Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Ως εδώ. Η Εκκλησία μας ούτε «κομματίζεται» - Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

 Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω τα αυτονόητα σε μία ιδιαίτερα περίεργη στιγμή κατά την οποία επιχειρείται, αλυσιτελώς βεβαίως, η «προβολή», δια ερωτημάτων η δια υπονοουμένων, αλλά πάντως με ανάρμοστο, ανοίκειο και δόλιο τρόπο και προς εξυπηρέτηση προφανών σκοπιμοτήτων, της δήθεν «εμπλοκής» της Εκκλησίας μας και κληρικών Της, και δη Ιεραρχών και εμού προσωπικώς, στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

Η Εκκλησία είναι θεανθρώπινος οργανισμός και όχι κοσμικός και εξουσιαστικός θεσμός. Δεν είναι εκ του κόσμου τούτου, αλλά ζει και λειτουργεί μέσα στον κόσμο τούτο για να τον μεταμορφώσει, διακονώντας το ανθρώπινο πρόσωπο, κάθε πιστό, κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις και, φυσικά, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων και των κομματικών προτιμήσεων του καθενός και της καθεμιάς.

Όλους τους αγαπά, όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αποδέχεται, όλους τους υπηρετεί και για την σωτηρία όλων εργάζεται πιστή στις αρχές και στη διδασκαλία του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και στην ιερή αποστολή Της.

Δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους σε αμνούς και ερίφια, σε εκλεκτούς και μη, σε ευνοούμενους και σε παραπαίδια, γιατί για Αυτήν είμαστε όλοι μας παιδιά του ίδιου Θεού.

Και, φυσικά, σεβόμενη απόλυτα το αυτεξούσιο και την ελευθερία του ανθρώπου, ουδένα επιχειρεί να «ποδηγετήσει» ή να «χειραγωγήσει» ή να «καθοδηγήσει» προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου της χώρας μας.

Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο είτε ουδέν γνωρίζει από τα της Εκκλησίας και ουδεμία επαφή έχει με Αυτήν, είτε, ηθελημένα και συνειδητά, βιάζοντας την αλήθεια και την πραγματικότητα και παίζοντας δικά του παιχνίδια, αποπειράται να Την απομειώσει, να Την προσβάλει και να Την υβρίσει.

Η Εκκλησία μας, όπως σοφά και έγκαιρα, είχε επισημάνει ο μεγάλος προκάτοχός μου Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε «κομματίζεται» θα πρόσθετα εγώ, αλλά πορεύεται.

Και την Εκκλησία μας εκπροσωπεί και εκφράζει αποκλειστικά και μόνον Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας και ο Πρόεδρός της, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, και έτερος ουδείς.

Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα «υπόγειας» ή «μυστικής» ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ.»

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μίλησε ο αρχιεπίσκοπος;
Πού ήταν τόσα χρόνια ο "αφωνότερος ιχθύος και απραγότερος βατράχου" να μιλήσει για τα τόσα αισχρά νομοσχέδια και για την αντιεκκλησιαστική πολιτική των εκάστοτε κυβερνώντων;
Και για τόσα και τόσα άλλα αίσχη όπως για τη θεομπαιξία κάποιων πολιτικών;

Ανώνυμος είπε...

Δεν φτάνει που πήρε θέση. Πρέπει να πάρει κεφάλια κληρικών του έκαναν τους ναούς κομματικά γραφεία διαφόρων κομμάτων και υποψηφίων.

Ανώνυμος είπε...

Να αγιιάση τό στόμα Σας, Μακαριώτατε!

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλα αυτά αλλά δεν τον είδαμε να καυτηριάζει το γεγονός ότι πολλοί πολιτικοί υποκρίνονται και μας το παίζουν πιστά τέκνα της Εκκλησίας και τρέχουν πρώτοι στα πανηγύρια των ναών και των μοναστηριών και φωτογραφίζονται παραμονές εκλογών με τον ίδιο και μητροπολίτες προκειμένου να αποσπάσουν ψηφαλάκια.

Ανώνυμος είπε...

Ως εδώ η παραπλάνηση με πολιτικές ψευτιές.
Η αλήθεια πάντα θριαμβεύει.

Ανώνυμος είπε...

"κ." Κωστόπουλε είσαι στρατευμένος για τα καλά! Καθρέφτισμα της δημοκρατικής χούντας που έχει εγκαθιδρυθεί στον τόπο.

Ο Θεός να σε φωτίσει! Κι εμάς μαζί σου!

Ανώνυμος είπε...

Ο Επίσκοπος είναι πατέρας.... κ ιαφήνει τα παιδιά του να τον εκθέτουν.... μην ανακατεύστε λέει, προπαγάνδα αυτοί

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

«Η Εκκλησία μας, όπως σοφά και έγκαιρα είχε επισημάνει ο μεγάλος προκάτοχός μου Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε «κομματίζεται» θα πρόσθετα εγώ, αλλά πορεύεται».
Αναρωτιέμαι, Μακαριώτατε, πού έγκειται το «μεγάλος» και τα παρεπόμενα που επιδαψιλεύετε στο μακαριστό προκάτοχό σας κυρό Σεραφείμ; Στα όσα έλεγε ως εκπρόσωπος της Συνόδου της Ιεραρχίας το 1969; Στο ότι το 1973 «εισπήδησε» στην Αρχιεπισκοπή; Ή στο ότι επί Δικτατορίας Ιωαννίδη μεθόδευσε την επιβολή του ως Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος;» Γιατί ασφαλώς αυτά θέλει «ο Χριστός από την Εκκλησία Σώμα Του επεκτεινόμενο στους αιώνες», «ούτε (να) πολιτεύεται, ούτε (να) συμπολιτεύεται, ούτε (να) αντιπολιτεύεται, ούτε (να) «κομματίζεται», όπως ωραία προσθέτετε, αλλά (να) πορεύεται κατά το Άγιο θέλημά Του ! Και επί του προκειμένου «τις γαρ έγνω νουν Κυρίου, ή τις σύμβουλος αυτού εγένετο», για να ξέρει, αν ή πόσο είναι ευχαριστημένος από την ανταπόκριση της ανθρώπινης ηγετικής του εκπροσώπησης στο πέρασμα των αιώνων !-Αθανάσιος Κοτταδάκης

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Προσθηκη. Ισως σοφος και μεγαλος για το γνωστο αποκεφαλισμο ! Αθ. Κοτταδακης