Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Οι Φαρισαίοι είχαν δίκιο... εχρειάζοντο ΘΕΑΜΑ! - Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

Οι Φαρισαίοι είχαν δίκιο... Θέλεις να κάνεις θαύματα; Κάνε, αλλά δώσε μας και θέαμα... Διάλεξες δώδεκα αποστόλους... Δεν μπορούσες να βρεις και έναν επικοινωνιολόγο;... ε;...

Γράφει ο Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ: Οι Φαρισαίοι δεν έμεναν ικανοποιημένοι με τα θαύματα, που έκανε ο Κύριος. Τα εύρισκαν χωρίς πολλή σημασία. Και του ζητούσαν ένα θαύμα με ιδιαίτερη σημασία: ένα – όπως το έλεγαν οι ίδιοι –«σημείον εκ του ουρανού». Η απαίτησή τους για ένα τέτοιο θαύμα, έκφραση μιας δικής τους αντίληψης για τα σημεία και τα θαύματα, επανελήφθη πολλές φορές. «Η γενεά αύτη σημείον ζητεί», μας πληροφορεί ο Κύριος.

Την ίδια απαίτηση με τους Φαρισαίους είχαν και οι Σαδδουκαίοι• παρ’ όλο που το πιστεύω τους διέφερε τόσο πολύ από το πιστεύω των Φαρισαίων.

Την αξίωσή τους αυτή για «σημείο εκ του ουρανού», μερικές φορές την διετύπωσαν και ενώπιον του λαού.

Και να ένα παράδειγμα: Ο Κύριος έκαμε ένα θαύμα. Επλήθυνε πέντε άρτους. Και με αυτούς εχόρτασε μιά ανθρωποθάλασσα: πέντε χιλιάδες άνδρες και αμέτρητες γυναίκες και παιδιά. Εκείνοι το θαύμα αυτό το είδαν με τα ίδια τους τα μάτια. Και έφαγαν από αυτό το «τραπέζι». Σωματικά χόρτασαν. Μα πνευματικά δεν το κατάλαβαν. Και γι’ αυτό δεν χόρτασαν.

Και εκφράζοντας την πείνα τους είπαν στον Κύριο: «Τι σημείον ποιείς, ίνα ίδωμεν και πιστεύσωμέν Σοι; Οι πατέρες ημών το μάννα έφαγον εν τη ερήμω, καθώς έστι γεγραμμένον• άρτον εκ του ουρανού έδωκεν αυτοίς φαγείν». Ο θαυματουργικός πολλαπλασιασμός των άρτων στα χέρια του Σωτήρος δεν τους εφάνηκε αρκετός! Γιατί είχε γίνει με την σιωπή και με την αγία ταπείνωση, που διεπότιζαν όλες τις ενέργειες του Θεανθρώπου! Αυτοί όμως εχρειάζοντο ΘΕΑΜΑ! Αυτοί ήθελαν κάτι το εντυπωσιακό, κάτι που να κάνει εφφέ! Ήθελαν λόγου χάριν: Να σκεπασθή ο ουρανός με μαύρα σύννεφα! Να αντηχήσουν βροντές! Να λάμψουν αστραπές! Και τα ψωμιά να πέσουν από τον ουρανό!

Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

panem et circenses - άρτον και θεάματα
Σήμερα αυτή η έκφραση πάει γάντι στην εποχή της πνευματικής εξαθλίωσης των ποιμένων και του λαού. Η Εκκλησία η Ορθόδοξη αρκείται μόνο σε εφήμερες απολαύσεις – διασκεδάσεις αφού τέτοια είναι και η ζωή ημών των εκκλησιαστικών παραγόντων της. Με αυτές τις συνθήκες θα χαθεί η ουσία και θα επικεντρωθούνε όλα σε ένα αμπαλάζ με κενό περιεχόμενο χωρίς λόγο θεολογικό.
Η κατρακύλα δεν έχει τελειωμό και οι φυλάσσοντες την σκοπιά (Επίσκοποι – Ιερείς) μετέχουν στην πλειοψηφία του στο panem et circenses και το απολαμβάνουν.
π. Νεόφυτος