Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Γεώργιος Τζέμος- Έφυγε ένας Ήρωας της Κύπρου το 1974 - Γεώργιος Διον. Κουρκούτας

Την Τετάρτη στην Αγία Μαρίνα Καταραχίου η κηδεία

Γεώργιος Τζέμος- Έφυγε ένας Ήρωας της Κύπρου το 1974

Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 71 ετών, μετά από πολύμηνη δοκιμασία της υγείας του, ο Γεώργιος Ι. Τζέμος, που υπήρξε ένας από τους πολλούς εξ Ηλείας Πολεμιστές στην Κύπρο το 1974. Ο αγαπητός σε όλους Γιώργος Τζέμος υπηρέτησε στην ΕΛΔΥΚ στα έτη 1973-1974, ως Ηλεκτρολόγος Οχημάτων, ενώ την ίδια ειδικότητα είχε και ο άλλος Ηλείος ήρωας, από την Ξυλοκέρα του Δήμου Πύργου, ο Ιωάννης Πολυζώης, που έπεσε ηρωικά στις 18 Αυγούστου 1974, κατά την επίθεση του ΑΤΤΙΛΑ-2 στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Λευκωσία. Δηλαδή και οι 2 Ηλεκτρολόγοι Οχημάτων που διέθετε τις ημέρες εκείνες η ηρωική Μονάδα ήταν Ηλείοι, ως Στρατιώτες του Τεχνικού Σώματος. Μάλιστα ο Γ. Τζέμος, ως παλαιότερος, παρέδωσε την τεχνική αυτή υπηρεσία στον Ι. Πολυζώη και αναχώρησε για την Ελλάδα, αλλά η έναρξη των εχθροπραξιών τον έκανε να γυρίσει με όλη την σειρά του στην Πάφο και να πολεμήσουν μαζί κατά του βάρβαρου εισβολέως.

Μετά την λήξη των εχθροπραξιών, εργάσθηκε με επαγγελματισμό και σοβαρότητα στην ειδικότητά του αυτή σε μεγάλες Εταιρείες Οχημάτων των Αθηνών, ενώ μετά την συνταξιοδότησή του ζούσε στην Σπιάντζα του Πύργου.

Στην πρώτη γραμμή των μαχών το 1974

Κατά καιρούς είχε προσκληθεί στην Κύπρο, σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους πεσόντες συναδέλφους του, με τους οποίους μοιράστηκε στους κρίσιμους μήνες του 1974 τις στιγμές της θητείας, αλλά και του πολέμου.

Από τις πρώτες ημέρες της Τουρκικής εισβολής ο Γεώργιος Τζέμος βρέθηκε σε όλες τις επιχειρήσεις, ενώ καλούνταν και ανταποκρινόταν, με κίνδυνο της ζωής του πάντα, για την επιδιόρθωση στρατιωτικών οχημάτων της ΕΛΔΥΚ και της Εθνοφρουράς. Πολλές φορές είδε να πέφτουν νεκροί δίπλα του οι συμπολεμιστές του, ενώ είναι ένας από τους εκατοντάδες πολεμιστές της παλαιάς σειράς, που επέστρεψαν εθελοντικά με το οπλιταγωγό ΛΕΣΒΟΣ, με κυβερνήτη τον ηρωικό Πλωτάρχη Ελευθέριο Χανδρινό, για να στηρίξουν την άμυνα της Μεγαλονήσου. Επίσης τιμήθηκε από φορείς της Αχαΐας, για την πολεμική του συμμετοχή.

Η κηδεία του θα λάβει χώρα την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 στις 12.30 μμ, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης, στο Καταράχι του Πύργου.


Η τιμή προς τον συμπολεμιστή του, τον Ιωάννη Πολυζώη από την Ξυλοκέρα

Θεωρούσε χρέος του να τιμηθεί η μνήμη του συμπολεμιστή του,  του Ιωάννη Πολυζώη από την Ξυλοκέρα, με τον οποίο άλλαζαν τις βάρδιες στην επιδιόρθωση οχημάτων σε όλην την διάρκεια της εισβολής των Τούρκων. Το πρωί της Κυριακής 24 Ιανουαρίου 2021 στην γενέτειρα του Πολυζώη, την Ξυλοκέρα του Δήμου Πύργου, με την ευκαιρία αναμόρφωσης του τάφου του, έγινε Θρησκευτικό Μνημόσυνο με παρουσία φίλων, συγγενών και παλιών πολεμιστών.

Τα έξοδα για την αναμόρφωση του τάφου ανέλαβε ο συμπολεμιστής του Πολυζώη, ο Γεώργιος Τζέμος, που υπηρετούσαν μαζί μέχρι την στιγμή του θανάτου του πρώτου από τουρκικό όλμο, στον «Αττίλα 2», ενώ και οι δύο υπήρξαν Στρατιώτες του Τεχνικού Σώματος και βρέθηκαν σε πολλές δύσκολες αποστολές από την πρώτη ημέρα της Τουρκικής εισβολής. Τα οστά του Ιωάννη Πολυζώη ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA και μεταφέρθηκαν από την Κύπρο στην Ξυλοκέρα με όλες τις στρατιωτικές τιμές το 2008, παρουσία αγήματος της ΣΕΤΤΗΛ και των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.

Καλό ταξίδι, αγαπητέ Γιώργο. Σε ευχαριστούμε ως Έλληνες και ως Ηλείοι που έμεινες πιστός στο χρέος, στις «Κυπριακές Θερμοπύλες» εναντίον των Τούρκων εισβολέων…..

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας
Καθηγητής φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: