Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Συμμετοχή στη χαρά του γάμου δύο φίλων - π.Θεοδόσιος Μαρτζούχος

Συμμετοχή στη χαρά του γάμου δύο φίλων

  π.Θεοδόσιος  Μαρτζούχος

Αγαπημένοι φίλοι

Το κομμάτι από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη που διαβάσαμε, μας μιλάει για δυο κρασιά!

Ένα δικό μας (που τελειώνει!) και ένα του Χριστού, που δεν τελειώνει και που μας το προσφέρει για να ολοκληρωθεί ο γάμος (μέχρι το τέλος της ζωής δηλαδή). Ο Χριστός βοηθάει στην ανθρώπινη ευτυχία, γιατί ξέρει ότι οι υγιώς ευτυχισμένοι άνθρωποι, είναι οι λιγότερο εγωκεντρικοί, δηλαδή οι λιγότερο απορροφημένοι από τον εαυτό τους.

Γάμος υπήρχε σ’ όλη την ανθρώπινη ιστορία. Οι χριστιανοί όμως έχουν Μυστήριο τον γάμο. Δηλαδή υπόσχεση μπροστά στην Αγία Τράπεζα, τον Σταυρό δηλαδή του Χριστού, για ισόβια δέσμευση θυσιαστικής προσφοράς (κατά το πρότυπο του Χριστού): Θυσιάζω τον εαυτό μου για τον άλλον και όχι τον άλλον χάριν του εαυτού μου.

Ατυχώς οι περισσότεροι δεν έχουμε βιώσει πραγματική αγάπη, έχουμε βιώσει ανταμοιβές. Αγάπη σημαίνει να είσαι πάντα εκεί και να νοιάζεσαι. Γονείς έχουμε όλοι. Οικογένεια δεν είναι σίγουρο. Το μυστήριο του γάμου σας συστήνει, όχι την βιολογική σας προέκταση μόνον, αλλά την σταθερότητα της ζεστασιάς (εστία) ενός επίγειου παραδείσου (φυσικά, αληθής και αναλλοίωτος είναι μόνον αυτός που χάσαμε!) στον οποίον παράδεισο του σπιτιού σας, τα παιδιά σας θα μπορούν να καταφεύγουν οποτεδήποτε, ό,τι και αν τους έχει συμβεί, χωρίς να «εισπράττουν» την ερώτηση: Γιατί ήρθες; Σ’ αυτόν τον δικό σας παράδεισο η συγχώρηση που μας μαθαίνει ο Χριστός, θα βοηθά να διατηρείτε την αγάπη, η οποία βεβαίως χτίζεται! Λίγο-λίγο, και ξεκινώντας από μικρά πράγματα, με τα οποία ένα σωρό άνθρωποι πάνε στον Παράδεισο!

Κανένας απ’ τους δυο σας δεν παντρεύεται έναν άγιο. Τα όποια (και είναι πολλά) προσόντα του .............., αφορούν την κοινωνική του παρουσία. Οι όποιες (και είναι εξ ίσου πολλές) δυνατότητες της ................. χρειάζονται για επιβίωση. Η ευτυχία όμως για σας, όπως για τον καθένα, εξαρτάται από την προσωπική σας ποιότητα, είναι μια υπόθεση που διαδραματίζεται πίσω από την κλειστή πόρτα του σπιτιού σας. Έξω υπάρχει το «φαίνεσθαι». Μέσα υπάρχει η πραγματικότητα, το «είναι».

Εμείς όλοι ήρθαμε να σας ευχηθούμε, η σημερινή σας ευτυχία να είναι ισόβια. Όμως όλα τα ανθρώπινα είναι τρεπτά, γι’ αυτό να προσεύχεστε για τον γάμο σας (θα το κάνουμε κι εμείς όσο μπορούμε). Προσοχή όμως. Μη προσεύχεστε να γίνει καλύτερος ο ή η σύζυγος, αλλά να ζητάτε καθένας για τον εαυτό του, να αποχτήσετε τις αρετές που χρειάζεται ο γάμος σας. Να γυρεύετε από τον Χριστό να σας δίνει:

- Σύνεση και Σοφία.

- Χαμόγελο και Υπομονή.

- Ταπείνωση πραγματική, όχι σχημάτων και λόγων, και

- Συγχώρηση και τρυφερότητα.

Γάμος είναι ο ηρωισμός της καθημερινότητας.

▪ Να ’στε ο ένας χαρά για τον άλλον.

▪ Να ’στε χαρά των δικών σας.

▪ Να ’στε χαρά και καμάρι των παιδιών σας.

Εμείς όλοι σας αγαπάμε και ήρθαμε να σας ευχηθούμε να δείτε και δισέγγονα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: