Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Μνήμη των μαρτύρων Αιδεσίου και Αμφιανού (2 Απριλίου)

 
Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Τίτου του θαυματουργού, των μαρτύρων Αιδεσίου και Αμφιανού, Θεοδώρας και Ευθαλίας των παρθένων καθώς επίσης και του μάρτυρος Πολυκάρπου, του Νεομάρτυρος Παναγιώτου του εν Ιεροσολύμοις, και του Οσίου Γρηγορίου του εν τω Κόλπω της Νικομηδείας ασκήσαντος.  
Οι άγιοι αυτάδελφοι Αμφιανός και Αιδέσιος οδηγήθηκαν στη χριστιανική πίστη από τον άγιο μάρτυρα Πάμφιλο, του οποίου προσπάθησαν να μιμηθούν τις αρετές. Και τούτο δεν άργησε, σύμφωνα με το συναξαριστή, να αναδειχθούν και οι ίδιοι αγωνιστές και μάρτυρες για την αγάπη του Αναστημένου Ιησού Χριστού.
Όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών, τα δύο αδέλφια συνελήφθησαν από τον έπαρχο Ουρβανό. Πρώτος ανακρίθηκε ο Αμφιανός, ο οποίος αφού αντιστάθηκε στις προκλήσεις και δε θυσίασε στους ειδωλολατρικούς θεούς, με παρρησία ομολόγησε την πίστη του. Ένεκα της σταθερότητάς του αυτής, βασανίστηκε σκληρά και τέλος ρίχθηκε στη θάλασσα, όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο.
O Αιδέσιος, αφού ομολόγησε κι αυτός με θάρρος την πίστη του στον Παντοδύναμο Τριαδικό Θεό, εξορίστηκε στην Αίγυπτο, όπου καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα. Με καρτερία υπέμεινε τα μαρτύρια και τους ευτελισμούς,  διότι όλα γίνονται προς δόξα του Θεού. Τέλος, ρίχθηκε κι αυτός στη θάλασσα, όπως και ενωρίτερα ο αδελφός του.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: