Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Μνήμη του οσίου Ακακίου του Ομολογητού (31 Mαρτίου)


 Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Ιερομάρτυρα Υπατίου επισκόπου Γαγγρών, καθώς και του Οσίου Ακακίου του Ομολογητού, επισκόπου Μελιτηνής.
Ο Ἀγιος Ακάκιος, Επίσκοπος Μελιτινής, έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το ιεραποστολικό του έργο και ο ζήλος του για την εν Χριστώ ζωή, προκάλεσαν το φθόνο των ειδωλολατρών, οι οποίοι δεν άντεχαν τους πνευματοφόρους ανθρώπους. Τον κατήγγειλαν και δεμένο τον οδήγησαν στον Ύπατο Μαρκιανό, ενώπιόν του οποίου ομολόγησε την αληθινή πίστη στον Τριαδικό Θεό. Μάλιστα είχε το σθένος να αναλύσει στον Ύπατο την όλη θεολογία της Εκκλησίας για τη Θεία Οικονομία, δηλ. τη φιλανθρωπία και συγκατάβαση του Θεού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Παράλληλα, στηλίτευσε και αποδοκίμασε τους θεούς των εθνικών και ξεσκέπασε την πλάνη τους.
Αποτέλεσμα αυτών των λόγων του, ήταν τα διάφορα μαρτύρια και ο εγκλεισμός του στη φυλακή. Μέχρι την ειρηνική του κοίμηση ο Ιεράρχης Ακάκιος συνέχισε το έργο της Εκκλησίας με σταθερή αυταπάρνηση, φέροντας μέχρι τον τάφο τα στίγματα του μαρτυρίου στο σώμα του.
Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά με τους τιμώμενους σήμερα Αγίους Υπάτιο και Ακάκιο, ότι η παρρησία των Αγίων στο θρόνο του Θεού διατηρείται αναλλοίωτη στη συνείδηση των πιστών, οι οποίοι επικαλούνται τις πρεσβείες τους.
Η εφαρμογή στη ζωή μας του περιεχόμενου της ευχής του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, η οποία επαναλαμβάνεται αυτές τις ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι η ρεαλιστή σύνδεσή μας με το Χριστό και την Εκκλησία.
«Κύριε καὶ Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καὶ ἀργολογίας μή μοι δῷς.
Πνεῦμα δὲ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονῆς καὶ ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ.
Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁρᾶν τὰ ἐμὰ πταίσματα, καὶ μὴ κατακρίνειν τὸν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητὸς εἶ εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν».
Σήμερα το πρωί τελείται η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων και το απόγευμα το Μέγα Απόδειπνο, το οποίο περιλαμβάνει ύμνους με θεολογικό και ποιητικό πλούτο.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: