Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Απαραίτητοι αι υγιείς αρχαί και πεποιθήσεις - Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος (Βαλληνδράς)

Δι’ όλα τα έργα και λειτουργήματα δεν αρκούν αι φυσικαί ικανότητες και η ειδική εκπαίδευσις και κατάρτισις. Αλλ’ είναι απαραίτητοι αι υγιείς αρχαί και πεποιθήσεις, τα υψηλά ιδανικά, ο ζήλος και το ήθος, δια να ευδοκιμήσουν επ’ αγαθώ των ασκούντων αυτά και προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος (Βαλληνδράς)

Αιωνία η μνήμη του

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία η μνήμη του ...
Πάντα τον μνημονεύουμε ευγνωμώνως .....
(π.Κοσμάς Τσιτσιβός).

Ανώνυμος είπε...

Ευγνωμόνως (π.Κ.Τ.)

Ανώνυμος είπε...

Είχε πολλά χαρίσματα.
Με χειροτόνησε και τον ευχαριστώ.
Αιωνία η αγία μνήμη του.
π. Κ.Α.

jim είπε...

Αγαπητέ Αναστάσιε,
Ήταν ευλογία του Αγ. Ανδρέα που τον είχαμε πνευματικό πατέρα επί τρεις δεκαετίες. Μετά την πάροδο δεκαοκτώ χρόνων από την αποχώρησή του, αισθάνομαι την ανάγκη να αναδείξω κάποια στοιχεία της προσφοράς του στην πόλη μας.
Άφησε εποχή με την ιεροπρέπεια, την ευγένεια, το απαράμιλλο κήρυγμα και την ώθηση στη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική.
Επάνδρωσε τη Μητρόπολη με άξιους ιερείς και ανέδειξε νέες και ακμάζουσες ενορίες, σε λαϊκές συνοικίες που διευρύνονταν η πόλη, αξιοποιώντας στο έργο αυτό τα καλύτερα στελέχή του στην πιο παραγωγική τους ηλικία.
Παρότι ήταν πληθωρική προσωπικότητα έδωσε χώρο στους συνεργάτες του, με εμφανή αποτελέσματα: την επιστροφή του Σταυρού του Αγ. Ανδρέα, της κάρας της Αγ. Ειρήνης, την πνευματική οικοδομή του λαού, το κτίσιμο και ανακαίνιση πλήθους ναών και μοναστηριών και ιδιαίτερα την αξιοποίηση των ευκαιριών που υπήρξαν στις μέρερς του στα μέσα ενημέρωσης με το Λύχνο και το Ραδιοφωνικό Σταθμό.

Αιωνία η μνήμη του.

Άξιος και ο διάδοχος του, που ιδιαίτερα στη δύσκολη τελευταία τριετία κατόρθωσε να κατευθύνει το πλοίο της Μητροπόλεως Πατρών ανάμεσα από τις συμπληγάδες της πανδημίας και των επιχειρούμενων παρεμβάσεων με τις λιγότερες αναταράξεις.

Δ. Γαβριήλ