Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Θὰ παριστάνουμε ἴσως εὐκολώτερα τὸν ἱεραπόστολο, ἀλλὰ δὲν θὰ εἴμαστε ἕνα πρᾶγμα: δὲν θὰ εἴμαστε μαθητὲς Ἐκείνου - Γ. Βερίτης

  «Θὰ δουλέψουμε, θὰ φωνάξουμε, θὰ παλέψουμε. Θὰ τοὺς κάνουμε νὰ μᾶς ἀκούσουν. Αὐτὸ πρέπει νὰ γίνει. Καὶ θὰ γίνει ὄχι  μὲ τὰ μέσα τῆς πολιτείας οὔτε μὲ τὴ βοήθεια τῶν ἀρχῶν. Πρέπει νὰ εἴμαστε ἀποφασισμένοι νὰ ἀγωνιζόμαστε μέσα στὴν ἀτμόσφαιρα  ὄχι τῆς ἐλεύθερης  Ἐκκλησίας, ἀλλὰ τῆς  Ἐκκλησίας ποὺ διετέλεσε ὑπὸ Νέρωνας καὶ Δεκίους καὶ Διοκλητιανούς.  Ἃν δὲν ἀναστήσουμε μέσα στὴν ψυχή μας τὸ πνεῦμα τῶν κατακομβῶν καὶ τοῦ μαρτυρίου, εἴμαστε ἄχρηστοι γιὰ τὴ σημερινὴ ἐποχή.  Ὅταν μᾶς λείψει αὐτὸ τὸ πνεῦμα, θὰ ζοῦμε ἴσως ἀνετώτερα τὴ ζωή μας, θὰ παριστάνουμε ἴσως εὐκολώτερα τὸν ἱεραπόστολο, ἀλλὰ δὲν θὰ εἴμαστε ἕνα πρᾶγμα: δὲν θὰ εἴμαστε μαθητὲς  Ἐκείνου».
Γ. Βερίτης  (Ἀλέξανδρος Γκιάλας)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οταν ο ποιητής έγραψε αυτά τα λόγια, για ατμόσφαιρα διωγμών και για πνεύμα κατακομβών, ασφαλώς δεν μπορούσε να φανταστή ότι θα ερχόταν εποχή, που θα έκλειναν οι ναοί στην Ελλάδα, που Κληρικοί και λαικοί θα διώκονταν δικαστικώς και θα τούς επιβάλοντο πρόστιμα, που Μητροπολίτες θα υφίσταντο ανακρίσεις από την Διαρκή Ιερά σύνοδο, επειδή ετέλεσαν την Ανάσταση στις 12 το βράδυ, που Μητροπολίτες θα μιλούσαν με σκαιό τρόπο σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν, κλπ.
Είναι από τις περιπτώσεις που ισχύει το ρητό "Η ζωή αντιγράφει την Τέχνη" !

Αναστάσιος είπε...

Προς: 30 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:51 π.μ.

Από την εποχή που η Εκκλησία είναι υπό την προστασία του κράτους, έχασε το ενθουσιαστικό στοιχείο των Μαρτύρων και τούς ανύσταχτους μόχθους των Πατέρων της ορθοδοξίας εκείνης της εποχής.
Γιατί σας κάνει εντύπωση αφού οι Μητροπολίτες αν δεν διορισθούν από την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν μπορούν να ασκήσουν τα Μητροπολιτικά του καθήκοντα. Οι κληρικοί διορίζονται και πληρώνονται από το κράτος.
Η ίδια η εκκλησία ζητά αυτές τις αρχές για προστασία. Ποιος έδιωξε και με ποιο τρόπο τον Ζακύνθου Απόστολο; Ποιοι επέβαλαν τη «τάξη» στην Λάρισα στην γνωστή ενθρόνιση με προσκλήσεις; Οι ίδιες κρατικές εξουσίες δεν επιλύουν τα εκκλησιαστικά θέματα π.χ. συντακτικές πράξεις. Κλπ Την εποχή εκείνη έκαναν πολλοί μούγκα στην στρούγκα.
Μας πείραξε η Ανάσταση. Πολλές ι. Μόνες την τελούν τα χαράματα αυτές έχουν το ελεύθερο; Γιατί δεν τις έλεγξαν οι μεγάλοι πατερούληδες του σήμερα που θέλουν να ομοιάσουν στους Πατέρες. Σε χωριά την κάνουν 8,9,10 το βράδυ, γνωρίζω ανάσταση που κάνουν 11 το πρωί την Κυριακή του Πάσχα, τώρα σας έπιασε η ανάγκη για την «τάξη».
Το ζήτημα του εμβολιασμού το αφήνω διότι οι μεγάλοι πατερούληδες έχουν απολέσει το μέτρο.
Για να κατανοήσεις αγαπητέ μου το τι λέει ο Βερίτης θα προτείνω την ανάγνωση του βιβλίου «Η Εκκλησία των Μαρτύρων» των εκδόσεων Ζωή. Διαβάζοντας το τότε θα δεις τι λέει ο Βερίτης, και όχι τα όσα βρήκες να γράψεις ,για να ασκήσεις την προπαγάνδα των εμβολίων, την οποία είσαι ελεύθερος να υπερασπιστής στις λαοσυνάξεις χριστιανών, άθεων, παγανιστών, και κάθε παρατάξεως πολιτικής μειοψηφίας στις πλατείες και τους δρόμους όπως τότε με τις κατσαρόλες.