Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας

 Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας

Ο Ορθόδοξος κόσμος και όλοι οι Χριστιανοί οφείλουν 
σε αυτόν μεγάλο θεολόγο του 20ου αιώνα ένα χρέος ευγνωμοσύνης. 

Χρέος μας είναι να θυμόμαστε τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα διότι κατάφερε όχι μόνο να περάσει και να μας οδηγήσει με τα έργα του πολύ πέρα ​​από τους διαχωρισμούς μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αναζητώντας ένα πνεύμα σύνθεσης, γνωρίζοντας καλά την καθολικότητα της Ορθόδοξης θεολογίας, η οποία δεν μπορεί να είναι «καθολική» αν παραμένει αδιάφορη για έναν «ακρωτηριασμένο» Χριστιανισμό, όπως έλεγε. 

Είναι ακόμα καθήκον μας χριστιανικό να αποκαταστήσουμε την ενότητα μεταξύ των Εκκλησιών, κάνοντας τους καρπούς της Βασιλείας του Θεού να ανθίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο μεταξύ μας σε Ανατολή και Δύση.

Για τον μακαριστό Ιωάννη Ζηζιούλα, η Βασιλεία του Θεού, ήταν ο τόπος όπου η Εκκλησία ανακαλύπτει τον εαυτό της γι' αυτό που είναι και όπου το ανθρώπινο πρόσωπο υπερβαίνει όλους τους διαχωρισμούς της ιστορίας (εθνικές, φυλετικές, κοινωνικές κ.λπ.). Η Εκκλησία τον 21ο αιώνα δεν πρέπει να αφήσει τον εαυτό της να φυλακιστεί από τις διαιρέσεις, και τους κατακερματισμούς των αιώνων που πέρασαν.

Όπως ο ίδιος τόνιζε "Η θεολογία που δεν αφουγκράζεται το τι συμβαίνει γύρω της, έχει καταδικάσει σέ θάνατο την κληρονομιά που παρέλαβεν από τους Πατέρες της [...]." 

Τον ευγνωμονώ για όσα με δίδαξε.  

Αιωνία του η μνήμη!

Α. Κ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: