Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Ζωή και Ανάσταση - π.Θεοδόσιος Μαρζούχος

 Ζωή και Ανάσταση

π.Θεοδόσιος  Μαρζούχος

Πάσχα 2023 

Σε προαισθήματα δεν πιστεύω
και προλήψεις δεν φοβάμαι.
Στα δηλητήρια και τις συκοφαντίες δεν υποχωρώ.
Θάνατος δεν υπάρχει.
Αθάνατοι όλοι. Αθάνατα όλα.
Μην τον φοβάσαι το θάνατο στα δεκαεφτά
Μήτε στα εβδομήντα.
Θάνατος δεν υπάρχει. Ούτε σκοτάδι.
Υπάρχει μόνο φως και αλήθεια.
Είμαστε όλοι στην ακροθαλασσιά κι εγώ
Ένας απ’ αυτούς που τραβούν τα δίχτυα
Όταν μέσα τους πιάνεται η Αθανασία.
Αρσένι Ταρκόφσκι
«Πουλιά ταξίδευαν στο δρόμο μας»
Εκδ. Ελεγεία, Άρτα 2007, σελ. 48

Κάθε χριστιανός πρέπει και θεωρητικά είναι ένας από αυτούς που τραβούν τα δίχτυα που πιάνουν την Αθανασία, όπως γράφει ο ποιητής. Αυτό που δεν είναι απολύτως σίγουρο είναι αν το συνειδητοποιεί.

Αν, συνήθειες ακόμη και θρησκευτικές, έχουν επικαλύψει το αποτέλεσμα·

Αν, αυτό που κάποιος «από αυτούς που τραβούν τα δίχτυα» ζητάει στην σχέση με τον Χριστό στην Εκκλησία, είναι μια μικρή, λίγη, ικανοποίηση συναισθηματική, και εγωιστική, ότι είναι καλύτερος από τους άλλους·

Αν φοβάται, ότι αυτό που θα πιάσουν τα δίχτυα, είναι μεγάλο μεν, αλλά δημιουργεί απαιτήσεις και ευθύνες ενώ αυτός, πιστεύει και είναι, της ήσσονος προσπάθειας·

Αν νομίζει, ότι δεν είναι τώρα καιρός για πολλά πράγματα, και δεν έχει νόημα να προκαλεί και να αρνείται την ησυχία μιας, τελικά, πεθαμένης καθημερινότητας.

Αν βλέπει, στο χώρο ζωής της Εκκλησίας, πολλή θρησκειοποίηση και δεν τον ενοχλεί, αλλά αντίθετα τον... "αναπαύει", το να βλέπει "οδηγούς" "καθώς πρέπει" βολεμένους και ασφαλείς! Που κάνουν τελετές με ανακουφιστική θεατρικότητα και ντύνονται με αναιρετική των συμβόλων που, υποτίθεται, φέρουν πολυτέλεια και στόμφο.

Αν πιστεύει, σε προαισθήματα και φοβάται προλήψεις·

Αν υποχωρεί, στα δηλητήρια και τις συκοφαντίες·

Αν δεν έχει καταλάβει, ότι ο Χριστός δεν μας παραστέκεται με την παντοδυναμία Του, αλλά με την αδυναμία Του και ότι αυτό είναι η διαφορά ανάμεσα στον χριστιανισμό και τις άλλες θρησκείες, γιατί φυσικά ο Θεός που υποφέρει έχει την δύναμη να βοηθήσει τον αναγκεμένο άνθρωπο!

Αν δεν έχει κατανοήσει, αποδεχτεί και πιστέψει, ότι η δύναμη του Ευαγγελίου είναι η αδυναμία, ότι η νίκη έρχεται από την... χρεωκοπία του Σταυρού!

Αν δεν έχει καταλάβει, ότι και ο διάβολος είναι αθάνατος και ότι η αθανασία στην Εκκλησία δεν είναι αιώνια υπαρκτική παράταση, αλλά Ανάσταση από τον θάνατο της αυτοπροσκόλλησης στην αυτοπαράδοση της πίστεως, δηλαδή σε μια Αγκαλιά, που δεν αφήνει στην ανυπαρξία τους αγαπημένους.

ΤΟΤΕ... τσάμπα τραβάει τα δίχτυα...

Τότε δεν καταλαβαίνει ότι ο χριστιανισμός μόνο τόλμησε να τοποθετήσει το σώμα στο πιο απόκρυφο βάθος του Θεού και η αθανασία είναι η βάση της Ανάστασης του σώματός μας, χωρίς το οποίο είμαστε μισοί.

Τότε δεν καταλαβαίνει, ότι αυτός που είναι στην ακροθαλασσιά και τραβάει τα δίχτυα δεν γίνεται να είναι ένας θρησκόληπτος ηθικολόγος, γιατί τότε βρίσκεται πολύ μακριά από τον Χριστό, τόσο όσο και καθένας άνθρωπος που είναι χωρίς ηθικές αρχές.

Τότε δεν καταλαβαίνει ότι η αθανασία η Ανάσταση και η μακαριότητα δεν είναι ανταμοιβή συνδεδεμένη με μια "καλή" ζωή, όπως ένας βαθμός που έρχεται από την παρακολούθηση μιας σχολικής τάξης, αλλά αυτή η ίδια η ζωή στην τελειοποίηση της, αφού εκλέγουμε τον ουρανό ή την κόλαση με κάθε επιλογή μας.

Η Αθανασία θα μας δοθεί (ήδη είμαστε "καταδικασμένοι" να είμαστε αθάνατοι) και η Ανάσταση θα έρθει, ευχή και προσευχή νάναι Ανάσταση Ζωής και μετοχή στην Χώρα των Ζώντων.

Χριστός Ἀνἐστη, ἀνιστῶν ἡμᾶς ἅπαντας. Ἀμήν.-


1 σχόλιο:

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

«Ένας απ’ αυτούς που τραβούν τα δίχτυα - Όταν μέσα τους πιάνεται η Αθανασία». Ναι, η ωραιότερη αυτοσυνειδησία ή εν-συναίσθηση. Το καίριο πρόβλημα όμως πάντα θα είναι, τι γίνεται, τι ακολουθεί μετά ! Αν αυτό «έπεσεν εις την γην την αγαθήν, και φυέν-καλλιεργηθέν- εποίησεν καρπόν εκατονταπλασίονα» ! Έστω κάποιο καρπό αγάπης-νοιάσιμου του άλλου, «του ελάχιστου αδελφού Του» ! «Ταύτα λέγων-ο Χριστός- εφώνει, ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω»-Λκ.8,8 ! Απλός, λιτός, ξεκάθαρος ο Χριστός. Πέρα και μακριά βέβαια από «τας πλοκάς των Αθηναίων» και τις «ομφαλοσκοπήσεις» των … θεολόγων ! Αυτά για όλους μας ! Ιδιαίτερα για τους περί την … ερωτικήν ... πλατωνικήν «βαττολογίαν». Χριστός Ανέστη. Αθανάσιος Κοτταδάκης