Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Μνήμες από το Παρίσι

Τον Θεοφιλέστατο Αρχιμανδρίτη π. Γρηγόριο Παπαθωμά, εψηφισμένο Μητροπολίτη Περιστερίου, τον γνώρισα στην Γαλλία. Δίδασκε στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου. Στο Οικοτροφείο της Μητροπόλεως στο Châtenay-Malabry που διέμενε και με φιλοξενούσε ο τότε Διευθυντής του Αρχιμ. Διονύσιος Κουτσογιαννόπουλος, συζητήσαμε περί πολλών θεμάτων. Ιερουργούσε στον Ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι επί της Georges Bizet. Οφείλω να πω ότι ήταν ο κληρικός που πάντα φορούσε εντός του οικοτροφείου και σε κάθε έξοδό του από αυτό δημόσια το ράσο, εξώρασο και καλυμμαύχι όπως οι παλαιοί κληρικοί. Ξεχώριζε για την ιεροπρέπεια του και απέπνεε σεβασμό.

Στα ταξίδια αυτά πήγα τις περισσότερες φορές με τον νεοχειροτονημένο Αρχιμ. π. Χαρίτωνα Αθανασόπουλο. Ο π. Χαρίτων είχε μεταβεί και ως λαϊκός στην Grenoble όπου στον Ναό του Αγίου Γεωργίου έψαλε έκανε κατηχητικά και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός όπως διαπίστωσα μετά από χρόνια σε κοινή επίσκεψή μας. Στην Grenoble είχε γραφτεί στην Ιατρική σχολή στην οποία είχε άριστη πρόοδο. Ομιλούσε τέλεια Γαλλικά. Μετά αποφάσισε να σταματήσει και να επανάκαμψει στην Ελλάδα.

Όταν πηγαίναμε στο Παρίσι, συζητούσε με τον π. Γρηγόριο Παπαθωμά, ο οποίος ήταν τότε Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Άγιου Σεργίου Παρισίων, για ένα Διδακτορικό στον άγιο Σέργιο ή στο Στρασβούργο, στην Θεολογία,   την οποία είχε τελειώσει στην Αθήνα. Σε μια από αυτές της συζητήσεις και την συγκατάθεση για το Διδακτορικό του Καθηγητή π. Γρηγορίου  έθεσα και στους δύο ένα ερώτημα. Αυτό ήταν το λάθος μου, διότι ο π. Χαρίτων αποφάσισε να σταματήσει την προσπάθεια. Έτσι τώρα είναι στην Πάτρα και το έχω ως κρίμα ότι σταμάτησε.

Ο π. Γρηγόριος εύχομαι να διακονήσει την Μητρόπολή του και να απολαύσει του σεβασμού κλήρου και λαού διότι το αξίζει.  

Α.Κ.Κ.

 

ΥΓ. Ζητώ συγνώμη από τον π. Χαρίτωνα για την πτυχή αυτή της ζωής του που απεκάλυψα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: