Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Ad Hoc | Η Ορθοδοξία σε αναβρασμό – Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος μιλάει στην Απαρχή και στο Ad Hoc για τα επίκαιρα θέματα, τα οποία απασχολούν την εκκλησιαστική αλλά και την πολιτική πραγματικότητα.
Το ερώτημα της αυτοκεφαλίας των Σκοπίων, τα ζητήματα του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού αλλά και της διαστρεβλωμένης εκκλησιολογίας της Ρωσικής Εκκλησίας φέρνουν πλέον την Ορθοδοξία σε έναν μεγάλο αναβρασμό. Οι ρωσικές διεκδικήσεις και αξιώσεις σε μέρη που ανήκουν de facto και de jure σε άλλες Εκκλησίες, οδηγούν σε κλιμακώσεις μεταξύ των λαών που θεωρητικά ασπάζονται την αγάπη που πρεσβεύει το Ευαγγέλιο και ο λόγος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Ο υπερβατικός αυτός λόγος καθώς και ο λόγος των Αγίων Πατέρων που ασπάζεται όλη η Ορθόδοξη οικουμένη, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων, δεν παύει να αποτελεί και σήμερα χρήσιμη άγκυρα για εμάς προς αποφυγή λανθασμένων κινήσεων και βιαστικών εκκλησιαστικών αποφάσεων. Σύγχρονοι άγιοι της Σοβιετικής Ένωσης, όπως ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, καταδικάζει φυσικά τον πόλεμο και δίνει ελπίδα στο ποίμνιό του, να έχουν ελπίδα και υπομονή μπροστά στις επικείμενες προκλήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: