Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Βραδιά Μικράς Ασίας στο Λεωνίδιο

Βραδιά Μικράς Ασίας στο Λεωνίδιο

          Βραδιά Μικράς Ασίας, βραδιά μνήμης και συγκίνησης διοργάνωσε ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας και το Αρχείο της Τσακωνιάς στο Λεωνίδιο την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου ε.ε.. Κατ’ αυτήν παρουσιάστηκε η 3η επαυξημένη έκδοση του ιστορικού μυθιστορήματος «Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία – Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922)» (Εκδ. Αρχονταρίκι)  του επί 38 χρόνια συνεργάτη της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου.

Η παρουσίαση του βιβλίου, την οποία έκαμε ο συγγραφέας με τις ερωτήσεις που του υπέβαλε η συντονίστρια της όλης εκδήλωσης Ελένη Πουτσελά, Φιλόλογος και Γενική Γραμματέας του Αρχείου Τσακωνιάς,  πλαισιώθηκε από την χορωδία ενηλίκων του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία υπό την διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Κουτίβα ερμήνευσε Μικρασιάτικα τραγούδια, και τον θεολόγο και πρωτοψάλτη Σταύρο Πήλιουρα, ο οποίος απέδωσε με συναίσθημα το βυζαντινού ύφους μέλος «Στου Βοσπόρου τ΄ αγιονέρια». Αποσπάσματα από το βιβλίο απήγγειλαν αι φιλόλογοι Θωμαΐς Γούσγουλα και Αγγελική και Μαρία Καττή.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος, ο οποίος αναφερόμενος στο βιβλίο σημείωσε: «Σήμερα παρουσιάστηκε ένα ιδιαίτερο βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από ιστορικά στοιχεία, προσωπικά βιώματα του συγγραφέα, τα οποία ακούμπησαν τις ψυχές μας». Στη συνέχεια τόνισε: «Μας πονάει πολύ το θέμα της καταστροφής της Σμύρνης. Είναι ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα της Ιστορίας μας. Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα σταμάτησε να υπάρχει ο Ελληνισμός στη Μικρά Ασία, όπου μεγαλούργησε για χιλιάδες χρόνια». Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Καλόν είναι να πάρουμε τα μαθήματά μας από αυτή την καταστροφή. Ας κάνουμε εθνικά, συλλογικά και μεμονωμένα ο καθένας μας την αυτοκριτική του και ας νιώσουμε το πόσο καταστροφικός είναι ο διχασμός και η διχόνοια».-


Σημείωση: Ρεπορτάζ, φωτογραφίες και το βίντεο της εκδήλωσης μπορεί ο αναγνώστης  να δεί στην ιστοσελίδα leonidion.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: