Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

3.000.000.000 : 8 =

 

3.000.000.000 : 8 =
 
Οι ειδήσεις είναι δίπλα δίπλα. Με μια ακόμα στη μέση να ρίχνει το βάρος προς τον πόνο. Δεξιά η έκρηξη του υπό δοκιμή μεγα-διαστημοπλοίου. Ήταν σε αναμονή εκτόξευσης μέρες τώρα. Διαβάζω πως εξεράγη λίγο μετά την εκτόξευση. Μπαίνω να δω το συνημμένο βίντεο. Βιαστικά τρέχω τη γραμμή για να φτάσω στην έκρηξη. Την παρακολουθώ με κομμένη την ανάσα. Εκείνο που με εντυπωσιάζει περισσότερο κι από το ατύχημα είναι ότι οι παρουσιαστές (τρεις τον αριθμό) είναι χαμογελαστοί. Χαλαροί. Σκέφτομαι: Άνθρωπος δεν ήταν μέσα. ΟΚ. Δεν πληρώνουν αυτοί. Πάλι ΟΚ. Αλλά τόσο πια χαλαρά;
Η κάμερα πετά πάνω από συγκεντρωμένο πλήθος. Το πλήθος χειροκροτεί και ζητοκραυγάζει. Σαν να πέτυχε η αποστολή. ΟΚ. Ούτε αυτοί πληρώνουν σκέφτομαι. Το βλέπουν σα φεστιβάλ πυροτεχνημάτων.
Σε λίγο η κάμερα γυρίζει στην αίθουσα ελέγχου. Κάτι σαν το Χιούστον της ΝΑΣΑ των παιδικών μας χρόνων. Σε πρώτο πλάνο ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Με τη χαρακτηριστική ανέκφραστη φάτσα. Καθισμένος μπροστά σε μια συστοιχία τριών οθονών παρακολουθεί το γεγονός. Καμιά αντίδραση. Ναι, αλλά αυτός πληρώνει, σκέφτομαι.
Το ξανασκέφτομαι πάλι. Αυτός πληρώνει; Τι σημαίνει «πληρώνει»; Από τι χρήματα; Από αυτά που κουράστηκε να βγάλει; Από αυτά που κέρδισε από τον κόπο και τον ιδρώτα του. Ή από αυτά που ανεβοκατεβαίνουν κατά ιλιγγιώδη νούμερα ανάλογα με τις ορέξεις του χρηματιστηρίου;; Τι σημαίνει έχω 300 και τι 350 δισεκατομμύρια περιουσία; Τι διαφορά κάνει; Τρία δις κόστισε το διαστημόπλοιο. Ε και;; «Who cares?» που λένε και στην πατρίδα του.
Γυρίζω στην αρχική σελίδα. Κοιτάζω την αριστερή είδηση. Μένω μόνο στον τίτλο. Την είδηση την ξέρω από χτες. Μερικοί άνθρωποι ποδοπατήθηκαν στην σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο Υεμένη προσπαθώντας να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Στη χώρα τους τσακώνονται (δι αντιπροσώπων) η Σαουδική Αραβία με το Ιράν. Μια πάμπλουτη χώρα με μια άρχουσα τάξη που δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να βρει τρόπους να ξοδέψει το χρήμα της, διότι πόσες πια χρυσές Rolls Royce να αγοράσεις;  Και αποκεφαλίζει δημοσίως αντιφρονούντες και μια επίσης στρατοκρατούμενη πετρελαιοπαραγωγός χώρα που κρεμάει αντιφρονούντες σε γερανούς προς παραδειγματισμό. Κι  εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν. Παιδιά πεθαίνουν αβοήθητα στις αγκαλιές των μανάδων τους αποκλειστικά και μόνο λόγω πείνας!
Σήμερα βγήκε κι ο λογαριασμός. Κάθε ποδοπατημένος θα έπαιρνε βοήθεια ύψους 8 δολαρίων.
Αυτόματα κάνω τη διαίρεση. 3 δις διά 8. Ίσον 375.000.000
Ίσον ...
Υπάρχει ίσον;
Τι αξίζει λοιπόν μια ζωή;
Τι αξίζει ένας αργός βασανιστικός θάνατος από πείνα;
Τι αξίζει ένας πολιτισμός που το ανέχεται;
γ.
 
ΥΓ. Η πρώτη δήλωση του Έλον Μασκ στο ιδιόκτητό του Τουίτερ λέει: Σήμερα μάθαμε πολλά!
Μακάρι να μπορούσα να συμφωνήσω.
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι κάποιο τραγούδι παλιά έλεγε
Ω τι κόσμος μπαμπά;
Αυτός ό κόσμος είναι και δικό μας κατασκεύασμα.