Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Μνήμη του Οσίου Μαρκέλλου (29 Δεκεμβρίου)

 
Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Μαρκέλλου Ηγουμένου της Μονής των Ακοιμήτων.
Ο Όσιος Μάρκελλος έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ., επί Πατριάρχου Γενναδίου του Α’ (458 – 471 μ.Χ.) και Βασιλέως Λέοντα Α’ του Μακέλλη. Η καταγωγή του Μάρκελλου ήταν από την Απάμεια της Συρίας και η οικογένειά του ήταν πλούσια.
Επειδή οι γονείς του αγαπούσαν τα γράμματα, στόλισαν το γιο τους με πολλή παιδεία. Αλλά η καρδιά του νέου είχε μέσα της ζωηρή και ακοίμητη τη φλόγα της ευσέβειας του Ορθοδόξου φρονήματος. Τα κοσμικά αξιώματα δεν τον ενδιέφεραν.
Με τέτοιες διαθέσεις ο Μάρκελλος πήγε στην Έφεσο, όπου μπήκε σε μοναστήρι και έγινε μοναχός. Από εκεί πήγε στην Κωνσταντινούπολη, στη Μονή Ακοίμητων. Εκεί, γρήγορα διακρίθηκε για τις αρετές του και αγαπήθηκε πολύ από τους αδελφούς της Μονής για την ταπεινοφροσύνη που διατηρούσε, αν και ήταν άνθρωπος μελέτης και μεγάλης διανοητικής αξίας. Κατόπιν, αναδείχθηκε σε ηγούμενο της Μονής, την οποία ανακαίνισε εκ βάθρων.
Ο Άγιος Μάρκελλος κοιμήθηκε οσιακά στη Μονή των Ακοιμήτων, αφήνοντας φήμη σπουδαίου ασκητή, κυριολεκτικά ακοίμητου για την αγάπη του Ενανθρωπήσαντος Ιησού Χριστού.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: