Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Κατανυκτική Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στο Μιντιλόγλι - Αρχιερατική Χοροστασία

 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΙΝΤΙΛΟΓΛΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Κατανυκτική Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στο Μιντιλόγλι -  Αρχιερατική Χοροστασία

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 και ώρα 6 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μιντιλογλίου Πατρών, θα τελεστεί η Κατανυκτική Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, κατά την οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Το Μέγα Απόδειπνο

Απόδειπνο, ονομάζεται η βραδινή προσευχή που τελείται μετά το δείπνο. Υπάρχει η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου, το οποίο και διαβάζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους κάθε βράδυ.

Το ΜΕΓΑ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ αποτελεί την  εκτενέστερη μορφή του, με περισσότερες ευχές, ψαλμούς και τροπάρια και επικράτησε να διαβάζεται κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μέχρι και την Μεγάλη Τρίτη, κάθε βράδυ, της Δευτέρας της Τρίτης της Τετάρτης και της Πέμπτης αναγινώσκεται το Μέγα Απόδειπνο. Την Παρασκευή ψάλλονται οι Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο με το Μικρό Απόδειπνο και το το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής τελείται το Μικρό Απόδειπνο).

Από τους πιο χαρακτηριστικούς ύμνους που ψάλλουμε στην Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου είναι το «Μεθ’ ημών ο Θεός γνώτε έθνη και ηττάσθε ότι μεθ’ ημών ο Θεός«, που προέρχεται από την ωδή του Ησαΐα, (Ησ. H, 9-10). Ακόμη ψάλλουμε το θεσπέσιο τροπάριο: «Κύριε των δυνάμεων μεθ’ ημών γενού, άλλον γαρ εκτός Σου βοηθόν εν θλίψεσιν ουκ έχομεν, Κύριε των δυνάμεων ελέησον ημάς».

Σημειώνουμε ότι κατά την πρώτη εβδομάδα των νηστειών (Δευτέρα έως Πέμπτη) μαζί με το Μέγα Απόδειπνο ψάλλεται ο Μέγας Κανών, διαιρεμένος σε τέσσερα τμήματα. Είναι ποίημα του σπουδαίου βυζαντινού υμνογράφου Αγίου Ανδρέα του Ιεροσολυμίτου, επισκόπου Κρήτης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον Σεβασμιώτατο! Κάθε μέρα σε διαφορετικό μέρος για να ενισχύσει πνευματικά τον λαό του Θεού! Χθές στο Ριόλο, την Πέμπτη Μιντιλόγλι κτλ κτλ. Να τον έχει ο Θεός πάντα γερό και δυνατό!