Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Σήμερα το Συναξάρι αναφέρει και την μνήμη των Αυτοκρατόρων Ιουστινιανού και Θεοδώρας.

Ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, σημαντική μορφή της ιστορίας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, υπήρξε επίσης μεγάλος υπέρμαχος της Ορθοδοξίας, κτίτορας εκκλησιών και εκκλησιαστικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στη ρωμαϊκή επαρχία του Ιλλυρικού. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του (527-565), η Κωνσταντινούπολη κέρδισε τη δόξα με στρατιωτικές νίκες στην Περσία, την Αφρική και την Ιταλία. Ενίσχυσε την ιεραποστολή στις Γερμανικές φυλές των Βανδάλων και των Βησιγότθων. Έστειλε τον Ιωάννη, τον Επίσκοπο Εφέσου, σε όλες τις περιοχές της Μικράς Ασίας με σκοπό τη διάδοση του Χριστιανισμού. Ο Ιωάννης βάπτισε περισσότερους από 70.000 ειδωλολάτρες.

Ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή να κτιστούν ενενήντα εκκλησίες για τους νεοβαπτισθέντες, και υποστήριξε γενναιόδωρα την κατασκευή εκκλησιών εντός της Αυτοκρατορίας. Τα ωραιότερα κτίσματα της εποχής του θεωρούνται το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και η Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Επί Ιουστινιανού κτίστηκαν πολλές εκκλησίες αφιερωμένες στην Υπεραγία Θεοτόκο. Επειδή είχε λάβει ευρεία μόρφωση, ο Ιουστινιανός ασχολήθηκε επιμελώς με την εκπαίδευση των κληρικών και των μοναχών, διατάσσοντάς τους να διδαχθούν τη ρητορική, τη φιλοσοφία και τη θεολογία.

Ο ορθόδοξος Αυτοκράτορας αφιέρωσε μεγάλη προσπάθεια στον αγώνα με τους Ωριγενιστές της εποχής του, που τότε αναζωογόνησαν τη Νεστοριανική αίρεση. Για να αντικρούσει τις αιρετικές εικασίες τους, συντάχθηκε ο εκκλησιαστικός ύμνος «Ὁ μονογενὴς Υἱὸς καὶ Λόγος τοῦ Θεοῦ, ἀθάνατος ὑπάρχων» και ο Ιουστινιανός πρόσταξε να ψάλλεται στις εκκλησίες. Από τότε μέχρι σήμερα ψάλλεται ο ύμνος αυτός στη Θεία Λειτουργία πριν από τη Μικρή Είσοδο μετά το δεύτερο Αντίφωνο.

Κατόπιν εντολής του, συγκλήθηκε η Ε' Οικουμενική Σύνοδος το έτος 553, καταδικάζοντας τις κακόδοξες διδασκαλίες του Ωριγένη και επιβεβαιώνοντας τις αποφάσεις της Δ' Οικουμενικής Συνόδου στη Χαλκηδόνα. Επιχείρησε επίσης να εξασφαλίσει τη θρησκευτική ενότητα εντός της Αυτοκρατορίας μέσω των (αποτυχημένων) διαλόγων του με τους Αντι- Χαλκηδόνιους.

Στην προσωπική του ζωή ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός ήταν αυστηρά ευσεβής, και νήστευε συχνά. Κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή έκανε ξηροφαγία, δεν έτρωγε ούτε ψωμί ούτε έπινε κρασί. Επίσης αυτός προώθησε την ιδέα της «συμφωνίας» μεταξύ εκκλησίας και κράτους.

Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα ήταν στην αρχή μια διαβόητη πόρνη και ηθοποιός και οπαδός της αίρεσης των Μονοφυσιτών, αλλά μετά μετανόησε. Αφού έγινε αυτοκράτειρα, έζησε μια ενάρετη ζωή, διατηρώντας αγνότητα ψυχής και σώματος. Παρείχε σοφές συμβουλές στον σύζυγό της κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, και έσωσε επίσης τον θρόνο του κατά τη διάρκεια των ταραχών του Νίκα το 532 μέσω της πολιτικής της ευφυΐας και της πείρας της.

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: