Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Είπε ο Άγιος † Κοσμάς ο Αιτωλός τον Πάπα να καταράσθε; ή ΌΧΙ;

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (24 Αυγούστου) είναι ο πρώτος ο οποίος χρησιμοποιήθηκε και κακοποιήθηκε από ορισμένους λόγω των προφητειών του. Προφητείες του ερμηνεύονται ανάλογα με τις ιδεοληψίες ανεγκέφαλων και αρκετές φορές του αποδίδονται λόγια και προφητείες τα οποία ποτέ δεν είπε...

Ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Δεληδήμος μας εξηγεί αν ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είπε τις διαβόητες φράσεις:«ο Πάπας είναι ο Αντίχριστος» και «τον Πάπα να καταράσθε».

Σπόϊλερ: όχι, δεν τις είπε ποτέ...

Διαβάστε εδώ: http://theologikadromena.theo.auth.gr/?p=9981

Δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ztXgnxagnf0

Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=eDl8DCNIkVc

"Στην εισήγησή του, ο πατήρ Θεόδωρος επισημαίνει ότι η ρήση αυτή του Αγίου ενοχλεί τους φιλοπαπικούς οικουμενιστές και έχουν προσπαθήσει να αποδείξουν ότι δεν το είπε αυτό ο Άγιος Κοσμάς. Λόγω της μεγάλης αγάπης, της τιμής και του σεβασμού που του έχει ο λαός, διστάζουν να αμφισβητήσουν τον Άγιο συνολικά, φοβούμενοι την αντίδραση του λαού.
Αν οι ίδιοι τον σεβόταν, θα έπρεπε να αναθεματίσουν το πάπα. Στην προσπάθειά τους να αποφύγουν αυτόν τον σκόπελο, θα τους διευκόλυνε αν διέδιδαν ότι ο Πατροκοσμάς δεν είπε ποτέ αυτή τη φράση. Παλιά τέχνη του παπισμού η νόθευση συγγραμμάτων. Αυτοί που επινόησαν τη νόθευση με τον ψευδή ισχυρισμό τους, υπέστησαν συντριπτικό πλήγμα βεβαίως. Το πιο λυπηρό είναι ότι στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης οι φοιτητές βομβαρδίζονται μ’αυτή τη νοθεία ακόμα και τώρα.
Οι αντιπαπικές ρήσεις του Αγίου όμως υπάρχουν σε διάφορα σημεία των διδαχών του. Από τις καλύτερες ερευνήτριες σχετικά με τις προφητείες του Αγίου Κοσμά είναι η Γερόντισσα Ευθυμία, Ηγουμένη της Ι.Μονής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μ.Δένδρο, στο Αγρίνιο. Σε μια σπουδαία εργασία της, αποδεικνύει (πριν δημιουργηθεί θέμα νοθείας) τη γνησιότητα της προφητείας αυτής του Αγίου."...

"Και δυστυχώς βλέπουμε ότι ο π.Ειρηναίος αντί να παραδεχτεί το λάθος του, συνεχίζει και επιμένει σ’αυτή την πλάνη ότι η ρήση δεν είναι του Αγίου αλλά προσθήκη του Αγίου Γέροντα Αυγουστίνου Καντιώτη, διδάσκοντας και υποστηρίζοντας αυτή την θέση του σε κάθε ευκαιρία."
Πηγή: https://katanixi.gr/synergates/p-theodoros-zisis/ton-papa-na-katarasthe-to-eipe-o-agios-kosmas-vinteo-2014/

Σεβασμιώτατε όχι μόνο είναι γνησία η φράση του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού, αλλά το ίδιο Πνεύμα ενέπνευσε και τον μεγάλο θεολόγο του 20ου αί., Άγ. Ιουστίνο Πόποβιτς και έγραψε στο μνημειώδες έργο του "Άνθρωπος και Θεάνθρωπος": “Εις την ιστορίαν του ανθρωπίνου γένους υπάρχουν τρεις κυρίως πτώσεις: Του Αδάμ, του Ιούδα και του Πάπα”.
Και μην πείτε δεν εγράφη. Πρόσφατα έγινε η επανέκδοση του έργου...

Ανώνυμος είπε...

Μήπως είπε να προσκυνάτε τον πάπα;

Δημήτρης Ρόδης είπε...


Ένας δικός μου αγωνιστής μου έφερε και μου διάβασεν ένα παλαιόν χαρτί, που έγραψεν ο κοντομερίτης μου Άγιος παπάς, ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Τον εκρέμασαν εις ένα δέντρον Τούρκοι και Εβραίοι, διότι έτρεχεν ο ευλογημένος παντού και εδίδασκεν Ελλάδα, Ορθοδοξία και Γράμματα.

Έγραφεν ο μακάριος εκείνος ότι:

«Ένας άνθρωπος να με υβρίσει, να φονεύσει τον πατέρα μου, την μητέρα μου, τον αδελφόν μου και ύστερα το μάτι να μου βγάλει, έχω χρέος σαν χριστιανός να τον συγχωρήσω.

Το να υβρίσει τον Χριστόν μου και την Παναγία μου, δεν θέλω να τον βλέπω».

Το χαρτί του πατέρα Κοσμά έβαλα και μου το εκαθαρόγραψαν.

Και το εκράτησα ως Άγιον Φυλαχτόν, που λέγει μεγάλην αλήθειαν.

Θα πω να μου γράψουν καλλιγραφικά και τον άλλον αθάνατον λόγον του.

«τον Πάπαν να καταράσθε ως αίτιον».

Θέλω να το βλέπω κοντά στα’ κονίσματά μου, διότι τελευταίως κάποιοι δικοί μας ανάξιοι λέγουν ότι αν τα φτιάξουμε με τον δικέρατον Πάπαν, θα ολιγοστέψουν οι κίντυνοι, τα βάσανα και η φτώχεια μας. Τρομάρα τους!

Και είπαν οι άθρησκοι που εβάλαμεν εις τον σβέρκο μας να μη μανθάνουν τα παιδιά μας Χριστόν και Παναγίαν, διότι θα μας παρεξηγήσουν οι ισχυροί...


Από τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Είναι απίστευτη πραγματικά η πρακτική και η ανευθυνότητα των "σχολιαστών", που σπεύδουν να σχολιάσουν ένα κείμενο, χωρίς προηγουμένως να το έχουν διαβάσει ή έστω να το έχουν διαβάσει ολόκληρο! Περί αυτής της ολέθριας πρακτικής, που δυστυχώς ακολουθούν και μερικοί, φερόμενοι ως επιστήμονες, παραπέμπω στο ωραιότατο εξομολογητικό σχόλιο κάποιου συναναγνώστη, δημοσιευθέν προ καιρού, ονόματι, νομίζω, Νικολάου Αγγελίδη.
Εν προκειμένω, ο πατήρ Ειρηναίος αποδίδει την προσθήκη στον δεύτερο αντιγραφέα των λόγων του Αγίου, τον οποίο και κατονομάζει, κατά πολύ προγενέστερο του Μακρυγιάννη και βεβαίως διόλου δεν αποδίδει την προσθήκη στον πατέρα Αυγουστίνο.

Unknown είπε...

Διαβάστε την εργογραφία του καθ. Μενούνου περί του αγ. Κοσμά και θα δείτε τα περί προφητειών. Αν προσέξτε τα λόγια του π. Ειρηναίου θα καταλάβετε τα κλειδιά που μας δίνει ώστε να πείστουμε για όσα λέγει.
Ιφ