Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Πρόποση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς την Παπική αντιπροσωπεία, στο Προεδρικό Μέγαρο

 
Πρόποση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς την Παπική αντιπροσωπεία, στο Προεδρικό Μέγαρο

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Κύπρο και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για την παρουσία σας μαζί μας απόψε.

Η επίσκεψη του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο είναι ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός και αποτελεί μεγάλη τιμή για τη χώρα μου και τον λαό της.

Αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται σε ώρες δοκιμασίας για ολόκληρο τον κόσμο. Η ανισότητα αυξάνεται. Η μισαλλοδοξία είναι διαδεδομένη μεταξύ των λαών και των θρησκειών. Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αδικία επεκτείνεται.

Ο βίαιος εκτοπισμός και η μετανάστευση όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες προσαρμογής των εθνικών πολιτικών στις νέες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, αλλά έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους περιφερόμενους σε όλο τον κόσμο να είναι αντιμέτωποι με σοβαρούς κινδύνους.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επηρεάσουν τις μελλοντικές γενιές.

Έχουμε ανάγκη για ειρήνη, συνεργασία, συμπόνια και την απαραίτητη βούληση για να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Ο Άγιος Πατέρας διαθέτει όλες αυτές τις αρχές και πολλές άλλες, και έχει εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής μας και της χώρας μας.

Σεβασμιότατε Καρδινάλιε Παρολίν,

Η επίσκεψή σας στην Κύπρο μάς παρέχει μια θαυμάσια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις στις οποίες αναφέρθηκα και να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσουμε το έργο μας σε θέματα οικουμενικής σημασίας.

Η συνάντησή μας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στον κοινό μας σκοπό και στους κοινούς στόχους μας. Αποτελεί επίσης απόδειξη της συνέχισης των θετικών επιδόσεων των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αγίας Έδρας.

Ταυτόχρονα, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για τη μακροχρόνια υποστήριξη της Αγίας Έδρας στις ακούραστες προσπάθειές μας να επιλύσουμε το Κυπριακό και να επανενώσουμε τον λαό της Κύπρου, τους Λατίνους, τους Αρμένιους, τους Μαρωνίτες, τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.

Οι Κύπριοι από κάθε εθνοτικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο είναι προικισμένοι με την υπομονή, αλλά και την ελπίδα που φέρνει η πίστη.

Το όραμά μου είναι ότι, παρά τις τρέχουσες δυσκολίες, η επανένωση της Κύπρου -η οποία υπήρξε ο σκοπός της ζωής μου ολόκληρης - θα γίνει ο φάρος ελπίδας τόσο στο εσωτερικό όσο και στην ταραχώδη περιοχή μας.

Σεβασμιώτατε,

Είμαι πεπεισμένος ότι οι ισχυροί δεσμοί που ενώνουν την Κύπρο και την Αγία Έδρα θα συνεχιστούν και δράττομαι της ευκαιρίας για να σας διαβεβαιώσω για τη δέσμευσή μας για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας μας.

Προτού κλείσω, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς την Εξοχότητά Του τον Αποστολικό Πρέσβη του Βατικανού στην Κύπρο (Nuncio), τον Επιτετραμμένο της Αγίας Έδρας στην Κύπρο και, φυσικά, τον Πρέσβη μας στην Αγία Έδρα για τις συνεχείς προσπάθειές τους προς τον σκοπό αυτό.

Θα ήθελα να σας καλέσω να κάνετε μαζί μου μια πρόποση για τη μακροχρόνια φιλία μεταξύ Κύπρου και Αγίας Έδρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: