Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Αθηνά Παπαδοπούλου 1922-2023 - Λίγα λόγια για μία γυναίκα του Χρέους

Αθηνά Παπαδοπούλου 1922-2023

Λίγα λόγια για μία γυναίκα του Χρέους

Η Ιστορία συχνά περνά από δίπλα μας και μας αφήνει μηνύματα και πρότυπα. Μας διδάσκει ακόμη και αν θέλουμε να την αγνοούμε. Και αυτά τα μηνύματα από το παρελθόν πρέπει να τα βρίσκουμε, να τα μελετάμε και να τα ερμηνεύουμε. Για να λειτουργήσουν ως φωτεινός φάρος για το μέλλον μας. Και τις πιο πολλές φορές η Ιστορία περνά μέσα από τις πράξεις ανδρών και γυναικών που παραμένουν πιστοί στο Χρέος, απέναντι σε Ιδέες και Αξίες.

Μία γυναίκα, μία συμπολίτισσά μας εδώ στον Πύργο, που ο Θεός την αξίωσε να εισέλθει στον 2ο αιώνα του βίου της, αποδείχθηκε πιστή στο Χρέος προς την Ελλάδα μας και τις Αξίες του Λαού μας, στην κρίσιμη εποχή του Πολέμου του 1940. Ήταν η Αθηνά Τσιτσή-Παπαδοπούλου.

Στις 18 Οκτωβρίου 2023 αποχαιρετίσαμε την κυρία Αθηνά εντός του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου Πύργου. Την επομένη την δέχτηκε στις αγκάλες της η γη της Θεσπρωτίας, εκεί ψηλά στα σύνορα.

Εκεί όπου υπηρέτησε το Χρέος προς την Πατρίδα, μεταφέροντας μαζί με τις άλλες συγχωριανές της, στα Αχούρια Βαβουρίου Θεσπρωτίας (τον σημερινό Πλάτανο) πολεμοφόδια και τρόφιμα στον μαχόμενο Στρατό μας, που απέκρουε από τα χώματά μας τους εισβολείς Ιταλούς. Ήταν οι δύσκολες μέρες του Νοεμβρίου 1940, όταν πλέον ο Ελληνικός Στρατός αρχίζει να ταπεινώνει την αλαζονεία των εισβολέων. Δίπλα στους μαχόμενους προσέφεραν την ψυχή τους και οι άμαχοι. Και κυρίως εκεί στα βουνά, οι Γυναίκες της Πίνδου, που έγιναν Θρύλος στην Ιστορία μας. Μία από αυτές, ίσως η τελευταία επιζώσα της Γενεάς εκείνης, ήταν η αείμνηστη Αθηνά. Τις πληροφορίες αντλήσαμε (και τους ευχαριστούμε) από τον υιό της Θεοφάνη Παπαδόπουλο και τον καθηγητή Γεώργιο Κουρκούτα.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου θα ανάψουμε ένα κερί στην μνήμη της. Πραγματοποιείται το 40ήμερο Μνημόσυνό της ηρωίδος αυτής, που ίσως ως τόπος δεν τιμήσαμε όπως έπρεπε. Αλλά και η ίδια απέφευγε να προβάλλει την επιτέλεση του Χρέους, θεωρώντας ότι η ίδια έπραξε το αυτονόητο για την Πατρίδα. Ναι, έτσι απλά, το αυτονόητο Χρέος….

Η Ιστορία γράφεται με πράξεις, με προσφορά ψυχής. Και των μικρών και των μεγάλων. Πάντα όμως στο τέλος μένουν ζωντανές οι πράξεις οι μεγάλες, οι στιγμές μεγαλείου.

Θυμόμαστε το πρόσωπο του Χρέους, κι έτσι τιμάμε την Ιστορία.

Σεβαστή μας κυρία Αθηνά, ως Ελληνίδες, ως Πυργιώτισσες συμπολίτισσές σου, σε ευχαριστούμε για όσα έκανες για όλους μας….

Η μορφή σου θα είναι για μας ένα φωτεινό σημείο αναφοράς, κάθε φορά που τιμάμε την Ιστορία μας….

Πολιτισμικός Σύλλογος Γυναικών Πύργου

ΟΙ ΠΥΡΓΙΩΤΙΣΣΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: