Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Ας ζήσουμε όπως θέλει ο Χριστός και όχι οι πλανεμένοι της εποχής μας.

Οι Τρεις Ιεράρχες είναι οι αστείρευτες πηγές, μαργαριτάρια της Εκκλησίας, πολύκαρπα δένδρα, στόματα του Σωτήρα Χριστού και αγωνιστές της Αγίας Τριάδος, είναι οι αστέρες πολύφωτοι στο νοητό στερέωμα, που εξακολουθούν και θα εξακολουθούν να φωτίζουν και να δείχνουν τον δρόμο προς την αληθινή δόξα, του αγωνιστή Χριστιανού, που δεν είναι άλλη από την βίωση της αρετής και της αγάπης. Η μελέτη της ζωής και των λόγων των «Τριών φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος», πρέπει στους καιρούς που ζούμε να ενταθούν.

Και σήμερα απειλητικά κύματα παρόμοια με εκείνα που ξεσπούσαν τότε στους Τρεις Ιεράρχες, απειλούν την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Έθνους μας. Ανάγκη να σταθούμε και εμείς, όπως εκείνοι αλύγιστοι, γενναίοι, ηρωικοί μπροστά σε πολέμιους της πίστεως, του Συνοδικού συστήματος της Εκκλησίας, στην εθελοθρησκεία των μεμονωμένων προσώπων κληρικών και λαϊκών, σε αιρετικούς, σχισματικούς και πολεμίους της πίστεως όπως μας την παρέδωσαν οι Πατέρες και όχι οι σύγχρονοι Γέροντες άγευστοι του αγίου Πνεύματος δηλαδή της Αγίας Γραφής και της Πατερικής παραδόσεως.

Όταν περιφρονείται η πίστη, διαβάλλεται η αρετή και υβρίζεται ο Θεός, τότε όλα παραμερίζονται και μόνο σε Αυτόν ατενίζουμε: «Ου Θεός το κινδυνευόμενον και προκείμενον, τάλλα περιφρονούντες, προς Αυτόν μόνον βλέπομεν…» Τίποτα δεν είναι σε θέση να φοβίσει τους αληθινούς Χριστιανούς που αγωνίζονται με σθένος και εναποθέτουν την ελπίδα τους στην κραταιά βοήθεια του Θεού.

Για το επίκαιρο θέμα της εποχής μας, την πανδημία, οι Τρείς Ιεράρχες που γνώριζαν και τιμούσαν την επιστήμη θα μας έλεγαν αυτά που η Σοφία Σειράχ 38, 6-10 γράφει:

«Ο Θεός έδωσε στους ανθρώπους την ιατρική επιστήμη, ώστε να δοξάζεται με τα θαυμαστά έργα Του. Μέσω των ιατρών και των φαρμάκων θεραπεύει ο Θεός και αφαιρεί τους πόνους των ασθενών.
Παιδί μου, όταν αρρωστήσεις μην αδιαφορήσεις για τον ιατρό και τα φάρμακα. Συγχρόνως όμως παρακάλεσε και τον Κύριο και Αυτός θα σε θεραπεύσει!
Απομακρύνσου από κάθε αμαρτία• έχε καθαρά τα χέρια σου ενώπιον του Θεού και καθάρισε την καρδιά σου από κάθε αμαρτία».

Ας ζήσουμε όπως θέλει ο Χριστός και όχι οι πλανεμένοι της εποχής μας. Αν χρειασθεί ας πεθάνουμε για Αυτόν και όχι για τις ανοησίες μικρόμυαλων ανθρώπων που παντού βλέπουν φαντάσματα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Τάσο!!

Μου αρέσει ο τρόπος που με λίγα και σταράτα λόγια παίρνεις ξεκάθαρη θέση, σύμφωνη με την παράδοση της εκκλησίας μας και την διδασκαλία των πατέρων.

Εύχομαι πάντα να ορθοτομείς και να προβάλλεις την αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Οι πλανεμένοι αυτοί είναι όργανα του διαβόλου για να στείλουν πρώην πιστούς στην κόλαση. Οι πλανεμένοι αυτοί είναι βλαμμένοι. Δυστυχώς η διοικούσα Εκκλησία τους σκεπάζει. Γιατί;
Νίκος Αναγνώστου

Ανώνυμος είπε...

Τοῦ νῦν αἰῶνος τὴν σαφῶς, καταργουμένην σοφίαν, ἡ μωρία τοῦ κηρύγματος ἔχει, ὑποκύπτουσαν, αὐτῇ καὶ δουλικῶς λατρεύουσαν∙ κήρυκας γὰρ ἡ χάρις, σοφοὺς προβάλλεται ῥήτορας.

(Από τη γ΄ ωδή του β΄ κανόνος των αγίων)


Ασεβεῖς δὲ ... ΕΙΠΟΝ γὰρ ἐν ἑαυτοῖς λογισάμενοι οὐκ ὀρθῶς· ... καταδυναστεύσωμεν πένητα δίκαιον, μὴ φεισώμεθα χήρας, μηδὲ πρεσβύτου ἐντραπῶμεν πολιὰς πολυχρονίους. ἔστω δὲ ἡμῶν ἡ ἰσχὺς νόμος τῆς δικαιοσύνης, τὸ γὰρ ἀσθενὲς ἄχρηστον ἐλέγχεται. ἐνεδρεύσωμεν δὲ τὸν δίκαιον, ὅτι δύσχρηστος ἡμῖν ἐστι καὶ ἐναντιοῦται τοῖς ἔργοις ἡμῶν καὶ ὀνειδίζει ἡμῖν ἁμαρτήματα νόμου καὶ ἐπιφημίζει ἡμῖν ἁμαρτήματα παιδείας ἡμῶν· ἐπαγγέλλεται γνῶσιν ἔχειν Θεοῦ καὶ παῖδα Κυρίου ἑαυτὸν ὀνομάζει· ἐγένετο ἡμῖν εἰς ἔλεγχον ἐννοιῶν ἡμῶν· βαρύς ἐστιν ἡμῖν καὶ βλεπόμενος, ὅτι ἀνόμοιος τοῖς ἄλλοις ὁ βίος αὐτοῦ, καὶ ἐξηλλαγμέναι αἱ τρίβοι αὐτοῦ· εἰς κίβδηλον ἐλογίσθημεν αὐτῷ, καὶ ἀπέχεται τῶν ὁδῶν ἡμῶν ὡς ἀπὸ ἀκαθαρσιῶν· μακαρίζει ἔσχατα δικαίων καὶ ἀλαζονεύεται πατέρα Θεόν. ἴδωμεν εἰ οἱ λόγοι αὐτοῦ ἀληθεῖς, καὶ πειράσωμεν τὰ ἐν ἐκβάσει αὐτοῦ· εἰ γάρ ἐστιν ὁ δίκαιος υἱὸς Θεοῦ, ἀντιλήψεται αὐτοῦ καὶ ρύσεται αὐτὸν ἐκ χειρὸς ἀνθεστηκότων. ὕβρει καὶ βασάνῳ ἐτάσωμεν αὐτόν, ἵνα γνῶμεν τὴν ἐπικείκειαν αὐτοῦ καὶ δοκιμάσωμεν τὴν ἀνεξικακίαν αὐτοῦ· θανάτῳ ἀσχήμονι καταδικάσωμεν αὐτόν, ἔσται γὰρ αὐτοῦ ἐπισκοπὴ ἐκ λόγων αὐτοῦ. Ταῦτα ἐλογίσαντο, καὶ ἐπλανήθησαν· ἀπετύφλωσε γὰρ αὐτοὺς ἡ κακία αὐτῶν, καὶ οὐκ ἔγνωσαν μυστήρια Θεοῦ, οὐδὲ μισθὸν ἤλπισαν ὁσιότητος, οὐδὲ ἔκριναν γέρας ψυχῶν ἀμώμων. ὅτι ὁ Θεὸς ἔκτισε τὸν ἄνθρωπον ἐπ᾿ ἀφθαρσίᾳ καὶ εἰκόνα τῆς ἰδίας ἰδιότητος ἐποίησεν αὐτόν· φθόνῳ δέ διαβόλου θάνατος εἰσῆλθεν εἰς τόν κόσμον, πειράζουσι δὲ αὐτὸν οἱ τῆς ἐκείνου μερίδος ὄντες.

Σοφίας οὐ κατισχύσει ποτὲ κακία. ... μύστις γὰρ ἐστι τῆς τοῦ Θεοῦ ἐπιστήμης, καὶ αἱρέτις τῶν ἔργων αὐτοῦ.

(Από τη Σοφία Σολομώντος που ακούστηκαν στις μνήμες των αγίων)

Οι άγιοι Τρεις Ιεράρχες να μας φωτίζουν!

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να αφήνατε να δημοσιευθεί και ο αντίλογος, δυστυχώς όμως κόβετε τα σχόλια που δεν σας αρέσουν.

Ανώνυμος είπε...

Προς 11:46: μπα; Κάνει τέτοια πράγματα ο κύριος Κωστόπουλος;
Τι είναι αυτά που λες; Ο κύριος Κωστόπουλος να λογοκρίνει;
"Φήμες" είναι αυτά που λες...
Ακούς εκεί να μιλάς έτσι για τον κύριο Κωστόπουλο!
Και για να σοβαρευθούμε.
Εσύ 11:46 πρώτη φορά μπήκες στο "έγκριτο" ιστολόγιο του κυρίου αυτού;
Δεν ήξερες ότι εδώ και πολύ καιρό η λογοκρισία που ασκεί ο διαχειριστής έχει γίνει καθεστώς;
Τώρα το διαπίστωσες;