Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Η πανήγυρη του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς: «Αλίμονο στον χριστιανό που δεν εμπνέεται από την Ανάσταση του Χριστού».

Η πανήγυρη του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο

Μέσα στην λαμπροφόρο χαρά της Αναστάσεως του Χριστού, τηρουμένων των μέτρων προστασίας για την δημόσια υγεία και για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τιμήθηκε στο Αγρίνιο, η μνήμη του πολιούχου της πόλεως, αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, την Κυριακή του Αντίπασχα (Κυριακή του Θωμά), 9 Μαΐου 2021.

Το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στον νέο περικαλλή Ιερό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.



Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος, πανοσ/τος αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ο οποίος αναφέρθηκε στον μεγαλομάρτυρα Άγιο τονίζοντας ότι όπως ο Απόστολος Θωμάς, αλλά και όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Χριστοφόρος είναι μάρτυρας και κήρυκας της Αναστάσεως του Χριστού.

Ο π. Επιφάνιος μίλησε ιδιαίτερα για την μεγάλη αλλαγή που συντελέσθηκε στην ψυχή και την καρδιά του αγρίου και σκληρού πρώην Ρεπρόβου, μετά την συνάντηση με τον Χριστό, τονίζοντας πως και ο πλέον άγριος άνθρωπος μπορεί να μεταμορφωθεί σε άγιο αφήνοντας να γεμίσει η καρδιά του και η ύπαρξή του από τη Χάρη του Αναστάντος Χριστού.

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του οικείου Ιεράρχου Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Κοσμά.

Ο Σεβασμιώτατος κηρύσσοντας τον θείο λόγο, κατά την θεία Λειτουργία, αναφέρθηκε στην σωτήριο ομολογία του αγίου ενδόξου Αποστόλου Θωμά, που μνημονεύει σήμερα η Εκκλησία μας, αλλά και στο πρόσωπο του Αγίου μεγαλομάρτυρα Χριστοφόρου, ο οποίος είναι επίσης μάρτυρας και κήρυκας της Αναστάσεως του Χριστού, επισημαίνοντας ότι στην πόλη του Αγρινίου υπάρχουν οι Ιεροί Ναοί και των δύο αυτών Αγίων που πανηγυρίζουν σήμερα.

«Τιμούμε, σήμερα, αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, τον Απόστολο Θωμά και τον Άγιο Χριστόφορο, των οποίων οι Ναοί κοσμούν αυτήν την πόλη. Και οι δύο άγιοι χαρακτηρίζονται από την αγάπη τους για τον Αναστάντα Χριστό και από την μαρτυρία και την ομολογία της Αναστάσεως σε όλο τον κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, και συνέχισε:

«Ο Απόστολος Θωμάς ήταν μεταξύ του κύκλου των δώδεκα μαθητών και έζησε την ανάσταση του υιού της χήρας της Ναΐν∙ έζησε την ανάσταση της κόρης του Ιαείρου, αλλά και την ανάσταση του φίλου του Χριστού Λαζάρου. Απουσίαζε, όμως, από την πρώτη εμφάνιση του Αναστημένου Χριστού στους μαθητές Του και όταν οι δέκα μαθητές είπαν ότι είδαμε τον Κύριο, ότι ο διδάσκαλος αναστήθηκε, εκείνος έδειξε ολιγοπιστία. Αν δεν δω, δεν πιστεύω, απάντησε. Και ο Χριστός του επέτρεψε να δει∙ να δει τις αποδείξεις που ζητούσε για να πιστέψει.

Αν εμείς δούμε αυτήν την συμπεριφορά του Θωμά, με την ανθρώπινη λογική, θα πούμε ότι ήταν αμφιβολία, ισχυρογνωμοσύνη, εγωισμός, επιμονή, ολιγοπιστία. Αν όμως την προσεγγίσουμε με νου Χριστού, με καλό λογισμό, με λογισμό πίστεως, θα διαπιστώσουμε ότι ο Κύριος το επέτρεψε αυτό για να ενισχύσει όχι μόνο την πίστη του Θωμά, αλλά και όλων των ανά τους αιώνες μαθητών του∙ να τονώσει και να ενισχύσει την πίστη την δική μας, σήμερα. Ο Απόστολος Θωμάς έκτοτε, με βεβαιωμένη και στερεωμένη την πίστη του στην Ανάσταση του Χριστού, κήρυξε το γεγονός της Αναστάσεως έως τις μακρινές Ινδίες και έχυσε το αίμα του για αυτή την μαρτυρία.

Ο Άγιος Χριστοφόρος, ο μεγαλομάρτυρας και πολύαθλος αυτός Άγιος, ο προστάτης του Αγρινίου, είναι άλλος ένας μάρτυρας της Αναστάσεως του Χριστού. Ένας άνθρωπος από άγρια και σκληρή φυλή, που παραδόθηκε άνευ όρων στον Χριστό∙ ένας άνθρωπος που ταπεινώθηκε, άδειασε τον εαυτό του και ολοκληρωτικά αφιερώθηκε στον Χριστό∙ είναι εκείνος που αξιώθηκε να δει και να σηκώσει στους ώμους του τον Αναστάντα Κύριο. Ο Άγιος Χριστοφόρος πίστεψε και κήρυξε παντού την Ανάσταση. Και αξιώθηκε να χύσει το αίμα του για να επισφραγίσει, διά του μαρτυρίου του, την θερμή του πίστη».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, προέτρεψε τους πιστούς να κάνουν κέντρο της ζωής τους την πίστη τους στην Ανάσταση του Χριστού.

«Καλούμαστε κι εμείς σήμερα, αγαπητοί, να δούμε και να ζήσουμε τον Αναστάντα Χριστό. Αν χάσουμε τον Χριστό δεν έχουμε κερδίσει τίποτα στη ζωή μας. Οι Άγιοι μας λένε: -ελάτε, με τα μέσα που δίνει ο Χριστός, να δυναμώσετε την πίστη σας στην Ανάσταση και στον Αναστάντα. Αλίμονο, αγαπητοί, στον χριστιανό εκείνο που δεν πιστεύει στην Ανάσταση. Αλίμονο σε εκείνον που δεν ελπίζει στον Αναστάντα, που δεν εμπνέεται από την Ανάσταση, που δεν έκανε κέντρο της ζωής του την Ανάσταση του Χριστού. Τότε έχει χάσει τα πάντα».

Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου. Τους χορούς των αναλογίων πλαισίωσαν οι ιεροψάλτες του Ιερού Ναού κ. Παναγιώτης Βίγλας και κ. Παναγιώτης Μήτσου.

Οι ιερές ακολουθίες και η θεία Λειτουργία, τελέσθηκαν και στον παλαιό ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, στο δασύλλιο του Αγρινίου, από τον ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Λαυρέντιο Καρανάσιο.

Το απόγευμα της Κυριακής τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού, χωρίς όμως την λαμπρή και πάνδημη Λιτανεία της εικόνος του Αγίου στους δρόμους της πόλεως.
















2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ανακοινωθέν της Δ.Ι.Σ μιλά για απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας και του Μητροπολίτη Αιτωλίας.Δεν έχει μάθει στην υπακοή!
ΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΔΙΔΑΔΚΕΣ...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ιστολόγε , σε παρακαλούμε ανήρτησε τις αποφάσεις της Δ.Ι.Σ για να σταματήσουν πολλοί να παίζουν με την δημόσια υγεία!