Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ" 11/2

 Το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προκειμένου να τιμήσει τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες και τη συμβολή τους στη θεολογική σκέψη της Εκκλησίας, διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα:
«Η πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας ως πρόταση αλλαγής της κοινωνίας:
Η συμβολή της σκέψης των Τριών Ιεραρχών».


Πότε:  Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 202310.00-18.00
ΠούΠολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Μ.Βασιλείου 15- Κεραμεικός)
Συνεδρίες:
  • «Ποια είναι η πρόταση του Χριστιανισμού για  την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας;»
  • «Ποιες νέες πολιτικές μπορεί να σχεδιαστούν για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας;» 
  •  Στρογγυλό τραπέζι: «Είναι ο Ορίζοντας της Πρόληψης της Ενδοοικογενειακής Βίας ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο;»
Ο ορισμός του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, όσο περιφραστικός και αν γίνει, αφήνει την κοινωνία που γεννά τη βία στο επίπεδο των επιμέρους αναγκαίων προσαρμογών, χωρίς το αίτημα της ουσιαστικής αλλαγής. Δεν ασκεί κριτική ούτε σε θεσμούς, ούτε σε σχέσεις, ούτε στο κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο. Μοιάζει να ζητά βελτιώσεις και όχι εκ βάθρων αλλαγές.
Η Ιστορία του σύγχρονου κόσμου όμως,  δείχνει ότι η κριτική και η συνεχής εργασία στο θεωρητικό πλαίσιο οδήγησαν σε πολλές γενναίες και χρήσιμες αλλαγές, απαραίτητες για την καίρια αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών προβλημάτων. Θεωρούμε πως χρειαζόμαστε κάτι αντίστοιχο και στην περίπτωση της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας.
Μελετώντας το έργο των Τριών Ιεραρχών διαπιστώνουμε ότι η πρότασή τους για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων αντιστοιχεί με τις αναζητήσεις μας. Εντοπίζουν το πρόβλημα, προτείνουν αλλαγές, οργανώσουν δράσεις αλλά στοχεύουν στην αλλαγή φρονήματος των χριστιανών. Ο συνδυασμός όλων και κυρίως η στόχευση στην αλλαγή του φρονήματος, μας βοηθά να αντιληφθούμε πως ο διάλογος της σύγχρονης θεολογικής σκέψης με τους ειδικούς των υπόλοιπων επιστημών, μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στα ζητήματα που θέτει η πρόληψη της βίας γενικότερα και της ενδοοικογενειακής ειδικότερα.
 
Σας περιμένουμε!
 
Πληροφορίες: 210 2019922
Ιστότοπος: protovoulia.neotita.gr
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: