Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Στην Ταϊβάν η αγάπη γράφεται με μια καρδιά κι έναν ανήφορο | π. Ιωνάς Μούρτος | Σοφία Χατζή

Αγάπη στα Κινέζικα
 
Στην Ταϊβάν η αγάπη γράφεται με μια καρδιά κι έναν ανήφορο

με τον π. Ιωνά Μούρτο, Αρχιμανδρίτη, ιεραπόστολο
____
Ο π. Ιωνάς, πνευματικό παιδί του Αγίου Πορφυρίου έφθασε μόνος το 2000 στην Ταϊπέι, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ταϊβάν, σε ένα διαφορετικό πολιτισμό, σε μια πλούσια χώρα και από τότε είναι ο μοναδικός ορθόδοξος ιερέας στη χώρα.
Το έργο του: η διδασκαλία για την  ορθόδοξη πίστη στα πανεπιστήμια και η τέλεση της Θείας Λειτουργίας του επιτρέπουν να έρχεται πολύ σπάνια στην Ελλάδα, μόνο για την ανανέωση του διαβατηρίου του.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μεγαλώσει την παρουσία της στη χώρα και έχει γίνει γνωστή μέσω του διαδικτύου στην Ταϊβάν, στην Κίνα και παραπέρα, όπου ομιλείται η κινεζική γλώσσα.
Πρόσφατα, η Σχολή Καλών Τεχνών της Ταϊπέι προσκάλεσε για διδασκαλία μαθημάτων ορθόδοξης αγιογραφίας. Όλοι οι φοιτητές, που είναι άλλων θρησκευμάτων και μόνο ένας χριστιανός, άλλης ομολογίας, για ένα εξάμηνο με ενθουσιασμό παρακολούθησαν τα μαθήματα και ζωγράφισαν εικόνες του Χριστού, της Παναγίας, των Αρχαγγέλων. Σημαντική η προσφορά της Πελαγίας Γιού, η οποία είναι Κινέζα και γνώρισε την Πίστη στα πρώτα χρόνια της παρουσίας του π. Ιωνά. Παρόλο που είχε αποστροφή στις εικόνες γιατί ανήκε στους μάρτυρες του Ιεχωβά, όταν πλησίασε την Εκκλησία τις εκτίμησε έγινε αγιογράφος και πλέον διδάσκει βυζαντινή αγιογραφία.
Η Ταϊβάν είναι μια πολύ πλούσια χώρα, με υψηλή τεχνολογία και πολύ ανεπτυγμένο κοινωνικό κράτος προνοίας. Σαν ιεραπόστολος ο π. Ιωνάς δεν προσυλητίζει, δεν πουλά θρησκεία, αλλά σκύβει με σεβασμό στον σπουδαίο πολιτισμό των Κινέζων με τις πανάρχαιες ρίζες. Είναι απαραίτητο να καταλαβαίνεις την κουλτούρα και σκέψη τους, να γνωρίζει τον κονφουκισμό, τον ταϊσμό. Η λογική, η σκέψη των ανθρώπων στην Άπω Ανατολή και ο τρόπος λειτουργίας τους διαφέρει κατά πολύ από τον δυτικό άνθρωπο και αυτό δεν το υποτιμούμε.
Η Θεία Λειτουργία ταιριάζει στον λαό αυτό και ολοκληρώνει σε άλλο επίπεδο την προσέγγισή του στην πνευματικότητα. Η λατρεία ή μάλλον ακριβέστερα, η τιμή των προγόνων είναι πολύ βαθιά φυτευμένη στην ψυχοσύνθεση και στην κουλτούρα τους. Μέσω της θείας λατρείας, με την ύψιστη Αγάπη Του, προσφέρεται ο ίδιος ο Χριστός, γινόμαστε ένα. Η μνημόνευση των κεκοιμημένων στη Θεία Λειτουργία, οι ευχές, τα μνημόσυνα με την προσφορά των κολλύβων ολοκληρώνουν ουσιαστικά την επιθυμία της τιμής και της αγάπης προς αυτούς, οι οποίοι για μας είναι ζώντες, είναι μέλη της Εκκλησίας.
Δεν υπάρχει στην κουλτούρα τους η έννοια του προσώπου. Όλοι είναι απλώς ένα γρανάζι σε μια κοινωνική μηχανή που δουλεύει. Μπορούν να προσεγγίσουν τη συνύπαρξη εν κοινωνία που είναι η  αποκάλυψη του Θεού σε αντίθεση με την ατομική ύπαρξη. Μέσω αυτής είναι δυνατόν να πλησιάσουν το μυστήριο της Αγίας Τριάδας.
Η Θεία Λειτουργία και οι διαλέξεις μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου. Δείτε: https://www.youtube.com/asianorthodox. Διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να περάσει το μήνυμα του Ευαγγελίου από πόρτα σε πόρτα σε 23 εκατομμύρια κατοίκους. Ο ναός είναι ένα διαμέρισμα πολυόροφης πολυκατοικίας με 1.250 διαμερίσματα και τις Κυριακές συμμετέχουν περίπου 20 πιστοί. Στη συνέχεια παρατίθεται γεύμα με όλους μαζί. Ο π. Ιωνάς τελεί επίσης Θείες λειτουργίες και μεταδίδει τη Θεία Κοινωνία σε σταθμούς του τρένου υψηλής ταχύτητας -bullet train- σε όλη τη χώρα, σε ιδιαίτερους χώρους (business rooms) που νοικιάζονται με μικρό αντίτιμο.
Η χρήση της κινεζικής γλώσσας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Είναι γλώσσα τονική, απαρτίζεται από μονοσύλλαβες λέξεις που είναι πολύ συχνά οι ίδιες για τα αυτιά μας, αλλά με ελαφρές διαφορετικές αποχρώσεις. Αυτό ακριβώς είναι μεγάλο εμπόδιο να μάθουν ξένες γλώσσες. Η γραφή τους βασίζεται σε εικόνες, σε ιδεογράμματα και περικλείει τέχνη και ποίηση. Η λέξη αγάπη γράφεται με ένα χέρι, μια σκεπή, μια καρδιά κι έναν ανήφορο.
Η συνεργάτις του π. Ιωνά, η Πελαγία, πριν γνωρίσει την Πίστη, γνωρίζοντας ότι η Αγία Γραφή είναι μεταφρασμένη από τα ελληνικά, είχε παρακαλέσει τον Θεό να βρεθεί ένας Έλληνας να της διδάξει ελληνικά, χωρίς να πάρει χρήματα. Και συνάντησε εκεί τον π. Ιωνά και είναι ένα μεγάλο θαύμα του Θεού, μέσα στα εκατομμύρια κόσμου σε ένα τόσο μακρυνό τόπο!
Προσευχόμαστε ολόψυχα ο Κύριος να στηρίζει την Εκκλησία της Ταϊβάν, με εγκάρδιες ευχές στον π. Ιωνά και το έργο του.
Θα ακολουθήσει και δεύτερη συνέντευξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί μια μέρα πριν την επιστροφή στο διακόνημά του.
____
Πως μπορείτε να στείλετε χρήματα στην  ιεραποστολή Ταϊβάν.
Είναι προτιμότερο να στείλετε στην ακόλουθη τράπεζα στην Ταϊβάν ή στο PayPal ή σε Ελληνική  τράπεζα.
Τράπεζα Ταϊβάν
Beneficiary name: MOURTOS GRIGORIATIS GEORGIOS PANT
Beneficiary account: 772131066432
Beneficiary bank; CTBC Bank Co. Ltd/ North
Sindian Branch
Swift: CTCBTWTP 772
Address: 1Fl, no 25, Mincyuan Rd, Sindian district,
New Taipei City 231, Taiwan R.O.C.
PayPal: orthodoxmail@gmail.com
Λογαριασμός ALPHA BANK:
GR2001407790779002101053244 στο όνομα
ΜΟΥΡΤΟΣ-ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
(Το όνομα είναι μεγάλο διότι έχει και το  εκκλησιαστικό ονομα)
Διεύθυνση Ταϊβάν
Fr. Jonah MOURTOS
4FL, B8, NO 389-12, SIYUAN RD. SINDIAN DISTR.
NEW TAIPEI CITY, ZIP 23150
TAIWAN ROC
Mobile +886916541401
Email church@orthodox.tw
• https://www.youtube.com/asianorthodox
• http://facebook.com/tree.fans
• https://theological.asia
 
Από τα μαθήματα Αγιογραφίας στη Σχολή Καλών Τεχνών Ταϊβάν
https://youtu.be/4Kp_PJCwCQg
https://youtu.be/EVSdpdDVSDQ
https://youtu.be/_LJLwZYAVTs
https://youtu.be/J1OH2hIfFa4
https://youtu.be/0flWNDSakAg
 
____
Ραδιοπαραμυθία 04.12.2023 - Καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, 91.2 FM
Επιμέλεια - παραγωγή: Σοφία Χατζή
 
δείτε περισσότερες εκπομπές στο YouTube, στο playlist:
ΡΑΔΙΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Σοφία Χατζή
https://youtube.com/playlist?list=PLVOw7e45N8AfBDlBujCCViMyx36BQGksz
 
Spotify (podcast): https://open.spotify.com/show/5X318QLNpY9Og41FIVelGS
 
δημιουργία βίντεοkkaratz@gmail.com
 
#sofiachatzi


Δεν υπάρχουν σχόλια: