδῶ.
Επίσκεψη στο κτήμα Τατοΐου
Επίσκεψη στο κτήμα Τατοΐου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το κτήμα Τατοΐου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης που συντελούνται εκεί. Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία, μαζί με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων Μαρία Μερτζάνη, την τμηματάρχη Μελετών της Διεύθυνσης Μαρία Αργυροπούλου και τους συντηρητές Ιωάννη Ματαράγκα και Αλέξανδρο Λέκκα, την ξενάγησαν στους χώρους του κτιριακού συγκροτήματος και της παρουσίασαν ενδεικτικά μερικά από τα ευρήματα τα οποία ευρίσκονται σε φάση συντήρησης. Συζήτησαν επίσης την οικονομική προοπτική της ανάπτυξης αγροτικών χρήσεων μέσα στο κτήμα, ανάπτυξη που θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην βιωσιμότητα του κτήματος Τατοΐου.
Ἡ ἑορτή τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν στήν Πάτρα.
Μέ ἱερά κατάνυξη καί τήν ἁρμόζουσα τιμή, ἑορτάστηκε ἡ μνήμη τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν, Βασιλείου τοῦ Μεγάλου, Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου καί Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, στήν Ἱερά Μητρόπολη Πατρῶν.
Τήν παραμονή τῆς ἑορτῆς ἐκκλησιάσθηκαν στούς Ἱερούς Ναούς τῆς πόλεως καί τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν, ἀντιπροσωπεῖες Μαθητῶν καί Διδασκάλων καί Καθηγητῶν τῶν Σχολείων ὃλων τῶν βαθμίδων καί ἒγιναν ὁμιλίες, σχετικά μέ τίς μεγάλες προσωπικότητες τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν.
Ἐπίσης ἐτελέσθη ὁ Ἑσπερινός τῆς Ἑορτῆς σέ ὃλους τούς Ἱερούς Ναούς, ἐνῶ στόν Νέο Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου ἐτελέσθη ἱερά Ἀγρυπνία.
Ἀνήμερα τῆς ἑορτῆς, ὁ κεντρικός ἑορτασμός πραγματοποιήθηκε στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Εὐαγγελιστρίας Πατρῶν, ὃπου τήν Θεία Λειτουργία ἐτέλεσε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ὁ ὁποῖος ἐκήρυξε καί τόν θεῖο λόγο.
Ὁ Σεβασμιώτατος ἀνεφέρθη:
ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ κατά τόν Ἅγιο Ἰωάννη τόν Χρυσόστομο - Παναγιώτης Νικ. Γκουρβέλος
κατά τόν Ἅγιο Ἰωάννη τόν Χρυσόστομο
Καί ἐφέτος, γιά μιά ἀκόμη χρονιά,
ἀνήμερα τῶν ἁγίων Τριῶν Ἱεραρχῶν, ὁ καλός Θεός μᾶς ἀξιώνει νά συναχθοῦμε στήν Ἐκκλησία
Του, νά συμμετάσχουμε στή Θεία Λειτουργία
καί, ἐφόσον εἴμαστε προετοιμασμένοι μέ τήν μετάνοια καί τήν Ἱερή Ἐξομολόγηση,
νά κοινωνήσουμε τό ἄχραντο σῶμα Του καί τό τίμιο αἷμα Του καί νά γιορτάσουμε ἔτσι
μέσα στήν Ἁγία Ἐκκλησία Του τήν γιορτή τῶν Τριῶν Μεγάλων Ἱεραρχῶν καί Οἰκουμενικῶν
διδασκάλων (Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου
του Θεολόγου και Ἰωάννου του Χρυσοστόμου).
Ἀπό τόν πολύτιμο πνευματικό θησαυρό τῶν λόγων τους διάλεξα νά σᾶς παρουσιάσω κάποιες σκέψεις τοῦ ἁγίου καί σοφοῦ Ἱεράρχη Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου σχετικά μέ τό φλέγον ζήτημα τῆς αὐστηρότητας καί τῆς ἐπιείκειας πού πρέπει ἐμεῖς οἱ γονεῖς καί οἱ δάσκαλοι νά δείχνουμε πρός τά παιδιά μας καί τούς μαθητές μας ἀντίστοιχα. Ἐπείκεια λοιπόν ἤ αὐστηρότητα, ἤ μήπως καί τά δύο μαζί ἀπαιτεῖται νά μεταχειριζόμαστε γιά τήν ὀρθή διαπαιδαγώγηση τῶν παιδιῶν καί τῶν μαθητῶν μας;
Επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού της Τουρκίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Επίσκεψη στην έδρα του
Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο, 30
Ιανουαρίου 2021, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας,
Εξοχ. κ. Mehmet Ersoy, ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερη τιμή.
Στα προπύλαια του Πατριαρχείου τον Εξοχ. κ. Υπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από τον επί κεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, Εντιμ. Burhan Ersoy, και συνεργάτες του, καλωσόρισαν οι Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Ανδρέας και ο Αρχιμ. κ. Ιωακείμ, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, μαζί με κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.
Στη συνέχεια, ο Μ.Πρωτοσύγκελλος κ. Ανδρέας, συνόδευσε τον κ. Ersoy και την συνοδεία του στο Ευγενίδειο Μέγαρο, όπου στην Αίθουσα Ακροάσεων τον ανέμενε και τον υποδέχθηκε, κατά την τάξη, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας.
Η ασέβεια είναι η θεωρητική αμαρτία προς τον Θεό. - Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως
"Η ασέβεια είναι η θεωρητική αμαρτία προς τον Θεό.
Είναι η άγνοια του Θεού που καταλήγει στον θάνατο της ψυχής. Αιτία της είναι η λήθη του Θεού.
Από μόνη της είναι κάτι αλλόκοτο και αδιέξοδο.
Είναι η μητέρα των κακών"
Η μεγάλη υπομονή ξεδιαλύνει πολλά - Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης
Χρόνος και Αιωνιότητα. - π. Βασιλείου Μπλάνα
Το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών - Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, ΓΑΒΡΙΗΛ
Το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου η
Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Τριών μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών
Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του
Χρυσοστόμου.
Οι Τρεις Ιεράρχες αποτελούν τρεις
φωτεινές προσωπικότητες, που με την διδασκαλία τους τάραξαν τα ύδατα της εποχής
τους, μιας εποχής, που χαρακτηριζόταν από την κοινωνική εξαθλίωση, από τις
συνεχείς εναλλαγές προσώπων στην πολιτική εξουσία και από την συνύπαρξη
διαφορετικών λαών και θρησκειών.
Είναι βεβαίως θλιβερό ότι ίσως να μην έχουμε αντιληφθεί ως Έλληνες χριστιανοί Ορθόδοξοι, αλλά και ως ευρωπαίοι πολίτες την πραγματική διάσταση και το μέγεθος της διδασκαλίας τους.
Συνείδηση - George Washington
Δεσμεύσου να κρατάς ζωντανή στην καρδιά σου εκείνη τη σπίθα του ουράνιου φωτός που λέγεται συνείδηση.
Μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου)
«Τοὺς Ἱεράρχας τοῦ Χριστοῦ, καὶ τῶν Πατέρων κλέος, τῆς Πίστεως τοὺς πύργους, καὶ τῶν Πιστῶν Διδασκάλους καὶ φύλακας, συνελθόντες ὦ φιλέορτοι, ᾀσματικοῖς ἐγκωμίοις, ὑμνήσωμεν λέγοντες. Χαίροις τῆς Ἐκκλησίας φωστήρ, Βασίλειε σοφέ, καὶ στῦλε ἀπερίτρεπτε∙ Χαίροις, ὁ νοῦς ὁ οὐράνιος, Ἀρχιερεῦ μέγιστε, Θεολόγε Γρηγόριε∙ Χαίροις, ὦ Χρυσολόγε πάγχρυσε Ἰωάννη, ὁ τῆς μετανοίας διαπρύσιος κήρυξ. Ἀλλ’ ὦ Πατέρες τρισόλβιοι, μὴ παύσησθε ἀεὶ πρεσβεύειν Χριστῷ, ὑπὲρ τῶν πίστει καὶ πόθῳ τελούντων ὑμῶν, τὴν πανίερον, καὶ θείαν πανήγυριν»(Δόξα… Ἦχος πλ. β’).
Η Εκκλησία μας, αλλά και ευρύτερα η οικουμενική ελληνική παιδεία, τιμούν σήμερα τη μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπων Κωνσταντινουπόλεως.
Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021
Ανοικοδόμηση Ιερού Ναού Αγιας Τριάδος στην Καμπίντα Κανάγκας Αφρικής
Συνεχίζονται οι εργασίες ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος στη πόλη Καμπίντα της επαρχίας Λομάμι της Ιεράς Μητροπόλεως Κανάγκας, εκεί όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος στις 18 Νοεμβρίου 2020 είχε θέσει θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Ιερού Ναού.
Συγκινητική είναι η προσφορά προσωπικής εργασίας των ντόπιων Χριστιανών και κυρίως των γυναικών, οι οποίες με μεγάλο κόπο μεταφέρουν χιλιόμετρα στα κεφάλια τους άμμο για το κτίσιμο του Ιερού Ναού Αγιας Τριάδος.
Ευχόμαστε σύντομα οι αδερφοί μας Χριστιανοί της Καμπίντα να λατρεύουν τον Τριαδικό Θεό μας εντός του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος, ο οποίος θα κοσμεί την ενορία τους.
Οικουμενικός Πατριάρχης: ''Είναι αναγκαίο να στηρίξουμε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς''
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, σήμερα, Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021, η μνήμη των Τριών Ιεραρχών και «Προστατών των Γραμμάτων», μία ημέρα νωρίτερα, καθώς το Σαββατοκύριακο ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις, στο πλαίσιο της προφύλαξης από το κορωνοϊό.
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός
Πατριάρχης, χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πάνσεπτο
Πατριαρχικό Ναό, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Δέρκων κ.
Αποστόλου, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου,
Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, Κυδωνιών κ.
Αθηναγόρα, Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου και Ισπανίας και
Πορτογαλλίας κ. Βησσαρίωνος.
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ-80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ. Ιωάννης Μεταξάς – Ο Θάνατος του Εθνικού Κυβερνήτη την 29-01-1941.
Ο πρωθυπουργός του "ΟΧΙ" και στυλοβάτης της εθνικής τριανδρίας (Γεώργιος Β', Ι. Μεταξάς-Αλ. Παπάγος) που δόξασε την Ελλάδα με το Έπος του 1940, την 29η Ιανουαρίου 1941, με τον θάνατο του, πέρασε το κατώφλι της αθανασίας.
Την Τρίτην 28 Ιανουαρίου 1941 ο Βασιλεύς προήδρευσε στο Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοινώνοντας με βαθειά συγκίνηση την κατάσταση της υγείας του Ιωάννη Μεταξά, ζήτησε από τους Υπουργούς να παραμείνουν εις τας θέσεις των υπηρετούντες την πατρίδα. Την επομένη το πρωί ανακοίνωσε ότι ανέθεσε την κυβέρνηση στον Αλέξανδρο Κορυζή, Διοικητήν της Εθνικής Τράπεζας, τέως Yπουργό Κοινωνικής Προνοίας της Κυβερνήσεως του Ιωάννη Μεταξά.
Ο Ιωάννης Μεταξάς απεβίωσε, σε ηλικία 70 ετών, την 94η ημέρα του πολέμου, στην οικία του στην Κηφισιά, στις 6 τα χαράματα, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 1941, αφού την προηγουμένη κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων. Το ιατρικό ανακοινωθέν υπογεγραμμένο από 12 Έλληνες ιατρούς ήταν το εξής:
Ἂς ταπεινωθοῦμε λίγο καὶ ἐμεῖς καὶ θὰ σωθοῦμε - Ἀββᾶς Δωρόθεος
Όπου ο Θεός παιδί μου βάζει τελεία - π. Νικόλαος Κουμεντάκης
Τα LINK για τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια στο πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»
Κεμάλ και Αλβανοί κατά της Ελλάδος -- Γεώργιος Διον. Κουρκούτας
Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 1919, όταν οι Δυτικοί Σύμμαχοι (κυρίως Η.Π.Α. και Μ. Βρετανία) ζήτησαν από τον τότε Πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο να αποστείλει στρατιωτική δύναμη στην Σμύρνη και την περιοχή της, για γεωπολιτικούς λόγους. Ήταν εύλογο πως η ελληνική δράση θα δημιουργούσε τουρκική αντίδραση. Η συνέχεια είναι γνωστή, με την δράση του Μουσταφά Κεμάλ και την ενίσχυση των Τούρκων από πολλούς συμμάχους του (όπως τους Μπολσεβίκους), ακόμη και από τους παλαιούς Συμμάχους της Ελλάδος (Ιταλούς και Γάλλους).
O EΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πατρών.
Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος ετόνισε ότι ο Ιερός Χρυσόστομος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως υπήρξε γνήσιος Ποιμήν της Αγιοτόκου Εκκλησίας μας. Χαρισματικός κήρυκας και διδάσκαλος των αληθειών του Ευαγγελίου, ασυμβίβαστος και ανυποχώρητος στα θέματα τα πνευματικά της πίστεως και της εν Χριστώ ζωής.
Ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου (29 Ιανουαρίου)
Η Εκκλησία μας σήμερα εορτάζει την ανακομιδή των λειψάνων του αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, δεύτερου επισκόπου Αντιοχείας και μαθητή του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Επίσης, σήμερα τιμούμε τη μνήμη των μαρτύρων των εν Σαμοσάτοις τελειωθέντων Φιλοθέου, Υπερεχίου, Αβίβου, Ιουλιανού, Ρωμανού, Ιακώβου και Παρηγορίου.
Ο Ιγνάτιος μαρτύρησε στη Ρώμη στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Τα ιερά λείψανά του, ό,τι δηλαδή απέμεινε από τα δόντια των θηρίων στα οποία είχε ριχτεί, συνέλεξαν ευλαβείς Χριστιανοί και τα μετέφεραν στην Αντιόχεια ως ευλογία για τους πιστούς, που είχαν στερηθεί τον ποιμένα τους. Η εορτή αυτή είναι παλαιοτάτη, όπως προκύπτει από σχετικό αφιέρωμα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εμβολιάστηκε κατά του ιού Covid-19
Ο Θεός της αγάπης να χαρίζει στον Παναγιώτατο δύναμη και υγεία για να συνεχίζει το έργο του επί πολλά έτη προς όφελος της Εκκλησίας και να παραδειγματίζει με τις ενέργειές του όλη την ανθρωπότητα.
Με την ευκαιρία, ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, και στα πρόσωπά τους όλους τους συναδέλφους τους σε όλο τον κόσμο, για την αυτοθυσία τους στον αγώνα για την θεραπεία των ασθενών και την στήριξη των συγγενικών τους προσώπων. Ευχήθηκε δε, σύντομα να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες στον κόσμο προκειμένου να αναχαιτιστεί ο θανατηφόρος ιός.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΝΗΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Μέ τήν εὐκαιρία τῆς συμπληρώσεως δέκα τριῶν ἐτῶν ἀπό τῆς κοιμήσεως τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ἐτέλεσε τήν Θεία Λειτουργία στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Εὐαγγελιστρίας Πατρῶν καί ἱερό Μνημόσυνο, ὑπέρ ἀναπαύσεως τοῦ ἀοιδίμου Ἀρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.
Στήν ὁμιλία του ὁ Σεβασμιώτατος, ἀνεφέρθη στήν προσωπικότητα τοῦ μακαριστοῦ Πρωθιεράρχου, στήν φλογερή καρδιά του γιά τόν Χριστό καί τήν Ἑλλάδα, στόν πληθωρικό χαρακτῆρα του καί στήν ἐν γένει δραστηριότητά του, ἡ ὁποία ἄφησε ἀνεξίτηλα τά ἴχνη του στήν Ἑλληνορθόδοξη πατρίδα μας καί ὄχι μόνο.