Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνούν.

Ας μην ξεχνάμε ο απανταχού Ελληνισμός ότι η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ Β΄ κατά την διάρκεια της μακροχρόνιας βασιλεία της, υπήρξαν μελανές σελίδες που αφορούσαν τον Ελληνισμό.

Η μη απονομή χάριτος από βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ στους Κύπριους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην αγχόνη στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας από τις βρετανικές δυνάμεις της Κύπρου. Αυτά είναι γεγονότα βαθιά χαραγμένα στις ψυχές των Κυπρίων και Ελλαδιτών Ελλήνων και δεν διαγράφονται από την μνήμη μας.

Θα αναφέρω μόνο μία περίπτωση τον 18χρονο  Ευαγόρα Παλλικαρίδη. Τον τελευταίο άνθρωπο, αλλά και το νεότερο σε ηλικία που καταδικάστηκε σε απαγχονισμό χωρίς έλεος, με την Βασίλισσα Ελισάβετ να αρνείται να του δώσει χάρη, παρά τις μεγάλες και πολύπλευρες προσπάθειες που έγιναν...

Αναπολεί συγκινημένη η αδελφή του Ευαγόρα, κυρία Μαρούλα Βρυωνίδη – Παλληκαρίδη, «Θυμάμαι, σα να ήταν χθες, εκείνο το κρύο και μουντό απόγευμα της 13ης Μαρτίου του 1957. Ήταν η τελευταία επίσκεψή μας στον Ευαγόρα. Τον βρήκαμε όρθιο στο κελί του, πίσω από την κλειστή πόρτα. Μας χώριζε πυκνό σύρμα. Στεκόταν ευθυτενής και σίγουρος, έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτό που θα συνέβαινε σε λίγες ώρες… το θάνατο. «Δεν θέλω να κλάψετε, ούτε να στεναχωριέστε», μας είπε. «Εγώ θα πάω στο Θεό και θα τον παρακαλέσω να είμαι ο τελευταίος που απαγχονίζεται».

Ζητήσαμε από τους φρουρούς να μας ανοίξουν, για ένα τελευταίο αγκάλιασμα, ένα τελευταίο φιλί. Όμως η απάντηση ήρθε σκληρή: «Δεν επιτρέπεται».

Οι Άγγλοι αποικιοκράτες δεν τόλμησαν να παραδώσουν τη σορό του στους γονείς του για να την κηδέψουν. Φοβούνταν γενικό ξεσηκωμό του Κυπριακού Λαού στο ξόδι του. Την έθαψαν στο νεκροταφείο, στα «Φυλακισμένα Μνήματα» στην Λευκωσία, που έφτιαξαν μέσα στις φυλακές και στον ίδιο τάφο που έντεκα μέρες πριν είχαν θάψει το σταυραετό του Μαχαιρά, το θρυλικό Γρηγόρη Αυξεντίου.

Οι Έλληνες μπορεί να συγχωρούν, αλλά δεν πρέπει να αμνηστεύουν, και να ξεχνούν.

Και κλείνω με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου στον Αποχαιρετισμό
"Τ’ αληθινό μπόι του ανθρώπου 
μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς.
Τίποτ’ άλλο. Γεια σας"

Αναστάσιος Κωστόπουλος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι δύο επισκέψεις της στην Κύπρο το 1961 και το 1993, υπήρξαν επεισοδιακές. Κόσμος σε όλο το νησί βγήκε στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί, χαρακτηρίζοντας την σκοτεινή Αλισαβού, ηγέτιδα της εγκληματικής αποικιοκρατίας και δολοφόνο. Μάλιστα δεν έλειψαν οι επιθέσεις εναντίον της με αποτέλεσμα κατά την επίσκεψη του 1993 να σπάσει το τζάμι της λιμουζίνας της.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί η Ελισαβετ να υπήρξε συμβολο για το Ηνωμενο Βασίλειο.Όμως για τους αντικειμενικούς αξιολογητές τα εννια φυλακισμένα μνήματα,θα αμαυρώνουν για πάντα τη μνημη της.Είναι εγκλήματα πολέμου.Αλλά γιατί οι Αγγλοι να είναι καλύτεροι κατακτητές; Αυτοι μαζί με τους Γαλλους δεν είναι υπεύθυνοι για τον "συνωστισμό" της Σμύρνης;.Και αν μας χτυπήσουν οι Τούρκοι , σε αυτούς θα βασισθούμεε;

Ανώνυμος είπε...

Θα το έχει κρίμα στην ψυχή της