Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου (8 Μαΐου)


 Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!
Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου, φίλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου και του Οσίου Αρσενίου του Μεγάλου.
Ο Άγιος Ιωάννης αποκαλείται «υιός βροντής», και μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο θα αναδειχθούν φωτεινοί Απόστολοι του ευαγγελίου της Αναστάσεως.
 Αρχικά ο Ιωάννης θα πληροφορηθεί για το Μεσσία από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και, μετά από υπόδειξή του Βαπτιστή, θα καταστεί μαθητής του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού.
Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης είναι ο ηγαπημένος μαθητής. Η σύνεση και η ψυχραιμία του θα τον φέρουν κοντά στα μεγάλα γεγονότα της σωτηρίας  της ανθρωπότητας. Μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο και τον Πέτρο, θα είναι παρών στο όρος Θαβώρ στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Είναι ο μαθητής που το βράδυ στο Μυστικό Δείπνο θα πέσει στο στήθος του Ιησού και θα απορεί ποιος μπορεί να προβεί στην άδικη πράξη της προδοσίας.
Θα ζήσει επίσης την αγωνία του Χριστού στον κήπο της Γεθσημανής και κατόπιν στο σπίτι του αρχιερέως. Πολύ περισσότερο όμως θα ζήσει την εμπειρία κάτω από το Γολγοθά, ενώπιον του Εσταυρωμένου Ιησού Χριστού, όταν όλοι οι μαθητές θα εγκαταλείψουν το Διδάσκαλο. Ο Ιωάννης θα ακούσει από το στόμα του Θεανθρώπου Ιησού το λόγο του προς την μητέρα του και τον ίδιο τον Ιωάννη:  «ιδού ο υιός σου,… ιδού η μήτηρ σου … και έλαβε ο μαθητής αυτήν εις τα ίδια».
Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης θα μας αφήσει σωτήριες μαρτυρίες στο 4ο Ιερό Ευαγγέλιο, το θεολογικότερο από τα άλλα τρία, μέσα από τις εμπειρίες που έζησε κοντά στον Ιησού.
Θα μας μιλήσει για την αγάπη, στις τρεις Καθολικές Επιστολές, και θα παραμείνει στη συνείδηση της Εκκλησίας ως ο Απόστολος της Αγάπης. Και βέβαια θα καταγράψει το όραμα που ο Θεός τού αποκάλυψε στο προφητικό βιβλίο, την Αποκάλυψη, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, το οποίο θέλει ιδιαίτερη προσοχή και προσευχή αλλά και την εμπειρία της Εκκλησίας, για να το μελετήσει κάποιος.
Ας ακούσουμε όλοι τα λόγια του Ευαγγελιστή Ιωάννη: «αγαπητοί, εάν ο Θεός μάς αγάπησε τόσο πολύ, τότε και εμείς οφείλουμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο. Το Θεό, δεν τον έχει δει κανείς ποτέ. Εάν αγαπάμε ο ένας τον άλλο, τότε ο Θεός μένει μέσα μας και η αγάπη του μέσα μας είναι τελεία και ολοκληρωμένη».
Σήμερα μεταξύ άλλων Ναών, πανηγυρίζει ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο Ναός του Αγίου Ιωάννου στη Λάρνακα, την Κατύδατα, το Σινά Όρος, τον Ψευδά, την Πλατανιστάσα και στην κατεχόμενη κοινότητα Μιας Μηλιάς, καθώς και το Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου πλησίον της κοινότητας Φικάρδου της Επαρχίας Λευκωσίας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: