Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

με τον κύριο Θερμό" (!) - Παναγιώτης Ασημακόπουλος

Τι φάση είναι ο Aristides Hatzis ;

Δηλώνει ότι είναι καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου και Ιστορίας των Θεσμών και το 2021 ήταν βασικός εισηγητής σε πολλές ημερίδες με ιστορικό περιεχόμενο για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Με ποια ιδιότητα;

Τώρα είναι διευθυντής στο Κέντρο Φιλελευθέρων Μελετών και προπαγανδίζει την επέκταση της παρένθετης μήτρας και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια αντρών. Με ποια ιδιότητα;

Το νέο του επίτευγμα είναι η προκλητική αγένεια με την οποία συμπεριφέρεται στον π. Βασίλειο Θερμό, για τον οποίο έχει γράψει κι ένα άρθρο στην Καθημερινή με τίτλο "Το βέτο του τραμπούκου"!!!

Συνεχίζει μάλιστα με θράσος να τον αποκαλεί σε κάθε ανάρτησή του "κύριο", ενώ είναι ιερέας!!

Κύριε καθηγητά, πώς θα αποκαλούσατε έναν ιερωμένο άλλης θρησκείας ή κάποιου χριστιανικού δόγματος;

Πάντως, το να αποκαλέσετε τον "κύριο" Βασίλειο Θερμό "πάτερ", δεν περιλαμβάνει απαραίτητα την αποδοχή της Εκκλησίας, ας μην έχετε τέτοιο άγχος.

Είναι στοιχειώδης κανόνας δεοντολογίας, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητος σε ένα καθηγητή Πανεπιστημίου και μάλιστα της "Ιστορίας των Θεσμών"!

Παναγιώτης Ασημακόπουλος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξενίζει βέβαια η προσφώνηση "ο κ. Θερμός", αλλά όπως έχουν γίνει τα πράγματα σήμερα, με τα τέρατα καί σημεία που συμβαίνουν γύρω μας, αυτό δέν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Εξ άλλου όλοι οι Κληρικοί δέν είναι ίδιοι. Υπάρχουν οι παραδοσιακοί, υπάρχουν καί αυτοί με τις νεωτεριστικές, "προοδευτικές" απόψεις, οι οποίοι πιθανόν να μήν ενοχλούνται.
Πάντως τη λέξη "κύριος" την χρησιμοποιούν καί οι ίδιοι οι Κληρικοί, όταν αναφέρονται ο ένας στον άλλον.
Μάλιστα για τούς Πατριάρχες, Αρχιεπισκόπους, Μητροπολίτες επαναλαμβάνεται δύο φορές "κύριος, κύριος", ενώ για Αρχιμανδρίτες, Πρεσβυτέρους, Διακόνους μόνο μία.
Ακόμη καί το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε Ανακοινώσεις του, όταν αναφέρεται σε Κληρικό τον αποκαλεί "κύριο". Το ίδιο κάνει καί η Εκκλησία της Ελλάδος.
Ο μόνος που κάνει την διαφορά είναι ο π. Ιωάννης Διώτης, ο οποίος στα κείμενα του αναφέρει τους Κληρικούς ως "πατέρες", δηλαδή "ο π. Βαρθολομαίος", "ο π. Ιερώνυμος", κλπ.
Νομίζω ότι αυτό είναι το πιό σωστό.

Ανώνυμος είπε...

Δεν διάβασα αυτού του κυρίου την απάντηση.
Διάβασα του π. Βασιλείου Θερμού το άρθρο https://anastasiosk.blogspot.com/2024/01/not-in-my-name.html και μάλλον τον πόνεσε αυτόν και τους όμοιούς του. Δεν του πρέπει καμιά αξία του αμφιλεγόμενου αυτού κυρίου γι΄ αυτό απαξιώνω να τον διαβάσω.