Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Αναρτήσεις για την μνήμη του Ευγένιου Ροντιόνωφ. - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος


Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Θα ενοχλήσω μερικούς αλλά δεν πειράζει. Θα περάσει με παγωτό.

Βλέπω αναρτήσεις για την μνήμη του Ευγένιου Ροντιόνωφ.

Μπορείτε να μου πείτε ποιά τοπική Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία τον έχει αγιοκατατάξει; Διότι από όσο γνωρίζω ακόμα και η Εκκλησία της Ρωσσίας δεν το έχει πράξει. Θεωρεί αμφίβολα τα όσα θρυλούνται για τον θάνατό του.


14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και εάν τελικά προκύψουν αληθινά; Θα αναγνωρίσετε το λάθος σας ;

Ανώνυμος είπε...

Ένας ορθόδοξος ιεράρχης αμφέβαλε για την αγιότητα του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς, ένας άλλο τώρα αμφιβάλει για την γνησιότητα του μαρτυρίου του Αγίου Ευγενίου Ροντιονωφ και ένας τρίτος δέχεται την αγιότητα του Φραγκίσκου της Ασίζης..Τα σχόλια δικά σας....

Ανώνυμος είπε...

Απ' ότι γνωρίζουμε, πρώτα δημιουργείται η πεποίθηση στον λαό για την Αγιότητα ενός προσώπου καί κατόπιν η Ιεραρχία διαπιστώνει την γενική πεποίθηση καί Αγιοκατατάσσει τον άνθρωπο.
Τώρα προφανώς ευρισκόμαστε στην πρώτη φάση, δηλαδή στην δημιουργία της πεποίθησης.
Κατόπιν θα ακολουθήσει μάλλον καί η επίσημη Αγιοκατάταξη.

ΥΓ. Ας μήν θυμηθούμε καλύτερα πότε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Αγιοκατέταξε τον Αγιο Νεκτάριο .....

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια με προβληματίζει ο «Άγιος» Ιωάννης Μαξίμοβιτς
Διαβάζω https://www.pemptousia.gr/2022/07/agios-ioannis-maximovits-2/

«Το 1962 επέστρεψε στις Η.Π.Α. και εξελέγη Επίσκοπος του Σαν Φρανσίσκο, της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς.»

Ψάχνοντας για αυτή την Εκκλησία βρίσκω https://www.hsir.org/SynodNews_el/ROCA.html :

«Μετά την αθεϊστικήν Επανάστασιν του 1917 εις Ρωσίαν, ένα τμήμα της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας εξήλθε της χώρας και διεσπάρη εις όλας σχεδόν τας ηπείρους της υφηλίου, οργανωθέν Πατριαρχικαίς ευλογίαις ως Ανεξάρτητος Εκκλησιατική Δικαιοδοσία μετά Συνόδου Ιεραρχίας, Κλήρου, Μοναχισμού και πολυπληθούς Ποιμνίου.

• Η ούτως αποκληθείσα «Ρωσική Ορδόδοξος Εκκλησία της Διασποράς» απετέλει ανέκαθεν μίαν μαρτυρίαν Ορθοδοξίας και Ορθοπραξίας, ιδίως δια πολλών αγίων Αρχιερέων Αυτής και ετέρων επιφανών μελών Της. Υπεστήριζε δε ενθέρμως το Πάτριον Εκκλησιαστικόν Ημερολόγιον και αντετάχθη εις τας καινοτομίας εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία κατά τον Κ΄αιώνα, ως και εις την αίρεσιν του Οικουμενισμού, την οποίαν και κατεδίκασε Συνοδικώς εν έτει 1983, επί Πρωθιεραρχίας του αγιωτάτου Ομολογητού Ιεράρχου μακαριστού Μητροπολίτου Φιλαρέτου († 1985)

• Εκ της Εκκλησίας ταύτης των Ρώσων της Διασποράς κατά τα έτη 1960 και 1962 έλαβε τας επισκοπικάς χειροτονίας η Οθόδοξος Εκκλησία των εν Ελλάδι Αντι-οικουμενιστών, των ακολουθούντων το Πάτριον Εκκλησιατικόν Ημερολόγιον.
* * *
Πως ένας χειροτονημένος από Αρχιερείς με «το Πάτριον Εκκλησιατικόν Ημερολόγιον». Που ήταν και Αντιοικουμενιστές τον τιμούν οι Πιστοί και η Εκκλησία της Ελλάδας;;;;;

Τον βλέπω σε Αγιογραφίες ρωτάω ιερείς και επισκόπους αλλά κανένας δεν μου λέει πως τιμάτε ως Άγιος κάποιος που δεν είχε σχέση με την Εκκλησία μας. Όχι τίποτα άλλο αλλά θα τρίζουν τα κόκαλά του από τις διαμαρτυρίες που τον τιμούν οι Οικουμενιστές με τους οποίος δεν είχε σχέση.
Άγγελος Μ.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε τον βίο του καί τό μαρτύριο που υπέστη επειδή δεν έβγαζε τον Σταυρό από το λαιμό του και τότε ίσως πεισθείτε Σεβασμιώτατε για την αγιότητα του Ευγένιου, έστω καί αν δεν έγινε ακόμα η αγιοκατάταξη.... πόσοι Άγιοι των ημερών μας δεν τιμήθηκαν καί πριν την επίσημη αγιοκατάταξή τους...

Ανώνυμος είπε...

Άγιε Ευγένιε πρέσβευε υπέρ ημών.

Ανώνυμος είπε...

Προς 9:01: διάβασε πρώτα τη συγκλονιστική βιογραφία του αγίου Ιωάννου Μαξίμοβιτς, όπου περιέχεται εκτός των άλλων και πλειάδα θαυμάτων,. ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ, και μετά γράψε το σχόλιό σου.

Χάρης είπε...

Άγγελε Μ. 23 Μαΐου 2023 στις 9:01 μ.μ.

διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά η απορία σας είναι ακριβώς ίδια με την παρακάτω:

"γιατί τιμούμε τον τάδε ¨άγιο ... Πάπα Ρώμης"; Παπικοί είμαστε;"

Αν μπορείτε να απαντήσετε στο άνω ερώτημα, θα απαντήσετε και στο δικό σας.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς, αυτοί που νιώθουν πως αν βρίσκονταν στη θέση του 18χρονου Νεομάρτυρα Ευγενίου, δε θα 2πρατταν το ίδιο, δυσκολεύονται να αντιληφθουν τι σημαίνει Άγιος.
Όποιος νιώθει ενοχλημένος, θα του περάσει με εκμέκ κανταΐφι με τρεις μπάλες παγωτό βανίλια.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς οι ανώτατοι κληρικοί είναι αυτοί που πάντα που αμφισβητούν την αγιότητα κάποιου.Δεν είναι τυχαίο πως πάντα πίσω από κάποιον μεγάλο άγιο υπήρξε και κάποιος ανώτερος του που τον κυνηγούσε...Διαβάστε και ψάξτε για τους σύγχρονους αγίους και θα καταλάβετε

Ανώνυμος είπε...

Προς 10:24.
Μα τούς αγίους πάπες πριν του σχίσματος τιμούμε.... έλεος.

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που οι λαικοί είχαν δίκιο σε διάφορα εκκλησιαστικά θέματα καί οι Κληρικοί έκαναν λάθος.
Καί σήμερα λοιπόν, διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια, παρατηρούμε παρόμοιο φαινόμενο. Οι λαικοί προσπαθούν να πείσουν Ανώτατο Κληρικό για την αγιότητα κάποιου ανθρώπου.
Κανονικά βέβαια θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Ο Αρχιερεύς θα επρεπε να παρουσιάζει ευλαβείς ανθρώπους στο πλήρωμα της Εκκλησίας, ώστε να τους δίνει παραδείγματα για τη ζωή τους.
Αλλά ζούμε στην εποχή της αντιστροφής. Το καλό αμφισβητείται καί λοιδωρείται καί το κακό προβάλλεται καί επαινείται.
Να δούμε πού θα μάς οδηγήσει αυτός ο δρόμος.

Θαλασσινός είπε...

Έχω την ταπεινή εντύπωση πως ο εν λόγω αμφίβολος περί της αγιότητας του Αγίου Μάρτυρος Ευγένιου δεν έχει καμία αμφιβολία για την αγιότητα του Πάπα.

Αντιύλη, Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου, Πρέβεζα είπε...

Αν κάποιος μαρτυρήσει για την πίστη του στον Χριστό, τιμάται αμέσως ως άγιος, χωρίς να είναι απαραίτητη η πράξη επίσημης αγιοκατάταξής του από την Εκκλησία. Η Εκκλησία πρόσεχε μόνο να μη τιμηθούν ως άγιοι, μάρτυρες προερχόμενοι από αιρετικές ομάδες, που δεν ήσαν δηλ. Ορθόδοξοι Χριστιανοί.