Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

ΗΠΑ: Δεν υπάρχει πλέον συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση – Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Associated Press

 
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την Παρασκευή την απόφαση Roe v. Wade, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.
 
Η γνωμοδότηση είναι η πιο σημαντική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εδώ και δεκαετίες και θα μεταμορφώσει το τοπίο της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών στην Αμερική.
Στο εξής, τα δικαιώματα στις αμβλώσεις θα καθορίζονται από τις πολιτείες, εκτός αν το Κογκρέσο ενεργήσει. Ήδη, σχεδόν οι μισές πολιτείες έχουν ή θα ψηφίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNN.
«Η απόφαση ήταν εξ αρχής κατάφωρα λανθασμένη», έγραψε ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο στη γνώμη της πλειοψηφίας. «Το σκεπτικό του ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε επιζήμιες συνέπειες. Και μακριά από το να επιφέρει μια εθνική διευθέτηση του ζητήματος των αμβλώσεων, η απόφαση έχει φουντώσει τη συζήτηση και έχει βαθύνει τη διαίρεση».
 
Οι δικαστές Στίβεν Μπρέιερ, Σόνια Σοτομαγιόρ και Έλενα Κάγκαν που μειοψήφησαν, επέκριναν έντονα την πλειοψηφία, τονίζοντας: «Με λύπη - για αυτό το Δικαστήριο, αλλά περισσότερο, για τα πολλά εκατομμύρια Αμερικανών γυναικών που έχασαν σήμερα μια θεμελιώδη συνταγματική προστασία  - διαφωνούμε».

Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν το νομοσχέδιο του Μπάιντεν

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια του «μπλόκου» που έβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι στο νομοσχέδιο των Δημοκρατικών υπέρ της προστασίας των αμβλώσεων.
«Για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια, μία συντηρητική πλειοψηφία, μία ακραία πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου ετοιμάζεται να αποφασίσει ότι οι γυναίκες δεν έχουν τον έλεγχο του ίδιου του σώματός τους», είχε προειδοποιήσει σε δραματικούς τόνους ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σούμερ πριν από την ψηφοφορία.

Πολιτική καταιγίδα
 
Ένα προσχέδιο της απόφασης που ανέφερε πως το δικαστήριο ήταν πιθανό να ανατρέψει την απόφαση διέρρευσε τον Μάιο, προκαλώντας πολιτική καταιγίδα.
Ο νόμος του Μισισίπι μπλοκαρίστηκε από κατώτερα δικαστήρια ως παραβίαση του δεδικασμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα δικαιώματα άμβλωσης.
Η Jackson Women's Health Organization, η μοναδική κλινική αμβλώσεων που παραμένει στο Μισισισίπι προσέφυγε εναντίον του νόμου του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει «ιατρικός λόγος έκτακτης ανάγκης» ή «σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου» αλλά δεν προβλέπει εξαίρεση για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.
Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το 2018 τον νόμο επικαλούμενος το δεδικασμένο στην υπόθεση Ρόου. Το πέμπτο εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη κατέληξε το 2019 στο ίδιο συμπέρασμα.

Πηγή: Έθνος

5 σχόλια:

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Δόξα σόι ο Θεός!

Ανώνυμος είπε...

Πότε θα ψηφιστεί Νόμος κατά των αμβλώσεων στην Ελλάδα;; Πότε θα σταματήσουνε να προβάλουν στην νεότητα τις σεξουαλικές σχέσεις από την περίοδο του Λυκείου. Επιτέλους τόσες νόμιμες δολοφονίες είναι κάτι που δεν μπορεί να φανταστεί άνθρωπος. Νομοθετούν υπέρ των ζωών, και το δικαίωμα των σκύλων να κάνουν θαλασσινά μπάνια, και δεν μας αφυπνίζει η κατρακύλα μας όχι η ηθική, αλλά το δικαίωμα για ανθρώπινα δικαιώματα των κυοφορούμενων.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστή απόφαση. Επιτέλους εκδόθηκε!

Ανώνυμος είπε...

Οποιος μιλάει εναντιον των εκτρώσεων είναι σεξιστής!!!Οποιος παίρνει το μέρος του αγεννητου παιδιού είναι απο γραφικός μέχρι επικίνδυνος. Όλα αυτά στην (τύποις) ορθόδοξη Ελλάδα. 350.000 εκτρώσεις ετησίως ,80000 γεννησεις και 120000 θάνατοι.Και μετά λέμε ότι έχουμε δημογραφικό πρόβλημα και ο πρωθυπουργος θα το λύσει με τους αλλοδαπούς μετανάστες δευτερης γενιάς...

Ανώνυμος είπε...

Ας θεωρηθεί πρώτα από την πολιτεία και νομικά άνθρωπος το έμβρυο από την στιγμή της συλλήψεώς του και μετά τα λέμε.