Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Πεντηκοστή - π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος


Πεντηκοστή

π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

Ὑμῖν γάρ ἐστίν ἡ ἐπαγγελία
καί τοῖς τέκνοις ὑμῶν
καί πᾶσι τοῖς εἰς μακράν
(Πραξ. 2, 39)
 

Για σας και τα παιδιά σας είναι όλα αυτά που γίνονται, και η αλλαγή, που υπόσχεται ο Θεός, καθώς επίσης και για τους αυριανούς και ξένους, όπως επεξηγεί ο απόστολος Πέτρος στους ακροατές και θεατές του γεγονότος της Πεντηκοστής που γιορτάζουμε!

Ήδη ο προφήτης Ιωήλ είχε εξαγγείλει, σχεδόν οχτακόσια χρόνια προ Χριστού και πριν τον προφήτη Ησαΐα, την χορηγία του Πνεύματος του Θεού σε όλους τους ανθρώπους, Εβραίους και μη, αδιακρίτως γένους (άνδρες και γυναίκες) και τάξεως (ελεύθεροι και δούλοι). Στην αρχή του τρίτου κεφαλαίου του βιβλίου της προφητείας του Ιωήλ γράφεται ότι: «Μετά ταύτα θα συμβεί το εξής: Θα χορηγήσω-εκχύσω αφθόνως το Πνεύμα μου σε όλους τους ανθρώπους και θα προφητεύσουν οι υιοί και οι θυγατέρες σας, οι μεγαλύτεροι θα έχουν αποκαλύψεις, και οι μεσήλικες θα βλέπουν εν εγρηγόρσει το μέλλον».

Πότε θα γίνουν αυτά;

Όταν (γράφει δύο στίχους πιο πάνω) θα συνειδητοποιήσετε ότι ο Θεός βρίσκεται ανάμεσα στο λαό του και όταν θα είναι για σας μοναδικός Θεός και σεις λαός Του εις τον αιώνα, τότε θα γίνουν!!

Η συνειδητοποίηση της Θεότητας του Χριστού και η αποκλειστική δέσμευση αγάπης για το πρόσωπό Του και μόνον θα φέρουν και θα γεννήσουν αυτούς τους καρπούς του Πνεύματος, αυτόν το νέο Κόσμο.

Η Πεντηκοστή δεν είναι μόνον για τους αποστόλους. Δεν είναι μόνον ιστορικό γεγονός, που έγινε για εκείνους τότε και τελείωσε-έκλεισε. Είναι μια υπόσχεση και μια δυνατότητα που ο καθένας μπορεί να βιώσει σήμερα, αν το θέλει και το ζητήσει, αν κατάλαβε το νέο κόσμο που ήρθε ο Θεός του να «φτιάξει» ανάμεσά μας, κάνοντάς μας μια ελεύθερη πρόταση. Παίρνοντας τα δεδομένα μας και εξασφαλίζοντάς μας με χαρίσματα που αλλάζουν την σάρκινη (ή... πέτρινη) καρδιά μας και κάνοντάς την νέα, όμορφη, γεμάτη με αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότητα, καλοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια, όπως απαριθμεί τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος ο απόστολος Παύλος.

Το Πνεύμα του Θεού κάνει κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε ο Τσέχος συνθέτης Αντώνιος Ντβόρζακ (1841-1904), που έγραψε στην Αμερική μια πανέμορφη συμφωνία, την νο 9 με τίτλο «Από το νέο κόσμο», στην οποία συμπεριέλαβε την μουσική ινδιάνων και αφροαμερικανών και ανέδειξε ένα πανέμορφο σύνολο! Το 1969 ο αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ άφησε στη σελήνη μια μαγνητοφωνημένη ηχογράφηση αυτής της Συμφωνία «Από το Νέο Κόσμο»!

Η Πεντηκοστή είναι ο νέος κόσμος των χριστιανών και των ανθρώπων γενικότερα. Όπως τότε το Άγιο Πνεύμα μεταμόρφωσε τους αποστόλους δίνοντάς τους χαρίσματα που φανέρωναν το νέο κόσμο που ήρθε, έτσι τώρα κι εμείς μπορούμε να λάβουμε χαρίσματα, αν είμαστε θυσιαστικά και όχι εγωιστικά ανοιχτοί. Χαρίσματα που θα προβληματίζουν τους αδελφούς μας να αναζητήσουν το κόσμο του Θεού και να αποκτήσουν μέρος στη συμφωνία του καινούργιου κόσμου. Στην αρμονία του καινούργιου κόσμου που αρχίζει με την αρμονική «συνήχηση» του εσωτερικού μας κόσμου!

Όταν οι επιθυμίες καθαίρονται από το θέλημα και το φως του Θεού.

Όταν οι ενέργειες έχουν κριτήριο την αγάπη.

Όταν οι σκέψεις φωτίζονται από το Πνεύμα του Θεού.

Όταν μέσα μας δεν σοβεί σύγχυση και αποσπασματική κίνηση, αλλά κυριαρχεί ενότητα, συμφωνία και αρμονία.

Ο Αναστημένος Χριστός έστειλε το Πνεύμα του Θεού στους αποστόλους. Η αγάπη μας για τον Αναστημένο Χριστό θα φέρει και σε μας το ίδιο, «ὅταν ζῶμεν καί στοιχῶμεν πνεύματι»! Και σήμερα το Πνεύμα το Άγιο συνεχίζει την αποστολή Του δουλεύοντας μαζί μας και μέσα μας. Μας προτρέπει να «διακηρύξουμε» τα καλά νέα από το Νέο Κόσμο στους γύρω μας και ενεργεί με διακριτικότητα και λεπτότητα σε εκείνους που το δέχονται.

Επιθυμία του Πνεύματος είναι να γνωρίσουν όλοι τη σωτηρία που προέρχεται από το Νέο Κόσμο του Θεού, τον Ιησού Χριστό, τον Κύριο και Σωτήρα μας. Αγαπητική υποχρέωση δική μας είναι να γίνουμε γέφυρες μετανάστευσης των ανθρώπων στην συμφωνία του Νέου Κόσμου του Θεού.

Μακάρι να «επιτρέψουμε» στο Πνεύμα του Θεού να πλημμυρίσει, να καθαρίσει και να αναδείξει ποιότητα καρδιάς και ενεργειών σε όλους μας, τέτοια, που βλέποντάς την οι άνθρωποι να αποφασίζουν ότι αξίζει πάνω απ’ όλα να γίνουν χριστιανοί.

Με αγάπη και ευχές για μια τέτοια φωτοφορία

π. Θεοδόσιος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: