Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

14 Νοεμβρίου: Μνήμη του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου ενός των Δώδεκα


 Ούτος ο Απόστολος εκατάγετο από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, συμπολίτης ων Ανδρέου και Πέτρου των Αποστόλων. Πολύς δε ήτον ο θείος Απόστολος ούτος κατά την σύνεσιν, σχολάζων εις τας βίβλους των Προφητών, και παρθένος εις όλην του την ζωήν γνωριζόμενος. Τούτον ευρών ο Κύριος μετά το βάπτισμα εν τη Γαλιλαία, εκάλεσεν αυτόν εις το να του ακολουθήση, αυτός δε πάλιν απαντήσας τον Ναθαναήλ «Ον έγραψε, του είπε, Μωσής εν τω νόμω και οι Προφήται, ευρήκαμεν Ιησούν τον υιόν του Ιωσήφ τον από Ναζαρέτ» (Ιω. α’, 46). Και άλλα δε πολλά ρητά ευρίσκονται εις τα Άγια Ευαγγέλια, περί του Αποστόλου τούτου διαλαμβάνοντα.
Ούτος λοιπόν λαβών εις κλήρον την γην της Ασίας (της μικράς δηλαδή) είχεν ακολουθούντα αυτώ και συμβοηθούντα εις το κήρυγμα του Ευαγγελίου τον Απόστολον Βαρθολομαίον. Είχε δε και την σαρκικήν του αδελφήν Μαριάμνην, ακολουθούσαν και διακονούσαν αυτούς. Διαπερνώντες ουν οι Απόστολοι ούτοι τας πόλεις της Λυδίας και Μυσίας, και εις αυτάς κηρύττοντες το Ευαγγέλιον του Χριστού, πολλούς πειρασμούς και κακοπαθείας έλαβον από τους απίστους, δερνόμενοι, ραβδιζόμενοι, φυλακιζόμενοι, και λιθοβολούμενοι. Έπειτα εύρον τον ηγαπημένον μαθητήν και Θεολόγον Ιωάννην εις την Ασίαν κηρύττοντα τον Χριστόν. Όταν και η του ανθυπάτου Νικάνωρος γυνή επίστευσεν εις τον Χριστόν. Και όταν η του Στάχυος οικία εκάη από τον ανθύπατον και από τον λαόν των Ελλήνων. Πηγαίνωντας δε εις την Ιεράπολιν ο θείος Φίλιππος, εσύρθη κατά γης από τους Έλληνας μέσα εις τας πλατείας της πόλεως. Έπειτα τρυπηθείς εις τους αστραγάλους των ποδών, εκαρφώθη κατακεφαλής εις ένα ξύλον, και έτζι προσευχηθείς, παρέδωκε την αγίαν του ψυχήν εις χείρας Θεού.
Ευθύς δε οπού εξέπνευσεν ο Άγιος Απόστολος, φοβηθείσα η γη, ωσάν να ήτον έμψυχος, εύγαλεν ένα φοβερόν ήχον και μουγγισμόν. Και ούτως εσχίσθη και πολλούς απίστους κατέχωσεν. Οι δε λοιποί φοβηθέντες, επρόσπεσαν εις τον θείον Βαρθολομαίον και εις την Αγίαν Μαριάμνην, κρεμασμένους και αυτούς όντας. Λύσαντες δε αυτούς από το ξύλον, επρόστρεξαν εις την αληθινήν πίστιν του Χριστού. Όθεν και ενταφίασαν το λείψανον του Αποστόλου, ο δε Άγιος Βαρθολομαίος καταστήσας τον ανωτέρω Στάχυν Επίσκοπον εν τη πόλει ευγήκε και επήγεν ομού με την Μαριάμνην εις την Λυκαονίαν.
Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: