Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Ένα αχώριστο άγιο ζευγάρι

Οι Άγιοι Πέτρος και Φεβρωνία θεωρούνται προστάτες του γάμου στη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα στην πόλη Μούρομ ηγεμόνας ήταν ο πρίγκιπας Πέτρος και η πριγκίπισσα Φεβρωνία, κόρη ενός μελισσοκόμου, ο οποίος θεράπευσε τον πρίγκιπα από σοβαρή ασθένεια. Ο Πέτρος αγάπησε και την πήρε για γυναίκα του, μη δίνοντας σημασία στις αντιδράσεις του περιβάλλοντός του λόγω ταξικών διαφορών. Οι δύο σύζυγοι έζησαν όλη τους τη ζωή με αφοσίωση και αγάπη, ενώ αποδήμησαν εις Κύριον την ίδια μέρα! Τα λείψανα τους βρίσκονται στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος του Μούρομ.

Όταν ήρθε το γήρας, ο Πέτρος και η Φεβρωνία εκάρησαν μοναχοί με τα ονόματα Δαβίδ και Ευφροσύνη. Έφυγαν από αυτήν τη ζωή ακριβώς την ίδια μέρα και ώρα, ο καθένας στο κελί του και ζήτησαν να ταφούν μαζί, σε ειδικά διαμορφωμένο φέρετρο, που είχαν φτιάξει, με ένα λεπτό χώρισμα στη μέση.Ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι πίστευαν ότι είναι κακό να ταφούν σε ένα φέρετρο οι δύο μοναχοί, δεν τους έθαψαν μαζί.

Δύο φορές μετέφεραν τα σκηνώματά τους σε διαφορετικούς ναούς και δύο φορές θαυματουργικά αυτά βρέθηκαν δίπλα δίπλα. Έτσι, το θέλημά τους έγινε τελικά και οι Άγιοι σύζυγοι ετάφησαν μαζί στην εκκλησία της Γεννήσεως Της Θεοτόκου. Από τον 16ο αιώνα συγκαταλέγονται στη χορεία των Αγίων και θεωρούνται οι προστάτες της οικογένειας.

Πηγή: Μητρόπολη Ν. Ιωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: