Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Εκδήλωση την Κυριακή στο Γεράκι Ηλείας

Γεράκι 2022

Εκδήλωση τιμής και μνήμης την Κυριακή για τα θύματα της Κατοχής

Το Γεράκι Ηλείας τιμά την Ιστορία του

Το Γεράκι Ηλείας υπήρξε ένα από τα πολλά μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος που υπέστησαν τα βάρβαρα αντίποινα των Δυνάμεων Κατοχής πριν από 80 σχεδόν χρόνια.  Την 30η Ιουλίου 1943 οι Γερμανοί κατακτητές έκαψαν το χωριό και δολοφόνησαν τον Πρόεδρο της Κοινότητας Χαράλαμπο Γιαννακόπουλο και τον επί δεκαετίες διδάσκαλο και γραμματέα του χωριού Δημήτριο Τσάμη. Προς τιμήν τους έχει δημιουργηθεί Ηρώο στην Πλατεία του χωριού, ενώ την Κυριακή θα λάβει χώρα σχετική εκδήλωση από τον Δήμο Ήλιδας.

Η τελετή μνήμης και τιμής θα λάβει χώρα την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στο Μνημείο Ηρώων της Κοινότητας Γερακίου.  Στην εκδήλωση θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, ενώ θα παρουσιάσουν το χρονικό των γεγονότων ο υιός του αειμνήστου Δασκάλου του χωριού και αυτόπτης μάρτυς των ημερών εκείνων που πυρπολήθηκε το χωριό, Καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου, ανώτατος Δικαστής και Δικηγόρος κ. Χρήστος Τσάμης, αλλά και ο δισέγγονος του θανόντος κ. Θεόδωρος Αντωνόπουλος, καθηγητής Γυμνασίου Αμαλιάδος.

Το παρών στην εκδήλωση θα δώσει ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, επί ημερών του οποίου το χωριό με ειδικό Διάταγμα το 2020 χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδος, θύμα του Γερμανικού Ναζισμού. Για τα δραματικά γεγονότα του Ιουλίου του 1943, κατόπιν σχετικής έρευνας, έχει συγγράψει βιβλίο ο καθηγητής κ. Χρήστος Τσάμης, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό Ύμνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: