Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Τα Χριστούγεννα στο χωρκόν μας - Β. Χαραλάμπους

Τα Χριστούγεννα στο χωρκόν μας
(Η μέρα των Χριστουγέννων πρίν την Τουρκική εισβολή σ’ ένα χωριό της Κύπρου)

                          (Β. Χαραλάμπους)
____________________
Στο σκλαβωμένον σήμερα χωρκόν μας δεν είχαμε ιδιαίτερα παραδοσιακά έθιμα την ημέραν των Χριστουγέννων.  Ούτε τον στολισμόν που κάμνουν σήμερα είχαμεν.   Εκαθαρίζαν που μέρες τα σπίθκια τζιαι τες αυλάες τους για τες ημέρες των γιορτών. 
 
Εκείνη τη μέρα τα παλιά χρόνια το μόνο που έκαναν αρκετοί συγχωριανοί μου ήταν να πηγαίνουν αχάραδα στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού (τώρα δυστυχώς οι Τούρκοι την έκαναν τζαμί), για τη Θεία Λειτουργία της Γέννησης του Χριστού.  Οπωσδήποτε θα συμμετείχαν οι περισσότεροι στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. 
 
Η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στο χωρκόν μας, ήταν σαν μια μικρή αγρυπνία. Που εβκαίνναν που την εκκλησιάν επααίνναν έσσω τους. δεν είχε κάτι διαφορετικό. Ούτε τζιαι πολλά διαφορετικόν φαΐν είσιεν τότε. 
Είχαν όμως μια χαρά διαφορετική αρκετοί από αυτούς. Γι’ αυτούς η μέρα εκείνη ήταν Χριστούγεννα. Αυτή ήταν η μεγάλη  χαρά για αρκετούς από αυτούς.   Ήταν Χριστούγεννα.  Αυτή ήταν η πηγή της χαράς για αρκετούς από τους συγχωριανούς μου, η Γέννηση του Χριστού.  Είναι υπερβολή;  Αυτό κράτησα από το σκλαβωμένο σήμερα χωριό μου τη μέρα εκείνη των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: