Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Μνήμη του Αγίου Ηρωδίωνα (28 Μαρτίου)


Σήμερα, 28 Μαρτίου, η Αγία μας εκκλησία, τιμά τη μνήμη του Αγίου Ηρωδίωνα, εκ των Εβδομήκοντα Αποστόλων, καθώς και του Οσίου Ιλαρίωνα του νέου, που υπήρξε ηγούμενος της Μονής Πελεκητής.
Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, όπως είναι γνωστό, είχε πέρα από το στενό κύκλο των δώδεκα μαθητών, που συμβόλιζε τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ, και έναν ευρύτερο κύκλο, αποτελούμενο από εβδομήντα μαθητές, ανάμεσα στους οποίους διακρινόταν και ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Ηρωδίων.
Ακολουθώντας την εντολή του Θεανθρώπου «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη», ο Ηρωδίων έγινε θερμός κήρυκας του Ιερού Ευαγγελίου και ακόλουθος και συνεργάτης του Αποστόλου Πέτρου. Το ιεραποστολικό του καθήκον τον έφερε στα μέρη της Ελλάδας, όπου χειροτονήθηκε επίσκοπος Πατρών, σε διαδοχή του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Μεγάλη εκτίμηση προς το πρόσωπό του έτρεφε και ο απόστολος των εθνών Παύλος, ο οποίος, στην προς Ρωμαίους επιστολή του, τον αποκαλεί «συγγενή» του.
Ο Ηρωδίων επιτέλεσε τα επισκοπικά του καθήκοντα με πνευματικό ζήλο και αφοσίωση και για το λόγο αυτό προκάλεσε την έχθρα των ειδωλολατρών. Αφού τον συνέλαβαν, τον βασάνισαν ανελέητα και τελικά τον οδήγησαν σε μαρτυρικό θάνατο με αποκεφαλισμό. Έτσι, με το μαρτύριο του εντάχθηκε και ο Άγιος Ηρωδίων στο νέφος των Μαρτύρων της Πίστεως.
Η Αγία Τεσσαρακοστή μάς διδάσκει ότι η μετάνοια και η συγχωρητικότητα προϋποθέτουν την αρετή της ταπεινοφροσύνης. Αυτά είναι απαραίτητα εφόδια, για να ζει ο άνθρωπος τη μακαριότητα της Βασιλείας του Πανάγιου Τριαδικού Θεού, παρά τα όσα βέλη κι αν εκτοξεύει ο διάβολος, πασκίζοντας μάταια, να στενοχωρήσει την ψυχή του αγωνιστή Χριστιανού.
Η εποχή της πανδημίας Κόβιτ-19 μάς διδάσκει πως να αντέχουμε με ταπείνωση και πίστη. Πως να διακρίνουμε τα πράγματα πίστεως και ιατρικής.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένας εκ των εβδομήκοντα ο Άγιος Ηρωδίων, έπρεπε στην Πάτρα να εορτάζεται επισήμως , αφού ήταν επίσκοπός της...

jim είπε...

Είχα και εγώ την ίδια απορία γιατι ο απ. Ηρωδίων δεν εορτάζεται στην Πάτρα. Η αιτία πρέπει να εντοπιστεί στο ότι υπάρχει ξεκάθαρη σύγχυση σχετικά με την πόλη της οποίας υπήρξε επίσκοπος.

Σύμφωνα με τον εόρτιο πανδέκτη, στο συναξάρι του Αγ. Νικοδήμου αναφέρεται ότι χειροτονήθηκε επίσκοπος Νέων Πατρών όπου και εμαρτύρησε. Η περιοχή αυτή εντοπίζεται στη σημερινή Υπάτη.

Στην ίδια πηγή συναντάται και ένα ελαφρά διαφορετικό συναξάρι που αναφέρει τον απ. Ηρωδίωνα αρχικά ως επίσκοπο Ταρσού, που ακολούθησε τον απ. Πέτρο στη Ρώμη, όπου και τελειώθηκε μαρτυρικά επί Νέρωνα.

Ανώνυμος είπε...

Σε διαδοχή του Αποστόλου Ανδρέα λένε άλλα συναξάρια...

ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ ΗΛΙΑΣ είπε...

Εἶναι ἁπλά. Ὑπάρχουν αἱ Παλαιαὶ Πάτραι, ἡ σημερινή Πάτρα, καὶ αἱ Νέαι Πάτραι ἡ σημερινὴ Ὑπάτη. Ἄρα, κακῶς ἀναφέρεται στοὺς τοπικοὺς Ἁγίους.

Αναστάσιος είπε...

Υπάρχει μια διαφορετική τεκμηριωμένη άποψη την οποία δημοσίευσα προ ενός έτους περί του Αγίου.
Ρίξτε μια ματιά για περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο.
Ὁ ἅγιος Ἀπόστολος Ἡρωδίων (+ 54)
https://anastasiosk.blogspot.com/2022/03/blog-post_548.html

Ρίξτε μια ματιά και στα σχόλια.
https://anastasiosk.blogspot.com/2022/03/28.html