Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Μνήμη του Αγίου Οσιομάρτυρος Ευθυμίου (22 Μαρτίου)


 Σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Βασιλείου από την Άγκυρα, της αγίας Δροσίδος, κόρης του αυτοκράτορα Τραϊανού, και του Αγίου νέου Οσιομάρτυρος Ευθυμίου, ο οποίος κατά κόσμον ονομαζόταν Ελευθέριος. Γεννήθηκε στη Δημητσάνα της Πελοποννήσου και ήταν το πέμπτο παιδί των εναρέτων συζύγων Παναγιώτη και Μαρίας. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στην πατρίδα του και πήγε ύστερα για ανώτερες σπουδές στην Κωνσταντινούπολη.
Για κάποιο διάστημα ασχολήθηκε με το εμπόριο και, ζώντας στο Βουκουρέστι, παρασύρθηκε σε ακόλαστη ζωή και το χειρότερο αρνήθηκε το Χριστό. Ωστόσο, γρήγορα συναισθάνθηκε το σφάλμα του και έφυγε κρυφά για το Άγιο Όρος, όπου συνάντησε το συμπατριώτη του Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, εξομολογήθηκε, και έλαβε το μοναχικό σχήμα με το όνομα Ευθύμιος.
Επιθυμώντας να ξεπλύνει το όνειδος της αποστασίας του, ήρθε το 1814 στην Κωνσταντινούπολη και μπροστά στο βεζίρη ομολόγησε με παρρησία την πίστη του στον Τριαδικό Θεό, ταυτόχρονα αποδοκίμασε και την πλάνη των μωαμεθανών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βασανιστεί φρικτά και να θανατωθεί με αποκεφαλισμό. Ναός προς τιμή τόσο του εθνομάρτυρα Αγίου Γρηγορίου του Ε΄, όσο και του νέου Οσιομάρτυρα Ευθυμίου, έχει ανεγερθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Δημητσάνα της Πελοποννήσου.
Ο δρόμος της ζωής των ανθρώπων δεν είναι, ούτε πάντοτε σταθερός, ούτε χωρίς λάθη, παραλείψεις και δοκιμασίες. Εκείνο που έχει σημασία είναι η μεταμέλεια και η σωτηρία αίροντας με υπομονή τον προσωπικό του σταυρό.
Σήμερα, Τετάρτη, Δ΄ Εβδομάδα των νηστειών, το πρωί τελείται η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων και το απόγευμα το Μέγα Απόδειπνο, το οποίο περιλαμβάνει αρχαίους ύμνους με θεολογικό και ποιητικό πλούτο.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: