Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Ο συγγραφέας και ιεροκήρυκας Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Μπακογιάννης στον «Ε.Κ.» - Του Θεοδώρου Καλμούκου

Ο συγγραφέας και ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Μπακογιάννης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

 Ο συγγραφέας και ιεροκήρυκας 
Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Μπακογιάννης στον «Ε.Κ.»

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Μία συζήτηση – συνέντευξη με τον σεβάσμιο Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Μπακογιάννη ιεροκήρυκα και συγγραφέα πενήντα και πλέον βιβλίων, ήταν πραγματικά μια αποκάλυψη έπειτα από πολλές δεκαετίες από τη συνάντηση και μαθητεία μας στην Αμερική.

Γεννήθηκε στο χωριό Κυπάρισσος Αγρινίου. Χειροτονήθηκε Ιερέας το 1980. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου. Κάτοχος του Master of Theology από το Θεολογικό Σεμινάριο «Αγιος Βλαδίμηρος», USA, και του Ph.D. από το ΑΙU, USA. Ασχολείται με τη συγγραφή από τα φοιτητικά του χρόνια. Οι ελληνικές εκδόσεις «Θαβώρ» (www.ekdoseisthavor.blogspot.gr), ιδρύθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την έκδοση των βιβλίων του. Πολλά από αυτά έχουν μεταφρασθεί στην αγγλική, τη ρουμανική, τη ρωσική, τη σουαχίλι και σε άλλες γλώσσες. Από το 1985 υπηρετεί στη Μητρόπολη Πατρών ως ιεροκήρυκας.

Στην ερώτηση τι νομίζει είναι εκείνο που ο κόσμος περιμένει από εκείνον, για να έρθει στην Εκκλησία, είπε: «Ακούστε. Το 2017 έγινε στη Θήβα μια εκδήλωση για τον Όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη. Σε μια κολόνα της πόλης κόλλησαν ως ‘διαφημιστικό’ μια φωτογραφία του (πέθανε το 1998).

Ενας νεαρός, καθώς περνούσε εκεί, σταμάτησε, κατέβηκε από τη μηχανή του, κοιτούσε και ξανακοιτούσε τη φωτογραφία του Γέροντα. Ήρθε και ο εφημέριος της ενορίας, π. Σπυρίδων. Ο νεαρός είπε στον Ιερέα. ‘Θέλω να δω αυτόν τον Γέροντα! Αυτό το μάτι του γαλήνεψε την ψυχή μου. Θέλω να τον δω’. Όταν ο Ιερέας του εξήγησε, ότι ο Γέροντας έχει πεθάνει, ο νεαρός ξέσπασε σε κλάματα. Όμως αυτό το μάτι ήταν αρκετό να του αλλάξει τη ζωή.

Ήταν βλέμμα αγίου. Απεικόνιζε την αγάπη του Χριστού. Ένα τέτοιο βλέμμα έχει ανάγκη ο κόσμος, για να έρθει στην Εκκλησία. Αγάπη ανυπόκριτη, γνησιότητα. Όμως, αυτό το βλέμμα δεν αποκτιέται με ασκήσεις, αλλά ζώντας συνειδητώς εν Χριστώ και για τον Χριστό Διαφορετικά, όπως θα έλεγε ο Έλιοτ, είμαστε ‘βαλσαμωμένοι χριστιανοί’».

Αναφορικά αν έχει γνώμη για το φαινόμενο των Γεροντάδων «γκουρού», οι οποίοι συμβουλεύουν τους ανθρώπους εναντίον του εμβολιασμού, είπε ότι «μία φοιτήτρια μου είπε στην εξομολόγηση: ‘Πάτερ μου, εμείς δεν θέλουμε από σας τους Ιερείς να μας λέτε για το εμβόλιο. Εμείς θέλουμε να ακούμε άλλα πράγματα, πράγματα του Θεού’. Λάθος; Σωστό; Κατ’ εμέ σωστό. Το εμβόλιο είναι θέμα ιατρικό, και όχι εκκλησιαστικό, επομένως δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να λέμε στον κόσμο, κάνε το εμβόλιο ή μην το κάνεις. Είναι θέμα προσωπικό του καθενός».

Σχετικά με αυτούς τους Γέροντες οι οποίοι με πρόσχημα την εξομολόγηση θέλουν να κατευθύνουν τη ζωή των ανθρώπων ακόμα και στα πιο προσωπικά τους ζητήματα, είπε πως «εμείς οι Εξομολόγοι δεν έχουμε να κάνουμε με μοναχούς, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν ευλογία από τον Γέροντά τους, ακόμα και για την παραμικρή λεπτομέρεια στη ζωή τους, προς εκκοπή του ιδίου θελήματος. Έχουμε να κάνουμε με χριστιανούς στον κόσμο, που εργάζονται, έχουν τις οικογένειές τους, κ.λπ., και έχουμε λόγο μόνο για την πνευματική τους καθοδήγηση. Ως προς τα άλλα, κοσμικά θέματα, αποφασίζουν από μόνοι τους, κι εμείς τους δίνουμε την ευλογία μας».

Ο π. Βασίλειος εξήγησε το λόγο που συγγράφει. Είπε πως «Ο κόσμος δεν αλλάζει με τα όπλα, αλλά με τα βιβλία’, είχε πει κάποτε ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. Τόσο μεγάλο πράγμα είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου. Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Νικοπόλεως Μελέτιος, όταν (1981) με χειροθέτησε ‘Πνευματικό’, μια από τις συμβουλές που μου έδωσε, ήταν, ‘να δίνεις βιβλία στα πνευματικά σου τέκνα, γιατί τα λόγια μας φεύγουν και ξεχνιούνται, τα γραπτά μένουν’. Από τότε μέχρι σήμερα προσπαθώ να τηρώ τη συμβουλή του. Να σας εξομολογηθώ, το θεωρώ αμέλεια, παράλειψη, αμάρτημα, όταν δεν το κάνω, γιατί στερώ την ωφέλεια που θα αποκόμιζε ο αδερφός από την ανάγνωση του βιβλίου. Ο λόγος τού προφήτη Ιερεμία, ‘επικατάρατος ο ποιών τα έργα Κυρίου αμελώς’, μου έχει γίνει ‘εφιάλτης’, με την καλή έννοια».

Στην ερώτηση «από τα βιβλία σας στην Αγγλική, ποιο θα συστήνατε προς μελέτη στην Ομογένειά μας;», είπε: «το βιβλίο ‘Τρία χρόνια στον Σταυρό’ στα ελληνικά, μεταφρασμένο στην Αγγλική (με περισσότερα στοιχεία) με τον τίτλο ‘Jesus: His Unknow Side’, το οποίο εκδόθηκε από τον έντιμο εκδότη Theodore Stephen Mills (www.archangelsbooks.com)».

Ο π. Βασίλειος αγαπά και τιμά πολύ την Ομογένεια για την οποία είπε πως «δεν νοείται Ομογένεια αποκομμένη από την Εκκλησία. Στο παρελθόν οι έννοιες Έλληνας και Ορθόδοξος χριστιανός ήταν ταυτόσημες. Ένα άρθρο του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος, μετά την επανάσταση (1821), έγραφε: ‘Οσοι αυτόχθονες κάτοικοι της επικρατείας της Ελλάδος πιστεύουσιν εις Χριστόν εισίν Έλληνες’. Δηλαδή, για να έπαιρνες την ελληνική ιθαγένεια, θα έπρεπε να ήσουν χριστιανός.

Το βασικό γνώρισμα του Ελληνισμού είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αυτό είναι και το βασικό στοιχείο της Ομογένειάς μας στην Αμερική, και αυτό είναι για μας το καύχημά μας. Το ότι εκεί στα ξένα διατηρείτε την πίστη μας και τις παραδόσεις μας, αποτελείτε έλεγχο για όσους εδώ στην πατρίδα μας, τις καταφρονούν. Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία στην εφημερίδα σας και εύχομαι ολοψύχως ο Κύριος να σας ενδυναμώνει για να στηρίζετε την Ομογένειά μας».

Τα έντονα στοιχεία και οι υπογραμμίσεις του ιστολόγου

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυγραφότατος και σεμνός ο π. Μπακογιάννης. Έχει συγγράψει βιβλία βιβλίων πνευματικού καταρτισμού, όσο κανένας άλλος στην περιφέρεια που διακονεί, κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο της Σωτηρίας.
Διαθέτει περγαμηνές και μεταπτυχιακά.
Είναι ένας αφανής εργάτης του Αμπελώνα του Κυρίου.
Να ζήσει χρόνους πολλούς γράφοντας και νουθετώντας όλος τους Χριστιανούς.
Άξιος!!!
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Θυμήθηκα ιστολόγε αυτό που έγραψες προ ημερών από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη που μεταφέρει τα λόγια του Σωτήρα Χριστού, ότι: «ὅτι κάθε προφήτης δὲν τιμᾶται στὴν πατρίδα του μὲ τὴν τιμὴ ποὺ τοῦ ἀξίζει.»
Αυτό λέει πολλά… όσοι έχουν αυτιά ας το ακούσουν.

Ανώνυμος είπε...

Είναι σπουδαίος ως ιεροκήρυκας, συγγραφέας, πνευματικός.
Ο Θεός που με συνέπεια τον διακονεί να του χαρίζει πολλά-πολλά χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Καύχημα της κυπαρίσσου ο π.Βασίλειος καί τής Πάτρας....

Ανώνυμος είπε...

Είναι μεγάλη τιμή το να δίνει ο Αρχιμ. Βασίλειος Μπακογιάννης συνέντευξη στο Εθνικό Κήρυκα την ελληνόφωνη εφημερίδα των Ελλήνων στις ΗΠΑ την οποία διευθύνει ο πρώην υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού.
Τον τιμούν ως μεγάλο συγγραφέα και σπουδαία προσωπικότητα στις ΗΠΑ αναρωτιέμαι έχει προβάλει ή έχει πάρει συνέντευξη κάποιος από τους Έλληνες δημοσιογράφους ή έστω από την Πάτρα; Έχει ορισθεί να μιλήσει σε κάποιο συνέδριο ή σε μεγάλη εορτή στην Πάτρα;
Ευχαριστούμε τον π. Βασίλειο που κατά καιρούς δημοσιεύει τις σκέψεις του και μας διδάσκει. Ευχαριστούμε και τον φιλόξενο κ. Κωστόπουλο που μεταφέρει τις μελέτες του και τις διαβάζουμε για να ανοίξουν τα μάτια της ψυχής μας.
Σας είμαστε ευγνώμονες π. Βασίλειε.
Γιώργος Γριτσίπης
Manhattan, New York City

Ανώνυμος είπε...

Τα βιβλία του Γέροντα για όσους τα έχουν διαβάσει είναι πραγματικά αναψυχή! Αγγίζουν την ψυχή του αναγνώστη. Ωφελούν, αφυπνίζουν, ξεκουράζουν και προβληματίζουν όχι μόνο τους συνεπείς χριστιανούς, αλλά και τους άσχετους με την εκκλησία, γιατί γράφει απλά, στη γλώσσα που κατανοεί και ο πιο ολιγογράμματος χωριάτης, με παραδείγματα μέσα από τους βίους των αγίων και τις προσωπικές του εμπειρίες με το λαό του Θεού…
Δυστυχώς σήμερα πολλοί μορφωμένοι κληρικοί κάθε βαθμίδας αναλίσκονται σε πληθώρα θεολογικών και βαθυστόχαστων αναλύσεων με παραπομπές σε πληθώρα πατερικά κείμενα, δυσνόητα από τους πολλούς, ακατήχητους και ακατέργαστους πιστούς, με αποτέλεσμα αφενός να κουράζουν τον αναγνώστη, αφετέρου να μην τους μένει τίποτε και να χάνουν την ουσία του θέματος, ώστε να επωφεληθούν. Νομίζουν μερικοί ότι απευθύνονται σε θεολόγους και διδάκτορες θεολογίας και επιδιώκουν να «σοφίσουν» όλους τους αδαείς που δεν ξέρουν να κάνουν καλά- καλά ούτε το σταυρό τους σωστά!

Ανώνυμος είπε...

Αυτές τα σπουδαία λόγια, τις σοφές σκέψεις του π. Β. Μ. να τις ακούσουν άγαμοι και έγγαμοι πνευματικοί, που κάνουν τους γέροντες, και παίρνουν κόσμο στον λαιμό τους, κάνοντάς τους από ελεύθερες προσωπικότητες δέσμιούς των απόψεών τους, και τους δημιουργούνε ψυχολογικά και οικογενειακά προβλήματα:
«εμείς οι Εξομολόγοι δεν έχουμε να κάνουμε με μοναχούς, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν ευλογία από τον Γέροντά τους, ακόμα και για την παραμικρή λεπτομέρεια στη ζωή τους, προς εκκοπή του ιδίου θελήματος. Έχουμε να κάνουμε με χριστιανούς στον κόσμο, που εργάζονται, έχουν τις οικογένειές τους, κ.λπ., και έχουμε λόγο μόνο για την πνευματική τους καθοδήγηση. Ως προς τα άλλα, κοσμικά θέματα, αποφασίζουν από μόνοι τους, κι εμείς τους δίνουμε την ευλογία μας».
Την είχα πατήσει με κάποιο ‘’γέροντα’’, που πήγε να μας καταστρέψει με την απερισκεψία του και την ισχύ του πετραχηλιού του που το έκανε θηλιά στο λαιμό μας. Βλέπεις οι Μητροπολίτες απερίσκεπτα τιμούν με πνευματική πατρότητα τον πάσα ένα.

Alex είπε...

Χαίρετε αδερφέ, με τον Louis Gritsipis που έχει το εστιατόριο στη Ν..Υόρκη τι σχέση έχετε;