Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Η θεραπευτική επέμβαση του ποιμένα στην προσωπικότητα του ποιμαινομένου - Αγγελική Τζουβάλη- Καριώτογλου

Η μεταδοτική ικανότητα του ποιμένα βρίσκεται στην ικανότητα που έχει να μεταφέρει στον καθοδηγούμενο ότι "αυτό που έχει στην καρδιά του" αξίζει τον κόπο για τη ζωή, μπορεί να απαντήσει στο γεγονός του θανάτου, μπορεί τελικά να τον "σώσει", με τη θεολογική έννοια της λέξης, αφού η λέξη "Σωτηρία" σηματοδοτεί τη διάσωση του ανθρώπου από τον θάνατο, γεγονός που επιτυγχάνεται με την εν Χριστώ ζωή.

Η ικανότητα του ποιμένα βρίσκεται στην απόλυτη βεβαιότητά του ότι ακριβώς αυτός ο θησαυρός της πίστης, που μεταφέρει, του υπαγορεύει τον απόλυτο σεβασμό της ελευθερίας των πνευματικών του παιδιών, που σημαίνει σεβασμό κυρίως της άρνησης, από την πλευρά τους, όλων όσα αυτός θεωρεί ιερά και πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

Η θεραπευτική επέμβαση του ποιμένα στην προσωπικότητα του ποιμαινομένου πρέπει να γίνεται με προσοχή, χωρίς βία και με απόλυτο σεβασμό της ιδιαιτερότητάς του .

Τον τρόπο, με τον οποίο κανείς επεμβαίνει θεραπευτικά στον άνθρωπο, επισημαίνει στο παρακάτω κείμενο ο αββάς Βαρσανούφιος. "Αν κάποιος θέλει να λυγίσει ένα δέντρο ή ένα κλήμα, σιγά - σιγά το λυγίζει και έτσι δεν το σπάζει. Αν όμως το τραβήξει με μιας και με δύναμη, το σπάζει αμέσως". Ο αββάς φαίνεται να γνωρίζει σε βάθος την ψυχολογία του ανθρώπου, ο οποίος συνήθως απαντά με την άρνηση όταν πιεστεί.

-------

Αγγελική Τζουβάλη- Καριώτογλου 

- Οδηγείν ανθρώπους Τέχνη τεχνών • εκδόσεις Ακρίτας

Δεν υπάρχουν σχόλια: