Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Προς τους φοιτητές της πόλεως μας. - π. Προκόπιος Ι. Κόρδας

Με τις ευλογίες του σεπτού ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Πατρών κ.κ Χρυσοστόμου, ξεκίνησαν και αυτό το ακαδημαϊκό έτος οι συναντήσεις με τους φίλους φοιτητές του πανεπιστημίου Πατρών Κουκούλι.


Αγαπητά παιδιά.


Όπως σε κάθε εποχή, έτσι και στις μέρες μας, πολλοί νέοι και νέες διψούν να ζήσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις μέσα στην αλήθεια και την αλληλεγγύη. Πολλοί εκφράζουν την επιθυμία τους να δημιουργήσουν αληθινές σχέσεις φιλίας, να ζήσουν μια αληθινή αγάπη, να δημιουργήσουν μια ενωμένη οικογένεια, να αποκτήσουν μια προσωπική σταθερότητα και μια πραγματική ασφάλεια, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα γαλήνιο και ευτυχισμένο μέλλον.


Όμως αγαπητοί μας νέοι όλα είναι ανεπαρκή και δεν φέρνουν ικανοποίηση χωρίς Θεό.

Δίκιο είχε ο ιερός Αυγουστίνος που έλεγε πως η καρδιά μας είναι ανήσυχη όσο δεν αναπαύεται στο Θεό. Αυτός είναι η ζωή και για το λόγο αυτό κάθε ζωντανή ύπαρξη τείνει προς Εκείνον. Είναι καταστροφικό να διώχνεις το Θεό απ’τη ζωή, και να προσπαθείς να κάνεις να ζήσει ο άνθρωπος χωρίς το Θεό. Να τον αποδιώχνεις από τη ζωή είναι σαν να στερείσαι την πηγή του νερού, με αποτέλεσμα να στεγνώνει η ύπαρξή σου και να στερείσαι τη χαρά.

Η σύγχρονη κουλτούρα, και ιδιαίτερα στη Δύση, τείνει να διαγράψει το Θεό απ’ τη ζωή και να περιορίσει την πίστη στη σφαίρα του ιδιωτικού βίου, εκτιμώντας πως αυτή δεν έχει θέση στο δημόσιο βίο. Παράλληλα διαπιστώνουμε πως όλες οι αξίες που θεμελιώνουν το δημόσιο βίο προέρχονται από το Ευαγγέλιο, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη, η εργασία και η οικογένεια. Εν τούτοις παρατηρούμε πως αποσιωπείται η παρουσία του Θεού μέσα σε όλες αυτές τις εκφάνσεις της ζωής, με αποτέλεσμα να χάσει ο άνθρωπος τον προσανατολισμό του και την ταυτότητά του.

Τό δόγμα που κυκλοφορεί ευρέως στις μέρες μας, πως τα πάντα επιτρέπονται και επομένως δεν υπάρχει καμιά απόλυτη αλήθεια, κανένα σημείο αναφοράς, δεν προσφέρει στη ζωή του ανθρώπου την πραγματική ελευθερία αλλά την αστάθεια, την απογοήτευση, το μιμητισμό στη μόδα της εποχής.
Με έναν δικό σας τρόπο αναπτύξτε προσωπική σχέση με τον Χριστό, και μέσα από αυτή τη φιλική σχέση να είστε βέβαιοι ότι η ζωή σας θα αποκτήσει πληρότητα.

Το να είναι κανείς θεμελιωμένος πάνω στο Χριστό, είναι να απαντά συγκεκριμένα στο κάλεσμα του Θεού, θέτοντας την εμπιστοσύνη του σ’ Αυτόν και βιώνοντας καθημερινά το λόγο Του.

Αγαπητοί μας φοιτητές στηρίξτε τη ζωή σας, πάνω στο Βράχο που είναι ο Χριστός, είναι ο αληθινός σας φίλος με τον οποίο μπορείτε να μοιραστείτε την καθημερινότητα της ζωής σας. Κάνετέ τον συνοδοιπόρο σας και να είστε βέβαιοι οτι θα αντιμετωπίσετε γενναία και ελπιδοφόρα τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες σας.

Να είστε ριζωμένοι και θεμελιωμένοι με Εκείνον διότι υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα που προσπαθεί να εκδιώξει το Θεό από τη ζωή σας, και από την κοινωνία, σχεδιάζοντας και προτείνοντας τη δημιουργία ενός παραδείσου χωρίς Θεό. Δυστυχώς κάποιοι θέλουν να φτιάξουν ενα κόσμο δίχως Θεό όπου κυριαρχούν οι εγωισμοί, οι διαιρέσεις μέσα στην οικογένεια, βία, πόλεμοι, μίσος μεταξύ των προσώπων και των εθνών, πουθενά αγάπη, χαρά και ελπίδα.

Στη ζωή σας, ίσως υπάρξουν στιγμές που να υποκύψετε στα θέλγητρα αυτού του κόσμου και να μαγευτείτε από τον κοσμικό τρόπο σκέψης η από διάφορα ρεύματα που απομακρύνουν τον άνθρωπο από το θεό, προτάσεις για ζωή, μέσα από δρόμους δελεαστικούς, αλλά εσείς πρώτοι θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για απάτη που δεν προσφέρει ούτε ηρεμία ούτε χαρά. Μην πιστεύετε στην απάτη του αθεϊσμού.

Καταλάβετε, πως ο Χριστός προσφέρθηκε πάνω στο Σταυρό για να μας δώσει την αγάπη του. Στο Πάθος του, έφερε τους πόνους μας, φορτώθηκε τις αμαρτίες μας, μας πρόσφερε τη συγγνώμη και μας συμφιλίωσε με το Θεό Πατέρα, και έτσι μας έδωσε προοπτική στην αιώνια ζωή.

Αγαπητά μας παιδιά ο Σταυρός του Χριστού συχνά μας φοβίζει επειδή φαίνεται να αρνείται τη ζωή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το αντίθετο. Είναι η συγκατάβαση του Θεού στον άνθρωπο, έκφραση αγάπης. Επειδή από την ανοιχτή πλευρά του Ιησού πάνω στο Σταυρό, ξεχύθηκε αυτή η θεϊκή ζωή, πάντοτε διαθέσιμη γι’ αυτόν που δέχεται να σηκώσει τα μάτια του προς τον Εσταυρωμένο. Ε, λοιπόν, δεχθείτε το Σταυρό του Χριστού που είναι σημείο της αγάπης του Θεού. Μακριά από το Χριστό που πέθανε και αναστήθηκε, δεν υπάρχει σωτηρία. Αυτός μόνο μπορεί να λυτρώσει τον κόσμο από το κακό και να κάνει να μεγαλώσει η Βασιλεία της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αγάπης, την οποία όλοι ποθούμε, αλλά καί σεις γιαυτά τα ιδεώδη αγωνίζεστε.

Η αποστολική μητρόπολη των Πατρών θα στέκεται πάντα αρωγός στους χιλιάδες φοιτητές απο Ελλάδα και εξωτερικό, που κατακλύζουν κάθε χρόνο την πόλη μας.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι από καρδιάς καλή πρόοδο, καλή επιτυχία στις σπουδές σας.

Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Ι. Κόρδας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Προκόπιος κάνει σπουδαίο έργο. Να τον έχει ο Θεός καλά.

Ανώνυμος είπε...

Ότι το καλύτερό για εμάς τους φοιτητές είναι η παρουσία του π. Προκοπίου στο Πανεπιστήμιο είναι ο δικός μας άνθρωπος.

Ανώνυμος είπε...

Μαλακώνει τις ψυχές μας και λύνει τις απορίες μας ο π. Προκόπιος.