Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ NOΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ “ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ “


   Με κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Ενδόξου  Ιερομάρτυρος Θεράποντος στο παρεκκλήσιο του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “ ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ”.
Την παραμονή της εορτής ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας.
Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, σεπτή εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ Χρυσοστόμου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.


Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος ετόνισε ότι : “ Ο  Άγιος Θεράπων του οποίου την Ιερά μνήμη εορτάζει η Αγία μας Εκκλησία σήμερα αδελφοί μου, από την παιδική του ηλικία αγάπησε την εν Χριστώ ζωή καθώς γεννήθηκε σε χριστιανικό και πνευματικό περιβάλλον. Οι γονείς του ήσαν ευσεβείς και ενάρετοι  και του δίδαξαν την αξία  της μελέτης των Ιερών Γραφών.
Μεγαλώνοντας  κατά αυτόν τον τρόπο ο Άγιος ήθελε να αρέσει στον Θεό, και μόνο στο Θεό. Έγινε κληρικός και μάλιστα Επίσκοπος, επιστρέφοντας πολλούς πλανεμένους στην αληθινή πίστη της ορθοδοξίας. 
Άσκησε αυστηρή κριτική στους εικονομάχους τους οποίους αποκαλούσε ασεβείς και αιρετικούς. Για την ομολογία του συκοφαντήθηκε και οδηγήθηκε στο μαρτύριο. Ο Άγιος υπέστη πολυάριθμα βασανιστήρια τα οποία υπέμεινε με πίστη και καρτερία.
Ο Άγιος έζησε αρκετά χρόνια στους Αγίους Τόπους και εκεί με την επίκληση του ονόματος του Χριστού τελούσε πλήθος θαυμάτων. Για να αποφύγει όμως την δόξα πήγε στην Κύπρο για να συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον των αιρετικών. Άραβες κατακτητές της Κύπρου αποκεφάλισαν τον Άγιο Θεράποντα  ενώ τελούσε τη Θεία Λειτουργία έμπροσθεν της Αγίας Τραπέζης.
Προσευχόμαστε ο Άγιος Θεράπων, ο ανάργυρος Ιατρός των χριστιανών να στηρίζει τους απανταχού της γης χριστιανούς στην αγία ορθόδοξη πίστη και στο ορθόδοξο φρόνημα . Δεόμεθα στον Άγιο να πρεσβεύει ιδιαιτέρως για τους αδελφούς μας που νοσηλεύονται στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα καθώς και για  τους Ιατρούς, νοσηλεύτριες και νοσηλευτές για να έχουν δύναμη στην επιτέλεση των καθηκόντων τους “.
Τέλος ευχήθηκε δια πρεσβειών του Αγίου Θεράποντος να απαλλαγεί γρήγορα ο κόσμος από την μάστιγα του κορονοϊού.
Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος  μετέφερε στο Διοικητικό, Ιατρικό, Νοσηλευτικό προσωπικό και τον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Βασίλειο Γιαννόπουλο  τις εγκάρδιες αναστάσιμες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροποίτου Πατρών κ.κ Χρυσοστόμου για έτη πολλά , ευλογημένα και αγιασμένα.
Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος και ο υποδιοικητής κ. Παναγιώτης  Δημόπουλος οι οποίοι παρεκάλεσαν τον Θεοφιλέστατο να περάσει από το γραφείο τους για ένα κέρασμα.
Αλέξης Στροφύλλας





2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σημαντικό το έργο των Ιερέων στα Νοσοκομεία της πόλεως μας του π. Χαρίτωνος στο Ρίο και του π. Βασιλείου στον Άγιο Ανδρέα.

Ανώνυμος είπε...

Σεβασμιώτατε, θεοφιλέστατε συνεχίστε να μας στηρίζετε με τα ζωντανά κηρύγματά σας.