Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Προσκυνηματική εκδρομή στην Καππαδοκία και Παμφυλία 2024


 Εταιρεία Μεσογειακού Πολιτισμού

Προσκύνημα στα πατρογονικά χώματα της Μ. Ασίας
23.5-1.6.2024
 
ΧΙΟΣ-ΤΣΕΣΜΕ-ΚΟΥΛΑ-ΟΥΣΑΚ-ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ –ΙΚΟΝΙΟ- ΣΥΛΛΗ ΙΚΟΝΙΟΥ- ΝΙΓΔΗ-ΠΡΟΚΟΠΙ-ΣΙΝΑΣΣΟΣ –ΜΑΛΑΚΟΠΗ- ΚΑΡΒΑΛΗ- ΠΕΡΙΣΤΡΕΜΜΑ- ΚΟΡΑΜΑ- ΑΒΑΝΟΣ- ΑΛΥΣ ΠΟΤΑΜΟΣ-ΑΚ ΣΑΡΑΪ-ΜΠΙΝΜΠΙΡ ΚΙΛΙΣΕ- ΑΛΑΓΙΑ- ΜΑΝΑΒΓΚΑΤ-ΣΙΔΗ-ΑΤΤΑΛΕΙΑ
 
Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 (Πειραιάς-Χίος)
Συνάντηση στο λιμάνι του Πειραιά, ώρα 18.00, επιβίβαση στο πλοίο NISSOS RODOS με προορισμό τη Χίο, διανυκτέρευση εν πλω, δείπνο εξ ιδίων.(1η διανυκτέρευση εν πλω)
Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 (Χίος, Τσεσμέ, Κούλα, Ούσακ, Αφιόν Καραχισάρ, Ικόνιο 657 χλμ.)
Άφιξη στη Χίο νωρίς το πρωί της 24 Μαϊου, αναμονή στο λιμάνι και χρόνος για πρωινό, επιβίβαση στο πλοίο με προορισμό τον Τσεσμέ (Κρήνη) ώρα 7.30 π.μ. Μετά από ευχάριστη διαδρομή 40 λεπτών περίπου φτάνουμε στον Τσεσμέ όπου μας περιμένει ο ξεναγός μας και επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν  μας. Διερχόμαστε τη Σμύρνη (αφού αναφερθούμε στην ιστορία της και το σύγχρονο ορθόδοξο παρόν της) και συνεχίζουμε με κατεύθυνση το Αφιόν Καραχισάρ. Μικρή στάση στα Κούλα, άγνωστα σήμερα στο ευρύ κοινό, που όμως υπήρξαν μια σφριγηλή ελληνική κοινότητα ανάμεσα στη Σμύρνη και στο Ουσάκ. Πιθανολογείται ότι βρίσκονται στη θέση της βυζαντινής Κολόης, σπουδαίας επαρχιακής πόλης της Δυτικής Μικρασίας, που συνδέθηκε στενά με την ένδοξη Φιλαδέλφεια. Θα επισκεφτούμε το Ναό της Παναγίας στα Κούλα, του 1831, που έχει αξιόλογη εσωτερική διακόσμηση,  (μοιάζει στον Άγιο Αλύπιο Αττάλειας) και τα γύρω ελληνικά σπίτια. Περνώντας από το Ούσακ και το Αφιόν Καραχισάρ θα κάνουμε τρισάγιο για τους πεσόντες στην ομώνυμη μάχη. Μικρή ανάπαυλα για μεσημεριανό εξ ιδίων. Φτάνουμε αργά το βράδυ στο Ικόνιο, την πόλη που ήταν μέρος του φημισμένου Δρόμου του Μεταξιού και είναι επίσης γνωστή από τον Άγιο Αμφιλόχιο επίσκοπο Ικονίου, τον Μεβλανά Ρουμί και τους περιστρεφόμενους δερβίσιδες. Εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο. (2η διανυκτέρευση - Ικόνιο)
Σάββατο 25 Μαΐου 2024 (Ικόνιο - Σύλλη Ικονίου – Νίγδη- Άβανος - 361 χλμ)
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και σύντομη περιήγηση στην πόλη του Ικονίου. Θα δούμε το Λόφο του Αλαντίν, τον τάφο του Μεβλανά και τον ρωμαιοκαθολικό Ι.Ν. Απ. Παύλου Ικονίου όπου θα συναντήσουμε μέλη της τοπικής κοινότητας.  Μετάβαση για  δέηση και επίσκεψη στη Σίλλη Ικονίου (Sille) και τον ανακαινισμένο Ναό του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ, την πόλη που κατάφερε να διασώσει το μοναδικό ελληνικό γλωσσικό της ιδίωμα, το οποίο δεν απαντά σε καμία άλλη περιοχή του ελληνόφωνου κόσμου. Η πόλη, με τις κατακόμβες, τις υπόσκαφες σπηλιές-ασκηταριά της, τα πανέμορφα ανακαινισμένα ελληνικά σπίτια, τα ιστορικά γεφύρια και τις εκκλησίες της, παρουσιάζει έντονα βυζαντινό χαρακτήρα. Αν μας επιτραπεί θα επισκεφτούμε το Ακ Μαναστίρ δηλ. τη Μονή του Αγίου Χαρίτωνος.  (μέχρι πρότινος στρατιωτική βάση). Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς Νίγδη όπου θα προσευχηθούμε στο υπόσκαφο μοναστήρι της «Χαμογελαστής» Παναγίτσας με τις καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας στο Άβανος (η παλιά Αβανισσός), στην κωμόπολη που φημίζεται για τα κεραμικά της και όχι μόνον, πάνω στον Άλυ Ποταμό. (3η διανυκτέρευση-Καππαδοκία)
Κυριακή 26 Μαΐου 2024 (Άβανος – Σινασσός - Μαλακοπή, Καρβάλη, Φαράγγι του Περιστρέμματος – Άβανος 205 χλμ)
 
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας στο Άβανος (προαιρετικά) και μεταφορά στη Σινασσό. (Μustafapaşa) Μια μοναδική περιοχή που «κουβαλάει» μια βαριά αρχιτεκτονική κληρονομιά των ιδιαίτερα ευπόρων εμπόρων της περιοχής. Θα λειτουργηθούμε την εκκλησία των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (αφού λάβουμε τη σχετική άδεια από τις αρχές) και θα ψάλλουμε δέηση στο ανακαινισμένο μοναστήρι του Αγ. Νικολάου. Αμέσως μετά θα θαυμάσουμε το αρχοντικό του Ρίζου, ένα δείγμα των σπουδαίων αρχοντικών της εποχής και θα προχωρήσουμε προς τη Μαλακοπή (Derinkuyu) όπου βρίσκεται μία από τις εντυπωσιακότερες υπόγειες πολιτείες της Καππαδοκίας καθώς και ο ναός των Αγίων Θεοδώρων. Ακολουθεί επίσκεψη στην Καρβάλη (Güzelyurt) όπου θα προσευχηθούμε σιωπηλά στην εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και θα περιηγηθούμε τη μικρή κεντρική πλατεία και το Παρθεναγωγείο. Αμέσως μετά θα μεταφερθούμε στο Φαράγγι του Περιστρέμματος, (Ihlara Vadisi), μια πανέμορφη εικόνα πλημμυρισμένη από έντονη βλάστηση και αμέτρητα ασκηταριά. Θα κατηφορίσουμε 290 σκαλοπάτια φθάνοντας στην κοίτη του ποταμού και θα εντυπωσιαστούμε από την μοναδική θέα. Ένα φαράγγι ελικοειδές μήκους 16 χιλιομέτρων, χωρισμένο σε δύο τμήματα από τον ποταμό Μελέντη (Melendiz suyu), που το διασχίζει με κάθετα σχεδόν τοιχώματα κι ο οποίος πηγάζει από το ομώνυμο βουνό δυτικά της Νίγδης. Στο νότιο τμήμα του, που είναι βαθύτερο και πιο απότομο, στη βυζαντινή εποχή (9ο-13ο αιώνα) αναπτύχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα μοναστικά κέντρα της Καππαδοκίας. Μέσα σ’ αυτή τη χαράδρα και στα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού λαξεύτηκαν 105 εκκλησίες διακοσμημένες με θαυμάσιες εικόνες, πολλά μοναστήρια καθώς και 5.685 σπίτια με τραπεζαρίες καθίσματα, αποθήκες, κρεβάτια μονοκόμματα ένα με τον βράχο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο.(4η διανυκτέρευση - Καππαδοκία)
Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 (Άβανος- Προκόπι - Ορτάχισαρ – Κόραμα – Αβανός  51 χλμ)
 
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και ξεκινάμε να γνωρίσουμε από κοντά το Προκόπιο (Ürgüp). Επίσκεψη στο σταύλο όπου έζησε και αγίασε ο Αγ.Ιωάννης ο Ρώσος.  Θα λειτουργηθούμε τιμώντας τον άγιο την ημέρα της γιορτής του (27 Μαΐου) μέσα στο χώρο όπου εκκλησιαζόταν κι ο ίδιος. Ξενάγηση στην πανέμορφη πόλη, κλασικό δείγμα της Καππαδοκικής τέχνης. Θα περπατήσουμε στα στενά δρομάκια με τα αρχοντικά  παραδοσιακά κτίρια της παλαιάς  πόλης. Περνώντας από το Ορτάχισαρ, θα μεταφερθούμε στη Κοιλάδα των Κοράμων (Göreme) με τις περίφημες υπόσκαφες εκκλησίες. Ένα μοναδικό θέαμα με έντονα πρωτοχριστιανικά στοιχεία και αξεπέραστη φυσική ομορφιά. Θα επισκεφθούμε την υπόσκαφη εκκλησία του Αγ. Βασιλείου (αν έχουν τελειώσει οι επισκευές) στην άκρη της πόλης. Εν συνεχεία πέρασμα από τη Νεάπολη (Nevşehir), την πατρίδα του αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη. Η πόλη αυτή ονομάζονταν Μούσκαρα (Muşkara) και υπήρχε στη θέση της η αρχαία Νύσσα. Σήμερα, στην παλαιά ελληνική συνοικία της, σώζεται η πεντάκλητη εκκλησία της Παναγίας, η οποία μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μετατράπηκε σε φυλακή αλλά προσφάτως ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο. Διανυκτέρευση και δείπνο στο ξενοδοχείο μας στο Άβανος. (5η διανυκτέρευση-Καππαδοκία)
 
Τρίτη 28 Μαΐου 2024 (‘Αβανος – Άκσαραϊ - Χίλιες και μία εκκλησίες – Αλάγια  480χλμ)
 
Όσοι το επιθυμούν μπορούν να ξεκινήσουν τη μέρα τους με μια βόλτα με αερόστατο για να θαυμάσουν την Καππαδοκία από ψηλά. (προαιρετικό) Πρωινό στο ξενοδοχείο μας στο Άβανος και αφού δούμε τα υπόλοιπα αξιοθέατα της περιοχής, ξεκινάμε με κατεύθυνση την Αλάγια. Στάση στο Άκσαραϊ για να δούμε το παλιό ανακαινισμένο χάνι και να ψωνίσουμε τοπικές λιχουδιές. Συνεχίζουμε για Binbir Kilise-Madenşehir (Νότια Καππαδοκία) όπου θα θαυμάσουμε τα καταπληκτικά απομεινάρια βυζαντινών εκκλησιών της περιοχής. Εν συνεχεία, σκαρφαλώνοντας το μοναδικής ομορφιάς τοπίο της Οροσειράς του Ταύρου και φτάνουμε στην Αλάγια. Δείπνο στο ξενοδοχείο μας, διανυκτέρευση.(6η διανυκτέρευση-Αλάγια)
 
Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 (Αλάγια – Σίδη – Αττάλεια - 133χλμ.)
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας στην Αλάγια ξεκινάμε να ανακαλύψουμε τις ομορφιές αυτής της μοναδικής Μεσογειακής πόλης. Δέηση στο Ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο «Παναγία η Πισιδιώτισσα» στο Μαχμουτλάρ που περιλαμβάνει και τον ομώνυμο ναό, γνωριμία με τον Επίσκοπο Ευδοκιάδος Θεοφ. Αμβρόσιο, την τοπική κοινότητα και τους άλλους ιερείς. Ο ναός μαζί με το αρχονταρίκι και το βαπτιστήριό του χτίστηκαν με φροντίδες του Μακαριστού  Μητρ. Σωτηρίου και σχέδια του Αρχιτέκτονα Ιερομονάχου π. Θεολόγου Χρυσανθακόπουλου, το 2015. Επίσκεψη στο Κάστρο της Αλάνιας με την πανοραμική θέα και ξενάγηση στον ελληνική συνοικία όπου παραμένουν ακόμα τα σπίτια και οι εκκλησιές που άφησαν φεύγοντας από εκεί οι ρωμιοί το 1922. Ελεύθερος χρόνος για φαγητό εξ ιδίων. Στη συνέχεια ταξιδεύοντας κατά μήκος της μεσογειακής ακτής και θαυμάζοντας τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τις απέραντες ακρογιαλιές θα φτάσουμε στη Σίδη όπου θα επισκεφθούμε τον νεοσύστατο ναό του Απ. Παύλου, που επίσης κτίστηκε με φροντίδες του Μητρ. Σωτηρίου και του π. Θεολόγου, καθώς και την παλιά πόλη της Σίδης. Το αρχαίο θέατρο της Σίδης χρησιμοποιήθηκε ως ορθόδοξος ναός στα πρώτα χρόνια της διάδοσης του χριστιανισμού στην περιοχή. Το βράδυ φτάνουμε στην Αττάλεια, την αρχόντισσα της Μεσογείου, την πόλη που ίδρυσε ο Άτταλος ο Β’ της Περγάμου. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας. (7η διανυκτέρευση-Αττάλεια)
Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 (Αττάλεια)
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και ξενάγηση στην παλιά πόλη, το  Καλέιτσι, που κατοικούνταν από έλληνες ως το 1922. Επίσκεψη στον Ι. Ναό Απ. Παύλου - Αγ. Αλυπίου Ατταλείας τον πρώτο ναό που αγοράστηκε, ανακαινίστηκε και λειτούργησε (εκτός Κων/λης) στην τουρκική επικράτεια, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του μεγάλου, μακαριστού πλέον, Ιεραποστόλου και Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου Τράμπα, το 2009. Μνημόσυνο για τα 2 χρόνια της εκδημίας του. Γνωριμία με τον διάδοχό του Μητροπολίτη Πισιδίας σεβ.Ιώβ. Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, τον βυζαντινό ναό (τζαμί πλέον) της Αγίας Ειρήνης και το ιστορικό Λιμάνι από όπου απέπλευσε ο Απόστολος Παύλος για την πρώτη του ιεραποστολική περιοδεία. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα και γεύμα εξ ιδίων. Το απόγευμα θα επισκεφτούμε τους Καταρράχτες της Λάρας.   Βραδινό στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση στην Αττάλεια. (8η διανυκτέρευση-Αττάλεια)
 
Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 (Αττάλεια – Σμύρνη – Τσεσμέ - 550χλμ.)
 
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας στην Αττάλεια και αποχαιρετούμε την Αρχόντισσα της Μεσογείου με προορισμό το Τσεσμέ κάνοντας ενδιάμεσες στάσεις για γεύμα (προαιρετικό). Αν ο χρόνος το επιτρέψει θα προσκυνήσουμε στον Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής Σμύρνης και θα γνωρίσουμε τους ιερείς που διακονούν εκεί. Από Τσεσμέ θα περάσουμε με το καραβάκι στη Χίο. Ελεύθερος χρόνος για ψώνια, φαγητό (εξ ιδίων) και περιήγηση στο λιμάνι της Χίου. Αναχώρηση για Πειραιά με το βραδινό καράβι ΝISSOS RODOS. (περίπου 22.15 μ.μ.) (9η διανυκτέρευση εν πλω)
Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 (Πειραιάς)
Άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά ώρα 7.00
Τέλος του προγράμματος.
Το προσκήνυμα μας θα συνοδεύσουν:
 
1) Ο Αρχ.π.Θεολόγος Χρυσανθακόπουλος (αγιορείτης, συνεργάτης του Μακαριστού Σωτηρίου Τράμπα και αρχιτέκτονας πολλών ναών σε πολλά μέρη του κόσμου καθώς και στην Τουρκία),
2) Ο Αρχ. π.Επιφάνιος Χατζηγιάγκου (ιεραπόστολος, συγγραφέας, φυσικός)
3) Μέλη της Εταιρείας Μεσογειακού Πολιτισμού που ίδρυσε ο Μακαριστός Σεβ.Σωτήριος,
4) Μέλη του Προεδρείου του Πανελλήνιου Χριστιανικού Ομίλου Ορθοδόξου Ιεραποστολής,
5) Μέλη άλλων Μικρασιατικών Συλλόγων και Σωματείων.
 
 
******************************************************
Κόστος προγράμματος κατ’ άτομο με διαμονή σε δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο  760 ευρώ. Διαφορά μονόκλινου 200 ευρώ
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:
-Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Πειραιάς-Χίος (23.5), Χίος-Τσεσμέ (24.5), Τσεμέ-Χίος(31.5) και Χίος-Πειραιάς(31.5) σε οικονομική θέση. (αεροπορικά καθίσματα)
Διαφορά δίκλινης καμπίνας 50 ευρώ
-7 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 4 αστέρων με τα αντίστοιχα πρωινά και βραδινά (το πρώτο βράδυ εν πλω και το τελευταίο βράδυ στη Χίο το δείπνο είναι εξ ιδίων) Δύο διανυκτερεύσεις εν πλω, σε αεροπορικού τύπου καθίσματα.
Τα ξενοδοχεία μας
                24-25.05 1 διανυκτέρευση με ημίδιατροφη στο ξενοδοχείο Bera Hotel 4* / Konya
25-28.05 3 διανυκτερεύσεις με ημίδιατροφη στο ξενοδοχείο Sühan Hotel 5* / Avanos
28-29.05 1 διανυκτέρευση με ημίδιατροφη στο ξενοδοχείο Grand Akça Hotel 4* / Alanya
29-31.05 2 διανυκτερεύσεις με ημίδιατροφη στο ξενοδοχείο Latanya Palm Hotel 4* / Antalya
-Μετακινήσεις-εκδρομές όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα με πολυτελές πούλμαν.
-Επίσημος ελληνόφωνος ξεναγός και αρχηγός του γκρουπ.
ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
-Μεσημεριανά φαγητά και ποτά στη διάρκεια των φαγητών (που είναι προαιρετικά)
-Είσοδοι σε μουσεία.
-Η βόλτα με το αερόστατο στην Καππαδοκία.
-Φιλοδωρήματα.
-Ο φόρος λιμανιού που πληρώνεται επί τόπου στο Τσεσμέ 13 ευρώ ανά άτομο.
-Η διαφορά καμπίνας για όσους επιλέξουν να μείνουν σε καμπίνα δίκλινη τετράκλινη.
 
Οι ενδιαφερόμενοι:
 
1.Θα πρέπει να μας ενημερώσουν για την συμμετοχή τους τηλεφωνικά ή και με e-mail στην ηλ. διεύθυνση 
 tasoulaperiigitis@yahoo.co.uk στέλνοντας:
 
-το ονοματεπώνυμό τους με λατινικούς χαρακτήρες γραμμένο ακριβώς όπως στην ταυτότητα ή το διαβατήριό τους (το οποίο πρέπει να λήγει 6 μήνες μετά την 24η Μαϊου 2024, δηλ. μετά την 24η Νοεμβρίου 2024)
-τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους (εάν έχουν καινούρια ελληνική ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες δεν χρειάζεται διαβατήριο)
-την ημερομηνία γέννησής τους,​
-σταθερό και κινητό τηλέφωνο για επικοινωνία.
-να μας δηλώσουν με ποιον/ποια συνεπιβάτη/τιδα θα μοιραστούν το δίκλινο δωμάτιο ή αν θα μείνουν σε μονόκλινο. Αν θα πάρουν καμπίνα.
 
2.Και να καταβάλλουν ως προκαταβολή το ποσόν των 300 ευρώ έως την 25 Φεβρουαρίου 2024. Εξόφληση 15 Απριλίου 2024
 
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2109821630, 6972319158 (8-10 μ.μ.) κ. Αναστασία Αρπατζή.
 
Σε όσους δηλώσουν συμμετοχή θα αποσταλεί ενημερωτικό υλικό ηλεκτρονικά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: